Το παχύ έντερο

εκτείνεται από την ειλεοκολική βαλβίδα μέχρι τον ορθοπρωκτικό δακτύλιο όπου και μεταπίπτει στον πρωκτικό σωλήνα. Πρωταρχική λειτουργία του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση ύδατος και νατρίου από το υδαρές εντερικό περιεχόμενο (περίπου 6000ml υγρού περνούν από την ειλεοκολική βαλβίδα στο 24ωρο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να απορροφάται στο δεξιό κόλον και μόνο 200-400ml παραμένει στα κόπρανα). Το δεξιό κόλον δρα ώς απορροφητική επιφάνεια ενώ το αριστερό κυρίως για την αποθήκευση των κοπράνων μέχρι την αποβολή τους. Επίσης το παχύ έντερο εκκρίνει βλέννη η οποία δρα ως “λιπαντικό” και προστατευτικό μέσο και οποιοσδήποτε ερεθισμός αυξάνει την παραγωγή της. Στο παχύ έντερο επίσης γίνεται η παραγωγή και η απορρόφηση της αμμωνίας. Σημαντικές ποσότητες αερίων που προέρχονται από τον καταπινόμενο αέρα αλλά και από τη βακτηριακή αποσύνθεση των τροφών, αθροίζονται στο παχύ έντερο και τελικά αποβάλλονται από τον πρωκτό.

Το ορθό

έχει μήκος περί τα 15cm. Aρχίζει συνήθως στο ύψος του Ι3 σπονδύλου, αποτελεί συνέχεια του σιγμοειδούς και καταλήγει στην ορθοπρωκτική συμβολή.

Πως γίνεται η διαγνωστική διερεύνηση του παχέος εντέρου και του ορθού;

Οι νόσοι του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως: πόνος, διαταραχή της εντερικής λειτουργίας (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές αυτών), αποβολή αίματος και βλέννης από τον πρωκτό, ναυτία, έμετο, διάταση της κοιλίας, αναιμία και απώλεια βάρους. Για τη διερεύνηση των παθήσεων του παχέος εντέρου μπορεί να απαιτηθούν διάφορες εξετάσεις όπως:

  • Κλινική εξέταση: Μπορεί να αποκαλύψει διάταση, ψηλαφητή μάζα ή και διάφορα άλλα ειδικά σημεία που σχετίζονται με συγκεκριμένες παθήσεις.
  • Δακτυλική εξέταση: Μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία αίματος, τυχόν αποστημάτων, συριγγίων ή όγκων.
  • Εξέταση κοπράνων: Αποκαλύπτει την παρουσία μικροσκοπικής αιμορραγίας, την παρουσία βακτηριδίων ή παρασίτων.
  • Ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού: Επιτρέπει τη λεπτομερή επισκόπηση ολόκληρου του παχέος εντέρου σε ποσοστό >90% όλων των παθήσεων, τη λήψη βιοψιών, την αφαίρεση πολυπόδων.
  • Αξονική τομογραφία: Δίνει πληροφορίες για την ενδεχόμενη επέκταση κακοήθους νόσου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε οξείες καταστάσεις που μπορεί να απαιτήσουν επείγουσα χειρουργική ή άλλη παρέμβαση (πχ. εκκολπωματίτιδα).
  • Μαγνητική τομογραφία: Εξέταση μεγάλης αξίας για παθήσεις του ορθού και του πρωκτού (καρκίνος, επιπλεγμένα συριγγια κτλ).

Κλείστε Ραντεβού Άμεσα και Εύκολα και θα σασ καλεσουμε για λεπτομεριες

Σχετικές παθήσεις