Περίπου 10-20% των ασθενών θα αναπτύξουν μια μετεγχειρητική κήλη μετά από επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Μια μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται σε ή πολύ κοντά σε μια χειρουργική τομή μέσω της οποίας προεξέχει το έντερο, κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο ή άλλος ιστός. Πρόκειται για μια κοινή επιπλοκή της ανοιχτής χειρουργικής και η επίπτωσή τους έχει μειωθεί σημαντικά στην εποχή της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής. Το 50% των μετεγχειρητικών κηλών εμφανίζονται τους πρώτους έξι μήνες μετά την επέμβαση, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν έως και πέντε χρόνια αργότερα.

Οι επεμβάσεις στις οποίες τα στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος πρέπει να κοπούν στη μέση της κοιλιάς κατά μήκος του άξονα του σώματος ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μεταγενέστερης κήλης. Μεταξύ άλλων, καθοριστικοί παράγοντες είναι η τομή, το υλικό και η τεχνική συρραφής.

 

Αιτίες μετεγχειρητικής κήλης

  1. Παχυσαρκία.
  2. Επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις με την ίδια χειρουργική προσπέλαση.
  3. Αναιμία, καθώς ο ουλώδης ιστός τροφοδοτείται με πολύ λίγο οξυγόνο και επουλώνεται χειρότερα.
  4. Υποσιτισμός.
  5. Κάπνισμα (τετραπλάσιος κίνδυνος).
  6. Κορτιζόνη και άλλα φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  7. Λοιμώξεις τραυμάτων και διαταραχές επούλωσης πληγών.
  8. Μεγάλη ηλικία.
  9. Κληρονομικές διαταραχές κολλαγόνου.
  10. Διαταραχές του μεταβολισμού του συνδετικού ιστού.
  11. Περιτονίτιδα.
  12. Διαβήτης.

 

Συμπτώματα μετεγχειρητικής κήλης

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της κήλης τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ανύπαρκτα εώς και πολύ σοβαρά.

  1. Προεξοχή στην περιοχή της ουλής που γίνεται πιο εμφανής κατά την όρθια στάση, με τη σωματική άσκηση ή το βήχα.
  2. Πόνος που εμφανίζεται κατά την άσκηση, το πάτημα, το βήχα ή την αφόδευση.
  3. Ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου.
  4. Ερυθρότητα και στην περιοχή της κήλης.
  5. Σε περίπτωση περίσφιξης, κολικοειδές κοιλιακό άλγος, κοιλιακή ευαισθησία, πυρετός και ναυτία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε πυρετό, έμετο, ναυτία και ξαφνικό κολικό κοιλιακό άλγος, θα μπορούσε να είναι μια περισφιγμένη κήλη και θα πρέπει να εκτιμηθείτε από χειρουργό και ενδεχομένως να χειρουργηθείτε επειγόντως!

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης, βοηθά να χάσετε βάρος και να σταματήσετε το κάπνισμα πριν από την επέμβαση. Μετά από ανοιχτή χειρουργική επέμβαση κοιλιακού τοιχώματος, μπορούν να φορεθούν σταθεροποιητικοί κοιλιακοί επίδεσμοι για να ανακουφίσουν την πίεση στον ιστό ενώ η πληγή επουλώνεται.

Η επέμβαση για μετεγχειρητική κήλη

Αυτές οι κήλες πρέπει πάντα να χειρουργούνται, καθώς διευρύνονται σταθερά στο χρόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών.

Είθισται να αντιμετωπίζονται χειρουργικά το νωρίτερο 3-6 μήνες μετά την προηγούμενη επέμβαση, διαφορετικά η διαδικασία της ουλοποίησης δεν έχει ολοκληρωθεί και οι άκρες του τραύματος δεν είναι αρκετά σταθερές. Αντιμετωπίζονται ιδανικά λαπαροσκοπικά. Σε περιπτώσεις μεγάλων, με πολλαπλές υποτροπές και περίπλοκων ελλειμμάτων του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να απαιτηθούν ειδικές χειρουργικές τεχνικές, όπως η TAR, που η ομάδα μας εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία. Η απαιτούμενη νοσηλεία είναι μία ημέρα, εκτός κι εάν απαιτηθούν περαιτέρω χειρουργικές πράξεις (όπως εντερεκτομή) με συνέπεια η νοσηλεία να παραταθεί αναλόγως.

Σχετικά Άρθρα