Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί γενικά να κατηγοριοποιηθεί ως εξής:
 
ΗΠΑΤΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ή ΗΠΑΤΩΜΑ : Είναι ένας αρκετά συχνός όγκος. Η συχνότητά του γενικώς έχει διπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια και οι νεοεμφανιζόμενες περιπτώσεις είναι περίπου 1-3/100.000 κατ’ έτος στην Ευρώπη.
 
ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ : Πρόκειται για τους συχνότερους κακοήθεις όγκους του ήπατος και ως επί το πλείστον αφορούν μεταστάσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.
 
ΕΝΔΟΗΠΑΤΙΚΟ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ : Πρόκειται για όγκο υψηλής κακοήθειας που εξορμάται από το δίκτυο των ενδοηπατικών χοληφόρων αγγείων (σύστημα ¨σωλινίσκων¨ που μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ προς το έντερο). Η μόνη πιθανότητα θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ;
Λόγω της θέσεως και των μεγάλων λειτουργικών αποθεμάτων του ήπατος η εμφάνιση συμπτωμάτων ή ευρημάτων σε απλές αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας μπορεί να καθυστερήσει τόσο ωστε να καταστήσει κάθε θεραπευτική προσπάθεια μάταιη.
Η διάγνωση βασίζεται στην παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου (ηπατοπαθείς, καρκινοπαθείς) από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και στον κατάλληλο χρόνο.
 
ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΗΠΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΟΥΝ. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ;
Η χειρουργική του ήπατος βασίζεται στην τμηματική ανατομία του οργάνου. Παρ’ όλα τα σύγχρονα ενεργειακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα χειρουργεία, οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένες και έχουν περιορισμούς.
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ;
Η ηπατεκτομή είναι μία μεγάλη, αιμορραγική και πολύ απαιτητική επέμβαση. Εαν γίνει σωστή και αυστηρή επιλογή των ασθενών, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
 
Δείτε περισσότερα για τον καρκίνο του ήπατος εδώ.