Στις μηροκήλες, το περιτόναιο και οι έλικες του εντέρου προεξέχουν δια του μηριαίου δακτυλίου, ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος από το οποίο διέρχονται τα μηριαία αγγεία. Περίπου το 5 έως 10% όλων των κήλων είναι μηροκήλες. Στο 60% των περιπτώσεων, η μηροκήλη εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά, στο 20% και στις δύο.
Ενώ οι μηροκήλες μπορούν να εμφανιστούν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, στις γυναίκες είναι 10 φορές πιο συχνές λόγω της οστικής δομής της γυναικείας λεκάνης. Οι μηροκήλες είναι πιο συχνές στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Επηρεάζει κυρίως τις υπέρβαρες γυναίκες άνω των 50 ετών. Η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η αδυναμία κολλαγόνου, η αύξηση της ηλικίας και ασθένειες όπως το σύνδρομο Marfan ή το σύνδρομο Ehlers-Danlos αυξάνουν τον κίνδυνο μηροκήλης. Επιπλέον, οι μηροκήλες εμφανίζονται συχνά μετά την απώλεια βάρους.
Το στόμιο της κήλης είναι κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο. Είναι συνήθως σχετικά μικρό, γι’ αυτό και η κήλη μπορεί εύκολα να περισφιχθεί και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αυτό ευνοείται επίσης από την κινητικότητα της περιοχής του ισχίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν εμφανιστεί περίσφιξη, εκδηλώνεται ως έντονος πόνος. Η ναυτία και ο έμετος είναι περαιτέρω συνοδευτικά συμπτώματα. Δεδομένου ότι τα παγιδευμένα όργανα δεν τροφοδοτούνται πλέον με αίμα, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως.
Συμπτώματα μηροκήλης:
- Διάχυτος, πιεστικός πόνος χαμηλά στη βουβωνική χώρα με ενδεχόμενη αντανάκλαση στην κοιλιά και το εσωτερικό του μηρού.
- Ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου.
- Σε περίπτωση περίσφιξης, έντονος πόνος στη βουβωνική χώρα, ναυτία, έμετος, αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων, πυρετός.
- Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μηρών.
- Προεξοχή κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο
- Σε παχύσαρκους ασθενείς συχνά η κήλη ψηλαφητικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή.
Η επέμβαση για μηροκήλη:
Δεδομένου ότι ο κίνδυνος περίσφιξης είναι σημαντικός, συχνά χειρουργούνται το συντομότερο δυνατό. Οι μη ανατασσόμενες ή περισφιγμένες κήλες πρέπει να χειρουργούνται επειγόντως.
Οι μηροκήλες μπορούν να χειρουργηθούν είτε με ανοικτή είτε με λαπαροσκοπική μέθοδο. Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι σαφώς προτιμότερη, αλλά σε επείγουσες καταστάσεις με περίσφιξη, η ανοιχτή επέμβαση μπορεί να είναι αναπόφευκτη.
Σχετικά Άρθρα
Κήλες Q&A : Απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις
Τι είναι η κήλη; Κήλη είναι η πρόπτωση ενός κοίλου σπλάχνου ή άλλου ανατομικού στοιχείου [...]
Καρκίνος του Παγκρέατος : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Τι είναι το πάγκρεας; Το πάγκρεας είναι ένας αδένας, μήκους περίπου 15cm, που βρίσκεται στην [...]
Τι είναι ο Λεμφαδένας Φρουρός;
Οι λεμφαδένες είναι μικροί αδένες σε σχήμα φασολιού που φιλτράρουν το υγρό στο σώμα και [...]