Ποιος μπορεί να εμφανίσει μια κύστη κόκκυγος;
Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει μια κύστη κόκκυγα, αλλά ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο:
Άνδρες (οι άνδρες είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με κύστη κόκκυγα από τις γυναίκες).
Άτομα ηλικίας μεταξύ εφηβείας και ηλικίας 40 ετών (η μέση ηλικία είναι μεταξύ 20 και 35 ετών).
Εργαζόμενοι που κάθονται όλη μέρα (όπως οδηγοί φορτηγών και υπάλληλοι γραφείου).
Άτομα που έχουν υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία.
Άτομα με παχιά ή τραχιά τριχοφυΐα σώματος.
Άτομα που φορούν σφιχτά ρούχα (αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του δέρματος).
Είναι κληρονομική μια κύστη κόκκυγος;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κύστη κόκκυγα μπορεί να έχει κληρονομική βάση.
Είναι μεταδοτική μια κύστη κόκκυγος;
Όχι. Η κύστη κόκκυγα είναι μια μη μεταδοτική κατάσταση του δέρματος . Επί του παρόντος, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι κύστεις κόκκυγος προκαλούνται από τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα.
Τι προκαλεί μια κύστη κόκκυγα;
Οι τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα και βρίσκονται στην πτυχή των γλουτών οδηγούν σε λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί σχηματισμό κύστης κόκκυγα, είτε για ανατομικούς λόγους (υπάρχει μία αναδίπλωση του δέρματος της περιοχής), είτε απλώς γιατί τρίχες γυρίζουν και αναπτύσσονται προς τα μέσα.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια κύστη κόκκυγα μπορεί ενδεχομένως να επεκταθεί κατά πολύ, να οδηγήσει σε απόστημα ή/και δημιουργία συριγγίων.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος?
Πόνος που συχνά χειροτερεύει όταν κάθεστε.
Ένα μικρό λακκάκι ή μεγάλη πρησμένη περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς σας. Αυτή είναι συνήθως η κύστη κόκκυγος. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η περιοχή είναι κόκκινη ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Ένα απόστημα με αποστράγγιση πύου ή αίματος. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι δύσοσμο.
Πυρετός (ξεκινάει ως βραδινός- αποστηματικός), κακουχία και υπερβολική κόπωση.
Μπορώ να εμφανίσω κύστη κόκκυγα ενώ είμαι έγκυος;
Αν και οι κύστεις κόκκυγα είναι πολύ πιο συχνές στους άνδρες, μπορούν να εμφανιστούν και στις εγκύους. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στους γλουτούς σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας κύστης κόκκυγα και όχι μόνο μια φυσιολογική δυσφορία της εγκυμοσύνης. Συνήθως είναι καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και να ελεγχθείτε.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα είναι απλή και γίνεται με κλινική εξέταση. Δεν χρειάζεται καμία απεικονιστική εξέταση, εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου ο γιατρός σας θα υποπτευθεί κάποια άλλη πάθηση της περιοχής (εάν η κύστη είναι εξαιρετικά μεγάλη ή/και επιπλεγμένη με πολλαπλά συρίγγια).
Πώς αντιμετωπίζεται μια κύστη κόκκυγος?
Εάν διαγνωστείτε με κύστη κόκκυγος, θα λάβετε ένα σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα στην ατομική σας περίπτωση.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε την κύστη κόκκυγος.
Διάνοιξη και παροχέτευση της κύστης: Αυτή η διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί ακριβώς στο γραφείο του χειρουργού σας. Μια μικρή τομή (τομή) θα γίνει για να ανοίξει και να αποστραγγίσει υγρό από τη μολυσμένη κύστη σας, ανακουφίζοντάς σας άμεσα από τα συμπτώματα. Η παροχέτευση στις περισσότερες περιπτώσεις όμως είναι θεραπευτική σε ό,τι αφορά το απόστημα, ενώ η υποκείμενη αιτία (η κύστη κόκκυγος) παραμένει. Σε δεύτερο χρόνο (όταν υποχωρήσει η φλεγμονή και τα συμπτώματα) θα χρειαστεί να συζητήσετε με το χειρουργό σας τη χειρουργική διαδικασία που θα σας απαλλάξει οριστικά από την κύστη κόκκυγα.
Θεραπεία με λέιζερ (FiLaC): Η χειρουργική θεραπεία με τη χρήση laser και τη μέθοδο FiLaC (Fistula Laser Closure) περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2011. Αναφέρεται στην ελεγχόμενη θερμική καταστροφή με τη χρήση laser των συριγγίων και του τοιχώματος της κύστης κόκκυγα. Ελαχιστοποιεί τις χειρουργικές τομές, τον μεταγχειρητικό πόνο και τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, αποδείχθηκε πως δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις και πως όταν δεν γίνεται αυστηρή επιλογή των ασθενών τα ποσοστά υποτροπών είναι απαγορευτικά υψηλά (η χρήση του laser δεν ενδείκνυται σε εκτεταμένες και ειπλεγμένες κύστες κόκκυγα).
H χειρουργική θεραπεία πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν. Προτείνεται σε όλους τους ασθενείς, ακόμη και σε αυτούς που έχουν ελάχιστα συμπτώματα και ενοχλήσεις. Αυτό γιατί η νόσος εξαπλώνεται σταδιακά και πολλές φορές σιωπηλά κάτω από το δέρμα δημιουργώντας νέα συρίγγια προς διαφορετικές κατευθύνσεις, καθιστώντας μία καθυστερημένη επέμβαση πιο δύσκολη για τον ασθενή (μεγαλύτερο εύρος περιοχής που πρέπει να αφαιρεθεί, μεγαλύτερο τραύμα και χρόνος επούλωσης, περισσότερες πιθανότητες υποτροπής κτλ). Η οριστική επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο υπό τοπική όσο και υπό γενική αναισθησία. Η κύστη και τα συρίγγιά της χαρτογραφούνται με τη χρήση ειδικών εργαλείων και χρωστικών. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζεται η εκτομή και εξασφαλίζεται η πλήρης αφαίρεση της νόσου. Για την αφαίρεση της κύστης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά ενεργειακά εργαλεία, όπως η ηλεκτροδιαθερμία, laser ή συσκευές ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων (RF ablation). Έτσι επιτυγχάνεται πολύ λιγότερη αιμορραγία, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και τάχιστη επιστροφή στην καθημερινότητα.
Μπορεί μια κύστη κόκκυγος να φύγει από μόνη της;
Οι κύστεις κόκκυγα μερικές φορές μετά την αρχική διάνοιξη και παροχέτευση, αποστραγγίζονται και εξαφανίζονται. Πιο συχνά όμως υποτροπιάζουν και άρα χρειάζονται χειρουργική θεραπεία.
Μπορεί να θεραπευτεί μια κύστη κόκκυγος;
Ναι. Οι κύστεις κόκκυγα μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση, μια κύστη κόκκυγα μπορεί να υποτροπιάσει εάν δεν ακολουθήσετε κάποιες απλές οδηγίες για την υγιεινή της περιοχής και τον έλεγχο της τριχοφυϊας.
Πώς μπορούν να προληφθούν οι κύστεις κόκκυγος;
Υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση ή την υποτροπή μίας κύστης κόκκυγα.
Τακτικό πλύσιμο και στέγνωμα των γλουτών σας (για να διατηρείτε την περιοχή καθαρή).
Απώλεια βάρους (εάν είστε υπέρβαροι) για να μειώσετε τον κίνδυνο.
Αποφύγετε να κάθεστε για πολύ ώρα (αν το επιτρέπει η δουλειά σας) για να κρατήσετε την πίεση μακριά από την περιοχή.
Αποτρίχωση της περιοχής γύρω από τους γλουτούς σας.
Χρειάζεται να φύγω από την εργασία μου εάν χειρουργηθώ για κύστη κόκκυγος;
Ισως χρειαστεί να πάρετε κάποιο χρόνο μακριά από την εργασία ειδικά στην περίπτωση που η εργασία σας απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα και σωματική προσπάθεια. Γενικά, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και πολύ καλά ανεκτός από τους περισσότερους και μετά από 1-3 ημέρες υποχωρεί πλήρως.
Αν και μια κύστη κόκκυγα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να μετατραπεί σε χρόνια πάθηση εάν δεν ζητήσετε βοήθεια από χειρουργό εγκαίρως. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξεταστείτε με τα πρώτα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγα. Να είστε πάντα ανοιχτοί με τον χειρουργό σας σχετικά με τα συμπτώματα και τις ανησυχίες σας.
Σχετικά Άρθρα
Κύστη κόκκυγος και χειρουργικό Laser
Ποιος μπορεί να εμφανίσει μια κύστη κόκκυγος; Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει μια κύστη κόκκυγα, [...]
Ραγάδα δακτυλίου και χειρουργικό Laser
Είναι συχνές οι πρωκτικές ραγάδες; Είναι πολύ συχνές, ειδικά σε βρέφη και εγκύους. Περίπου οι [...]
Παραεδρικό συρίγγιο : Ερωτήσεις – Απαντήσεις
Με τι μοιάζει ένα πρωκτικό συρίγγιο; Ένα πρωκτικό συρίγγιο μοιάζει με μια τρύπα στο δέρμα [...]