Παχύ έντερο και ορθό

Το παχύ έντερο

εκτείνεται από την ειλεοκολική βαλβίδα μέχρι τον ορθοπρωκτικό δακτύλιο όπου και μεταπίπτει στον πρωκτικό σωλήνα. Πρωταρχική λειτουργία του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση ύδατος και νατρίου από το υδαρές εντερικό περιεχόμενο (περίπου 6000ml υγρού περνούν από την ειλεοκολική βαλβίδα στο 24ωρο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να απορροφάται στο δεξιό κόλον και μόνο 200-400ml παραμένει στα κόπρανα). Το δεξιό κόλον δρα ώς απορροφητική επιφάνεια ενώ το αριστερό κυρίως για την αποθήκευση των κοπράνων μέχρι την αποβολή τους. Επίσης το παχύ έντερο εκκρίνει βλέννη η οποία δρα ως “λιπαντικό” και προστατευτικό μέσο και οποιοσδήποτε ερεθισμός αυξάνει την παραγωγή της. Στο παχύ έντερο επίσης γίνεται η παραγωγή και η απορρόφηση της αμμωνίας. Σημαντικές ποσότητες αερίων που προέρχονται από τον καταπινόμενο αέρα αλλά και από τη βακτηριακή αποσύνθεση των τροφών, αθροίζονται στο παχύ έντερο και τελικά αποβάλλονται από τον πρωκτό.

Το ορθό

έχει μήκος περί τα 15cm. Aρχίζει συνήθως στο ύψος του Ι3 σπονδύλου, αποτελεί συνέχεια του σιγμοειδούς και καταλήγει στην ορθοπρωκτική συμβολή.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου-Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Κολεκτομή

Πως γίνεται η διαγνωστική διερεύνηση του παχέος εντέρου και του ορθού;

Οι νόσοι του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως: πόνος, διαταραχή της εντερικής λειτουργίας (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές αυτών), αποβολή αίματος και βλέννης από τον πρωκτό, ναυτία, έμετο, διάταση της κοιλίας, αναιμία και απώλεια βάρους. Για τη διερεύνηση των παθήσεων του παχέος εντέρου μπορεί να απαιτηθούν διάφορες εξετάσεις όπως:

  • Κλινική εξέταση: Μπορεί να αποκαλύψει διάταση, ψηλαφητή μάζα ή και διάφορα άλλα ειδικά σημεία που σχετίζονται με συγκεκριμένες παθήσεις.
  • Δακτυλική εξέταση: Μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία αίματος, τυχόν αποστημάτων, συριγγίων ή όγκων.
  • Εξέταση κοπράνων: Αποκαλύπτει την παρουσία μικροσκοπικής αιμορραγίας, την παρουσία βακτηριδίων ή παρασίτων.
  • Ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού: Επιτρέπει τη λεπτομερή επισκόπηση ολόκληρου του παχέος εντέρου σε ποσοστό >90% όλων των παθήσεων, τη λήψη βιοψιών, την αφαίρεση πολυπόδων.
  • Αξονική τομογραφία: Δίνει πληροφορίες για την ενδεχόμενη επέκταση κακοήθους νόσου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε οξείες καταστάσεις που μπορεί να απαιτήσουν επείγουσα χειρουργική ή άλλη παρέμβαση (πχ. εκκολπωματίτιδα).
  • Μαγνητική τομογραφία: Εξέταση μεγάλης αξίας για παθήσεις του ορθού και του πρωκτού (καρκίνος, επιπλεγμένα συριγγια κτλ).
παχύ έντερο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

και οι πολύποδες συνιστούν τις δύο σημαντικότερες βλάβες του οργάνου. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτές οι δύο οντότητες συσχετίζονται, αποτελώντας διαφορετικά στάδια της ίδιας διαδικασίας (ο καρκίνος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προέρχεται από πολύποδα). Εξαίρεση σε αυτό το πρότυπο ανάπτυξης πολύποδα-καρκίνου αποτελεί ο καρκίνος που αναπτύσσεται σε έδαφος κάποιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Είναι συχνή πάθηση ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Είναι ο συχνότερος καρκίνος όλου του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ακολουθούν το δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής. Η νόσος είναι συχνότερη μετά τα 50 έτη με μέση ηλικία εμφάνισης τα 70. Ο συνολικός συσσωρευμένος κίνδυνος για έναν πολίτη του Δυτικού κόσμου να αναπτύξει καρκίνο του παχέος κατά τη διάρκεια της ζωής του πλησιάζει το 6%. Όσον αφορά το φύλο, στου άνδρες είναι ελαφρώς συχνότερος ο καρκίνος του ορθού (τελικό τμήμα του παχέος) ενώ στις γυναίκες είναι συχνότερος ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να ταξινομηθεί βάσει γενετικών θεωρήσεων και κληρονομικότητας σε 3 κατηγορίες:
Κληρονομική μορφή: αφορά περίπου το 5% των ασθενών. Πρόκειται για ασθενείς οι οποίοι έχουν κληρονομούμενες γονιδιακές διαταραχές. Αυτές οδηγούν στη δημιουργία διαφόρων συνδρόμων με ή χωρίς την παρουσία πολλαπλών πολυπόδων του παχέος εντέρου, που καταλήγουν στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου πολύ νωρίς στη ζωή του ατόμου, ακόμη και νωρίτερα από τα 30 έτη και συνοδεύονται από βλάβες και σε άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμου (Σύνδρομο Lynch, FAP, Gardner, Turcot, Peutz-Jeghers κ.α.).
Οικογενής μορφή: αφορά εώς και το 25% των ασθενών. Οι ασθενείς έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό (συγγενείς με κολο-ορθικό καρκίνο), χωρίς όμως να εντάσσονται σε κάποιο από τα γνωστά κληρονομούμενα σύνδρομα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλός μεν, χαμηλότερος δε από την κληρονομική μορφή.
Σποραδική μορφή: αφορά την πλειοψηφία των ασθενών (περίπου 70%). Συνήθως πρόκειται για ασθενείς άνω των 50 ετών. Για την εμφάνιση του καρκίνου στη σποραδική του μορφή ενοχοποιούνται διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ποιοί παράγοντες ενοχοποιούνται για τον μη κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου;

Διατροφικοί παραγοντες: τροφή επεξεργασμένη, υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη D.
Χρόνια φρλεγμονή: η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ειδικά η ελκώδης κολίτιδα). Ασθενείς με κολίτιδα πλέον των 25 ετών διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου σε ποσοστό περίπου 40%.

καρκίνος παχέος εντέρου

Μπορεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου να προληφθεί;

Εφόσον ακολουθηθεί σωστά ένα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, σήμερα είμαστε σε θέση να προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή να τον διαγνώσουμε σε πολύ πρώιμο στάδιο έτσι ώστε η θεραπεία του να είναι απλούστερη, αποτελεσματικότερη και ριζική.
Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών, την εξέταση κοπράνων για μικροσκοπική (μη ορατή με το γυμνό μάτι) παρουσία αίματος, την κολονοσκόπηση ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών (ανάλογα με τα ευρήματα επανάληψη ανά 5ετία ή συντομότερα) και τον πιο τακτικό και στοχευμένο έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου (άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό, κολίτιδα κ.α.).

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται βραδέως και συχνά καθυστερεί να προκαλέσει ανησυχητικά συμπτώματα ή σε αρχικά στάδια (οπότε είναι και πιο εύκολο να θεραπευτεί) δίνει συμπτώματα τα οποία συχνά υποεκτιμούνται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από μη εξειδικευμένο ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό.
Η συμπτωματολογία του κολο-ορθικού καρκίνου εξαρτάται από παράγοντες όπως η θέση, η μορφή, η έκταση και η επέκταση του όγκου. Εξαρτάται επίσης από τις ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο όγκος, όπως η διάτρηση (τρύπα στο έντερο), η απόφραξη του εντέρου και η αιμορραγία.
Γενικά συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενη και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής συμβουλής είναι τα εξής:
• Ανεξήγητη αναιμία
Παρουσία αίματος στα κόπρανα (ζωηρού ερυθρού χρώματος ή πιο σκουρόχρωμου, αναμεμιγμένο με τα κόπρανα ή όχι)
Παρουσία βλέννης στα κόπρανα
Αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (διάρροια, δυσκοίλια ή εναλλαγές τους)
Δυσπεπτικά ενοχλήματα, κοιλιακή δυσφορία και διάταση, κοιλιακός πόνος
Ψηλαφητή μάζα κοιλίας
Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Εμμένουσες και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να οφείλονται σε επέκταση ενός όγκου του παχέος εντέρου στην ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη

Πως γίνεται η διάγνωση του κολο-ορθικού καρκίνου;

Κεντρικό ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει η κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση δίνει τη δυνατότητα ελέγχου ολόκληρου του παχέος εντέρου, λήψης βιοψιών καθώς και διενέργειας άλλων επεμβατικών πράξεων (ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα). Στη διάγνωση των παθήσεων του παχέος δεν πρέπει να παραβλέπεται η κολονοσκόπηση, η οποία σήμερα διενεργείται γρήγορα, ανώδυνα (υπό μία μορφή ¨ήπιας¨ αναισθησίας), με ασφάλεια και με τη χρήση υπερσύγχρονων ενδοσκοπικών εργαλείων.

κολεκτομή

Πως θεραπεύεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Μετά τη διάγνωση της νόσου, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της αποτελεί η σταδιοποίηση, ο έλεγχος δηλαδή για την επέκταση του καρκίνου στο έντερο, σε γειτονικά όργανα, λεμφαδένες, ή απομακρυσμένα όργανα όπως ήπαρ και πνεύμονες (μεταστάσεις). Η σταδιοποίηση γίνεται συνήθως με αξονική τομογραφία.

Εν συνεχεία η κάθε περίπτωση αναλύεται εξατομικευμένα και διεξοδικά o προεγχειρητικός σχεδιασμός τόσο της επέμβασης όσο και της συνολικής θεραπείας του κάθε ασθενούς, ο οποίος είναι αυτονόητα σημαντικότατος και συμβάλλει στο να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η επέμβαση γίνεται με βάση αυστηρότατα ογκολογικά κριτήρια, ώστε να επιτευχθεί η ριζικότερη δυνατή εκτομή του όγκου, των λεμφαδένων, των άλλων διηθημένων οργάνων και ενδεχομένως των μεταστάσεων.

Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και την έκταση του όγκου.

Οι επεμβάσεις κολεκτομής (εκτομή τμήματος του παχέος εντέρου) μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της επέμβασης με τις μεθόδους της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (αιμορραγία, συμφύσεις από παλαιότερα χειρουργεία κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, δε θα διστάσουμε να προτείνουμε εξαρχής ή να μετατρέψουμε μία λαπαροσκοπική ή ρομποτική επέμβαση σε ανοιχτή, διότι η ριζικότητα υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου οφέλους.

στομία

Πότε είναι απαραίτητη η δημιουργία στομίας;

Η στομία ή παρά φύσιν έδρα ή όπως καλείται από πολούς ασθενείς “το σακουλάκι” είναι η εκστόμωση του εντέρου στο δέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις με τις κατάλληλες χειρουργικές δεξιότητες και τεχνικές είναι δυνατόν να αποφευχθεί. Όταν ο όγκος βρίσκεται πολύ χαμηλά στο ορθό μπορεί να απαιτηθεί η δημιουργία προσωρινής (προφυλακτικής) ή μόνιμης στομίας. Επίσης σε επείγουσες επεμβάσεις, μπορεί η δημιουργία προσωρινής στομίας να αποτελέσει μία ασφαλή λύση.

Έχουν επιπλοκές οι επεμβάσεις κολεκτομής;

Πρόκειται για επεμβάσεις σημαντικής βαρύτητας. Εκτός από τις τοπικές επιπλοκές στην περιοχή της επέμβασης (από το τραύμα, αιμορραγία, από την αναστόμωση- την επανένωση δηλαδή του εναπομείναντος εντέρου), μπορεί να εμφανιστούν και συστηματικές επιπλοκές (καρδιαναπνευστικό σύστημα, νεφροί) οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία και τα άλλα χρόνια νοσήματα, τη γενική δηλαδή κατάσταση του ασθενους προεγχειρητικά.
Κατά την εμπειρία μας, ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής ως επί το πείστον εντός 5 ημερών, και είναι σε θέση να ξεκινήσει τις επιπλέον θεραπείες εφόσον αυτές χρειάζονται (χημειοθεραπεία), κανονικά με την πάροδο ενός μηνός.

εκκολπώματα παχέος εντέρου

Τα εκκολπώματα του παχέος εντερου

είναι προσεκβολές του βλεννογόνου (εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος του εντέρου) διαμέσω του μυϊκού χιτώνα (ενδιάμεσο στρώμα του τοιχώματος του εντέρου) στις θέσεις εκείνες όπου το εντερικό τοίχωμα είναι πιο ασθενες.

Γιατί δημιουργούνται τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου;

Τα συγγενή (εκ γενετής) εκκολπώματα είναι σπάνια. Συνηθέστερα είναι τα επίκτητα εκκολπώματα, αυτά δηλαδή που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής και με την πάροδο του χρόνου, συχνότερα στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου (σιγμοειδες κόλον).

Κύριος αιτιολογικός παράγοντας για τη δημιουργία των εκκολπωμάτων του παχέος είναι η πτωχή σε φυτικές ίνες δίαιτα σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση εντός του αυλού του παχέος εντέρου (υπεραπλουστεύοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως η νόσος οφείλεται στην έντονη, χρόνια δυσκοιλιότητα).

Είναι συχνή πάθηση η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου;

Η εκκολπωμάτωση είναι σπάνια κάτω των 35 ετών, μετά όμως από την ηλικία αυτή παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση της επίπτωσης, έτσι ώστε το 50% των ατόμων στην 8η και 9η δεκαετία της ζωής τους να έχουν εκκολπώματα.

Μπορεί να έχω εκκολπώματα και να μην το ξέρω;

Ναι, γιατί η εκκολπωματική νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα (όπως ελαφρύς πόνος στην αριστερή κάτω κοιλία με ή χωρίς μακράς διάρκειας ανωμαλίες των συνηθειών του εντέρου), τα οποία όμως είναι τόσο ήπια ώστε να μην ανησυχήσουν τον ασθενή. Πολύ συχνά τα εκκολπώματα ανευρίσκονται τυχαία κατά τον έλεγχο του παχέος εντέρου για άλλες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική και συνήθως αρκεί η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών με τη δίαιτα.

εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα

αποτελεί μία επιπλοκή της παρουσίας εκκολπωμάτων (εκκολπωμάτωσης) του παχέος εντέρου. Είναι η φλεγμονή κάποιου εκκολπώματος, που οφείλεται στην απόφραξή του από το εντερικό περιεχόμενο και την υπερανάπτυξη μικροβίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας;

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Μπορεί να συνυπάρχουν με διάφορη συχνότητα και σε διάφορους μεταξύ τους συνδυασμους:

  • Πόνος στην αριστερή κατώτερη κοιλία
  • Γενικευμένη κακουχία
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Ανορεξία
  • Πυρετός
  • Αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων στη γενική εξέταση αίματος
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Συμπτώματα από το ουροποιητικό

επιπλοκές εκκολπωματίτιδας

Είναι επικίνδυνη πάθηση η εκκολπωματίτιδα;

Αναλόγως της παρουσίας και του είδους των επιπλοκών της, η εκκολπωματίτιδα μπορεί να περάσει μετά από ολιγοήμερη συντηρητική αγωγή ή και να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο. Οι πιθανές επιπλοκές είναι:

  • Διάτρηση (τρύπα του εντέρου) που οδηγεί στη δημιουργία ενδοκοιλιακών αποστημάτων ή/και περιτονίτιδας.
  • Στένωση – απόφραξη του εντέρου
  • Αιμορραγία που παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην αντιμετώπισή της
  • Δημιουργία συριγγίου, δηλαδή παθολογικής επικοινωνίας μεταξύ του πάσχοντος παχέος εντέρου και άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων (λεπτό έντερο, ουροδόχος κύστη) ή ακόμη και του δέρματος (έξοδος κοπρανώδους εντερικού περιεχομένου από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος).

Πως γίνεται η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας;

Κεντρικό ρόλο παίζει η αξονική τομογραφία, η οποία επιτρέπει τόσο τη διάγνωση όσο και τη σταδιοποίηση της νόσου. Τα απεικονιστικά ευρήματα της αξονικής τομογραφίας ταξινομούνται κατα Hinchey ως εξής:

  • Ι. Τοπική φλεγμονή ή απόστημα
  • ΙΙα. Απομακρυσμένο απόστημα που μπορει να παροχετευθεί χωρίς χειρουργείο
  • ΙΙβ. Σύνθετο απόστημα με ή χωρίς συρίγγιο
  • ΙΙΙ. Γενικευμένη πυώδης περιτονίτιδα
  • IV. Γενικευμένη κοπρανώδης περιτονίτιδα

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής με εκκολπωματίτιδα και πώς;

Απόλυτες ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα είναι:

  • Διάχυτη περιτονίτιδα
  • Ελεύθερη διάτρηση του παχέος εντέρου με παρουσία ελεύθερου αέρα στην κοιλία
  • Στένωση ή πλήρης απόφραξη του εντέρου
  • Παρουσία συριγγίου
  • Ανοσοκατεσταλμένος ασθενής
  • Πολλαπλά επεισόδια μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας

Στην περίπτωση εκκολπωματίτιδας χωρίς κάποια από τις προαναφερθείσες επιπλοκές, η θεραπεία είναι συντηρητική. Γίνεται διακοπή της σίτισης, ώστε να ¨αναπαυθεί¨ το πάσχον έντερο και δίνεται αντιβιοττική και αναλγητική θεραπεία.

Στην περίπτωση επιπλοκών απαιτείται χειρουργική παρέμβαση, το είδος της οποίας εξαρτάται από το είδος της επιπλοκής. Το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου με τα εκκολπώματα αφαιρείται. Πολλές φορές είναι δυνατή η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, αν και συνήθως εξαιτίας της εκτεταμένης φλεγμονής προτιμάται η ανοικτή επέμβαση.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εκείνες (στάδιο Ι και ΙΙα) στις οποίες το ενδοκοιλιακό απόστημα μπορεί να παροχετευθεί με τεχνικές επεμβατικής ακτινολογίας (παροχέτευση του αποστήματος υπό καθοδήγηση υπερήχου ή αξονικού τομογράφου με ένα μικρό ¨τσίμπημα¨ του κοιλιακού τοιχώματος).

Στην περίπτωση πολλαπλών επεισοδίων μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας, οπότε αποφασίζεται η αφαίρεση του πάσχοντος εντέρου προς αποφυγή νέων επεισοδίων και ενδεχόμενων επιπλοκών, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, ρομποτικά ή ανοικτά. Η πιθανότητα να προτιμηθεί εξαρχής ή να χρειαστεί ούτως ή άλλως η ανοικτή επέμβαση είναι σημαντική λόγω των πολλαπλών παλαιότερων φλεγμονών και συμφύσεων.

σκωληκοειδής απόφυση και σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση

είναι ένας σωλήνας με τυφλό άκρο, μήκους 2-20cm, ο οποίος προβάλλει από το τοίχωμα του τυφλού (αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου στη δεξιά κατώτερη κοιλιακή χώρα). Η πορεία της σκωληκοειδούς απόφυσης μετά από την έκφυσή της από το παχύ έντερο εντός της κοιλίας ποικίλλει.

Ποια η λειτουργία και η χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης;

Δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα. Στον άνθρωπο είναι ένα υπολειμματικό όργανο (υπόλειμμα κατά τη διαδικασία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους). Η πλούσια παρουσία λεμφικού ιστού υποδηλώνει την πιθανή συμμετοχή του οργάνου σε αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον βλαπτικών μικροοργανισμών.

Η σκωληκοειδίτιδα

είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία προκαλείται αρχικά από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η εξέλιξη της σκωληκοειδίτιδας παρουσιάζει 3 διαδοχικά στάδια, αυξανόμενης βαρύτητας:
1. Καταρροϊκό στάδιο: Η σκωληκοειδής είναι διογκωμένη και φλεγμονώδης
2. Πυώδες στάδιο: Χαρακτηρίζεται από την παρουσία πύου
3. Γαγγραινώδες στάδιο: Επέρχεται η νέκρωση της σκωληκοειδούς.

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Αποτελεί μία ευρέως γνωστή (αλλά όχι και σαφώς κατανοητή) πάθηση, την οποία υποπτέυεται ο καθένας όταν πονάει στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Η συμπτωματολογία πολλές φορές είναι ύπουλη και η διάγνωση μπορεί να μην είναι τόσο απλή, αφού υπάρχει πληθώρα παθήσεων που εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα ειδικά σε γυναίκες ασθενείς.
Γενικά συμπτώματα είναι ο πόνος αρχικά γύρω από τον ομφαλό και τελικά στη δεξιά κάτω κοιλία, ανορεξία, ναυτία, έμετοι, πυρετός.
Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση από έμπειρο χειρουργό και γενικά δεν απαιτούνται επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τον ασθενή και καθυστερούν την επέμβαση.
Ιδιαίτερη προσοχή κατά την εξέταση χρήζουν ειδικές κατηγορίες ασθενών όπως τα παιδία, οι υπερήλικες και οι έγκυες γυναίκες.

Πώς γίνεται η επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής; Υπάρχουν επιπλοκές;

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική σκωληκοειδεκτομή (αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης) το δυνατόν συντομότερο προς αποφυγή επιπλοκών, όπως η περιτονίτιδα που είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία θεωρείται απλή αν και οι παλαιότεροι δάσκαλοί μας, μας δίδαξαν πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις της χειρουργικής.
Σήμερα η επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα, και με τη χρήση ειδικής κάμερας και εργαλείων. Η λαπαροσκοπική επέμβαση μας δίνει επίσης τη δυνατότητα ελέγχου ολόκληρης της κοιλίας συμπεριλαμβανομένου και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (μήτρα, σάλπιγγες ωοθήκες).
Οι επιπλοκές (αιμορραγία, απόστημα) είναι σπανιότατες και δεν έχουμε συναντήσει κάποια στην εώς τώρα πορεία μας.
Ο ασθενής μετά από μία λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή εξέρχεται της κλινικής συνήθως εντός 24 ωρών, έτοιμος να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Έχω χρόνια ή υποτροπιάζουσα σκωληκοειδίτιδα. Τι είναι και τι πρέπει να κάνω;

Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα είναι μία ασαφής οντότητα. Αναφέρεται κυρίως σε ασθενείς οι οποίοι έχουν κατά περιόδους ενοχλήματα στην κατώτερη δεξιά κοιλιακή χώρα και οι οποίοι στο παρελθόν έχουν περάσει ένα επεισόδιο οξείας σκωληκοειδίτιδας χωρίς όμως να χειρουργηθούν.
Σε αυτές τις ¨περίεργες¨ περιπτώσεις πρέπει πρώτα από όλα να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας άλλης ενδοκοιλιακής πάθησης η οποια θα μπορούσε να είναι η αιτία των συμπτωμάτων. Εφόσον λοιπόν, με συστηματικό και ενδελεχή τρόπο, αποκλειστεί κάθε άλλο ενδεχόμενο ο ασθενής υποβάλεται σε λαπαροσκοπική διερεύνηση και σκωληκοειδεκτομή.

Υπάρχει καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης;

Ναι. Οι καρκίνοι της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι σπάνιοι (λιγότεροι από1% όλων των όγκων του εντέρου), αλλά παρουσιάζουν δυσκολία στην πρώιμη διάγνωσή τους εξαιτίας της θέσης τους και του γεγονότος ότι παρουσιάζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.
Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του όγκου (καρκινοειδές, αδενοκαρκίνωμα, κ.α.) για τη θεραπεία τους μπορεί να αρκεί η απλή σκωληκοειδεκτομή ή να χρειάζεται μία πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση (π.χ. δεξιά ημικολεκτομή). Οι επεμβάσεις αυτές, σήμερα διενεργούνται με επιτυχία ρομποτικά, λαπαροσκοπικά και φυσικά με την κλασική ανοικτή μέθοδο.

πρόπτωση ορθού

Η πρόπτωση ορθού

είναι συχνότερη στις γυναίκες με αναλογία 6:1. Η ανάπτυξη της πρόπτωσης ορθού είναι σταδιακή και επί της ουσίας 1 στις 10 γυναίκες θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση λόγω πρόπτωσης πυελικών οργάνων μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Υπάρχουν 3 τύποι πρόπτωσης του ορθού:

  • Πρόπτωση ορθού ολικού πάχους
  • Πρόπτωση βλεννογόνου
  • Εσωτερικός εγκολεασμός

Η σύγχρονη θεωρία ως προς την αιτία της πρόπτωσης είναι πως αυτή οφείλεται σε διαταραχές της αφόδευσης και χρόνια έντονη αφοδευτική προσπάθεια. Εξ’ αιτίας αυτής και σε βάθος χρόνου αποδυναμώνονται οι υποστηρικτικές δομές του πυελικού εδάφους και του σφιγκτηριακού μηχανισμού, οδηγώντας στην προβολή του εντέρου, της κύστεως ή της μήτρας δια της εξόδου της πυέλου. Επίσης, αιτιολογική συσχέτιση υπάρχει και με τους πολλαπλούς φυσιολογικούς τοκετούς καθώς και με συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά όπως μακρύ κόλπωμα Douglas, πλεονάζον σιγμοειδές κ.α.

Η κλινική εικόνα της πρόπτωσης είναι αυτή της προβολής του ορθού από τον πρωκτό που μπορεί να ανατάσσεται αυτομάτως ή με υποβοήθηση δια χειρός. Άλλα συναφή συμπτώματα είναι η αιμορραγία, ο τεινεσμός και η ατελής αφόδευση.

Τα ευρήματα από το πυελικό έδαφος που σχετίζονται με την πρόπτωση του ορθού είναι:

  • Κάθοδος του περινέου 65%
  • Πρόπτωση του κόλπου 55%
  • Εντεροκήλη 45%
  • Ορθοκήλη 45%
  • Κυστεοκήλη 35%

Τα λειτουργικά προβλήματα αφόδευσης που σχετίζεται με την πρόπτωση του ορθού είναι:

  • Ακράτεια κοπράνων 50-75%
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα 30-65%
  • Κωλυώμενη αφόδευση 35%
  • Μονήρες έλκος του ορθού 12%
  • Αδράνεια του παχέος 10%

Η χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης του ορθού

ενδείκνυται σε περιπτώσεις πρόπτωσης ολικού πάχους, πρόπτωσης βλεννογόνου, συμπτωματικής εντεροκήλης και ορθοκήλης. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τα ανατομικά χαρακτηριστικά της πρόπτωσης του ορθού αλλά και από το εάν και ποιές διαταραχές της κένωσης συνυπάρχουν. Στη φαρέτρα του χειρουργού υπάρχουν πολλά είδη επεμβάσεων που διενεργούνται διακοιλιακά, περινεϊκά και σαφώς με τις αρχέ της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.