Πρωκτός και περιπρωκτικές παθήσεις

ορθό και πρωκτόςΟ πρωκτός δυστυχώς θεωρείται ακόμη από πολλούς ταμπού μέρος του σώματος, γεγονός που καθιστά καθυστερημένη ή λιγότερο πιθανή την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, ακόμη και για ιδιαίτερα σοβαρές και άκρως “βασανιστικές” για την καθημερινότητα περιπρωκτικές παθήσεις όπως οι αιμορροϊδες, η ραγάδα, ο καρκίνος, τα κονδυλώματα, τα αποστήματα και συρίγγια.

Στον άνθρωπο, ο πρωκτός είναι το εξωτερικό άνοιγμα του ορθού, που βρίσκεται στη μεσογλουτιαία σχισμή και χωρίζεται από τα γεννητικά όργανα από το περίνεο. Δύο σφιγκτήρες ελέγχουν την έξοδο των περιττωμάτων από το σώμα κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, η οποία είναι η κύρια λειτουργία του πρωκτού. Αυτοί είναι ο έσω και ο έξω σφιγκτήρας του πρωκτού, οι οποίοι είναι κυκλικοί μύες που διατηρούν κανονικά τη συστολή του στομίου και χαλαρώνουν όπως απαιτείται από τη φυσιολογική λειτουργία. Ο έλεγχος του εσωτερικού σφιγκτήρα είναι ακούσιος και του εξωτερικός είναι εκούσιος.

Εν μέρει λόγω της έκθεσής του στα κόπρανα, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον πρωκτό, όπως αιμορροΐδες, συρίγγια, ραγάδα κ.α. Ο πρωκτός είναι η περιοχή πιθανών λοιμώξεων και άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Με την πρωκτική επαφή, ο πρωκτός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη σεξουαλικότητα. Οι στάσεις απέναντι στο πρωκτικό σεξ ποικίλλουν. Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV / AIDS και των πρωκτικών κονδυλωμάτων, μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του πρωκτικού σεξ.

κύστη κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα

ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια νόσος της ιεροκοκκυγικής περιοχής. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κύστη ανάμεσα στο οστό του κόκκυγα και το δέρμα της μεσογλουτιαίας σχισμής, η οποία περιέχει τρίχες και φλεγμονώδες υγρό (συνηθέστερα πύον).
Είναι πολύ συχνό πρόβλημα, με επίπτωση σχεδόν 1% σε νεαρούς ενηλίκους. Αφορά κυρίως δασύτριχους άνδρες, ηλικίας 18-30 ετών. Προσβάλλει και γυναίκες με συχνότητα όμως 2-4 φορές μικρότερη.
Η κύστη κόκκυγα είναι μία πάθηση, η οποία δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, αλλά είναι άκρως ενοχλητική, επηρρεάζει την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή του ασθενούς και αποτελεί το αίτιο απώλειας πολλών ωρών σχολικής εκπαίδευσης και εργασίας.

Ποια είναι η αιτία της κύστης κόκκυγα;

κύστη κόκκυγαΠαλαιότερα θεωρούνταν ότι οφείλεται σε ενδίπλωση του δέρματος της περιοχής (εκ γενετής ανατομική ανωμαλία). Η πιο σύγχρονη άποψη, είναι ότι προκαλείται από την αναδίπλωση των τριχών της περιοχής και την ανάπτυξή τους ανάστροφα εντός του δέρματος.

Πως θα καταλάβω αν έχω κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους:
• Απλή κύστη: εξόγκωμα της περιοχής, με ήπια ή και καθόλου ευαισθησία το οποίο κατά την ψηλάφιση δίνει την εντύπωση παρουσίας υγρού.
• Απόστημα κυστης κόκκυγα: η περιοχή παρουσιάζει έντονα σημεία φλεγμονής (πόνος, θερμότητα, ερυθρότητα, οίδημα), ενώ μπορεί να συνυπάρχουν και συστηματικές εκδηλώσεις όπως πυρετος και κακουχία. Η κύστη γεμίζει με πυώδες υγρό. Σε αυτή τη φάση μπορεί να παροχετευθεί αυτόματα προς το δέρμα (πίεση, κάθισμα ή αλλαγή θέσης, τραυματισμός) και να εξέλθει ποσότητα δύσοσμου υγρού.
• Επιπλεγμένο ή υποτροπιάζον συρίγγιο: μετά από αποστηματοποιήσεις και αυτόματες παροχετεύσεις δημιουργούνται ένα ή περισσότερα συρίγγια επικοινωνίας της κύστης με το δέρμα. Οι εξωτερικοί πόροι των συριγγίων όταν είναι χρόνιοι μοιάζουν με μικρές μαύρες οπές στο δέρμα, οι οποίες κατά περιόδους μπορεί να παροχετεύουν μικρή ποσότητα υγρού. Πιο πρόσφατοι πόροι μπορεί στην κορυφή τους (πάνω από το επίπεδο του δέρματος) να εμφανίζουν υπερανάπτυξη φλεγμονώδους αντιδραστικού ιστού, ροδαλού χρώματος.

Ποια είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγα;

Γιγάντια, υποτροπιάζουσα κύστη κόκκυγα ΜΕΤΑ

Γιγάντια, υποτροπιάζουσα κύστη κόκκυγα ΜΕΤΑ

Γιγάντια, υποτροπιάζουσα κύστη κόκκυγα ΠΡΙΝ

Γιγάντια, υποτροπιάζουσα κύστη κόκκυγα ΠΡΙΝ

Η μόνη θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι χειρουργική και πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν. Προτείνεται σε όλους τους ασθενείς, ακόμη και σε αυτούς που έχουν ελάχιστα συμπτώματα και ενοχλήσεις. Αυτό γιατί η νόσος εξαπλώνεται σταδιακά και πολλές φορές σιωπηλά κάτω από το δέρμα δημιουργώντας νέα συρίγγια προς διαφορετικές κατευθύνσεις, καθιστώντας μία καθυστερημένη επέμβαση πιο δύσκολη για τον ασθενή (μεγαλύτερο εύρος περιοχής που πρέπει να αφαιρεθεί, μεγαλύτερο τραύμα και χρόνος επούλωσης, περισσότερες πιθανότητες υποτροπής κτλ).
Το απόστημα της κύστης κόκκυγα, που είναι συχνότερα η πρώτη εκδήλωση της πάθησης, πρέπει να διανοίγεται και να παροχετεύεται υπό τοπική αναισθησία. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα και η περιοχή καθαρίζεται αποτελεσματικά ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατόν η τελική επέμβαση (μόλις ¨ηρεμήσει¨ η φλεγμονή).
Η οριστική επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο υπό τοπική όσο και υπό γενική αναισθησία. Η κύστη και τα συρίγγιά της χαρτογραφούνται με τη χρήση ειδικών εργαλείων και χρωστικών. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζεται η εκτομή και εξασφαλίζεται η πλήρης αφαίρεση της νόσου.
Για την αφαίρεση της κύστης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά ενεργειακά εργαλεία, όπως η ηλεκτροδιαθερμία, laser ή συσκευές ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων (RF ablation). Έτσι επιτυγχάνεται πολύ λιγότερη αιμορραγία, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και τάχιστη επιστροφή στην καθημερινότητα.Η αποκατάσταση της περιοχής μετά την αφαίρεση της κύστης εξαρτάται από την έκταση της κύστης και των συριγγίων της (γι’αυτό επαναλαμβάνουμε πως είναι καλύτερα να αντιμετωπιστεί σε πρωιμο στάδιο). Σε περιπτώσεις που η νόσος έχει μικρή έκταση και με τη χρήση laser μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικά τραύμα, σε άλλες το τραύμα μπορεί να συρραφεί εξ’ολοκλήρου ή μερικώς μόνο χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές, ενώ σε εξαιρετικά εκτεταμένες και υποτροπιάζουσες παθήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν τεχνικές πλαστικής χειρουργικής και δημιουργίας κρημνών (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες σε μία παραμελημένη και με πολλαπλές υποτροπές περίπτωση).
Μετά την επέμβαση η επούλωση του τραύματος μπορεί να επιταχυνθεί εφόσον χρειάζεται με ειδικά υλικά και μεθόδους (κόλλα ινικής, αλγινικά επιθέματα, Vacuum Assisted Closure).

Κύστη κόκκυγα και χειρουργικό Laser

laser κύστη κόκκυγαΗ χειρουργική θεραπεία με τη χρήση laser και τη μέθοδο FiLaC (Fistula Laser Closure) περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2011. Αναφέρεται στην ελεγχόμενη θερμική καταστροφή με τη χρήση laser των συριγγίων και του τοιχώματος της κύστης κόκκυγα. Ελαχιστοποιεί τις χειρουργικές τομές, τον μεταγχειρητικό πόνο και τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, αποδείχθηκε πως δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις και πως όταν δεν γίνεται αυστηρή επιλογή των ασθενών τα ποσοστά υποτροπών είναι απαγορευτικά υψηλά (η χρήση του laser δεν ενδείκνυται σε εκτεταμένες και ειπλεγμένες κύστες κόκκυγα). Γνωρίζοντας πολύ καλά τις παθήσεις της περιοχής, είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε όλες τις διαφορετικές τεχνικές και να καθοδηγήσουμε εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή προς αυτή που θα του προσφέρει τα καλύτερα και μόνιμα αποτελέσματα.

Υπάρχει πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί η κύστη κόκκυγα μετά την επέμβαση;

Παγκοσμίως τα ποσοστά υποτροπής κυμαίνονται από 10 εώς και 40%. Η άριστη γνώση των διαφόρων τεχνικών και της ορθής χρήσης όσων τεχνολογικών μέσων κρίνονται απαραίτητα, μας έχουν δώσει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Μετά την επούλωση του τραύματος, συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους μας τους ασθενείς την αποτρίχωση με laser της περιοχής, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην πρόληψη της εκ νέου δημιουργίας κύστης κόκκυγα.

αιμορροϊδες

Οι αιμορροΐδες

αποτελούν φυσιολογικά στοιχεία της ανατομίας του πρωκτού. Σχηματίζονται από ινώδη, ελαστικά και αγγειακά στοιχεία (φλέβες) και συνεισφέρουν στην εγκράτεια, δημιουργώντας φυσιολογικά ογκώματα εντός του πρωκτού.
Οι αιμορροΐδες πάσχουν όταν παραμένουν συνεχώς διογκωμένες ή προπίπτουν από τον πρωκτό. Μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εσωτερικές (άνωθεν της οδοντωτής γραμμής του πρωκτού), εξωτερικές (κάτωθεν της οδοντωτής γραμμής) ή μεικτές (όταν συνυπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές).

βαθμοί αιμορροϊδοπαθειαςΟι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν επιπλέον να ταξινομηθούν περαιτέρω σε 4 κατηγορίες:

• 1ου βαθμού: αιμορραγία χωρίς πρόπτωση
• 2ου βαθμού: πρόπτωση που ανατάσσεται από μόνη της
• 3ου βαθμου: πρόπτωση, η οποία για να αναταχθεί χρειάζεται χειρισμούς
• 4ου βαθμου: πρόπτωση, η οποία δεν ανατάσσεται

αιμορροϊδοπαθεια

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροϊδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί κοινό πρόβλημα και μία από τις παλαιότερες νόσους που γνωρίζει ο άνθρωπος.

Αιτία της αιμορροϊδοπάθειας θεωρείται η άσκηση αυξημένης πίεσης στην περιοχή επί μακρόν. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπως χρόνια δυσκοιλιότητα, χρόνια διάρροια, εγκυμοσύνη κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

• Αιμορραγία: ζωηρού κόκκινου χρώματος, συνήθως κατά την αφόδευση (στη λεκάνη ή το χαρτί). Απώλεια αίματος μπορεί ενίοτε να συμβεί και κατά την άσκηση.
• Ακράτεια: οι διογκωμένες αιμορροΐδες εμποδίζουν την πλήρη σύγκλειση του δακτυλίου
• Τοπική ενόχληση – πόνος
• Κνησμός (φαγούρα)
• Προβολή (πρόπτωση δια του πρωκτού)

Πως γίνεται η διάγνωση των αιμορροϊδων;

Η διάγνωση είναι μάλλον απλή και τίθεται με την κλινική εξέταση από χειρουργό.
Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί ένα ευρέως γνωστό όχι όμως και κατανοητό πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στον πρωκτό δεν επισκέπτονται χειρουργό και το αποδίδουν σε αιμορροΐδες, γεγονός το οποίο μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Επίσης, οι αιμορροΐδες μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν με άλλα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής.

Ποια είναι η θεραπεία των αιμορροϊδων;

Ανάλογα με το είδος, το βαθμό και τις επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική:

Η συντηρητική θεραπεία

συνιστάται σε αιμορροϊδοπάθει 1ου και ενίοτε 2ου βαθμού. Αποσκοπεί στην άρση του αιτίου της αιμορροϊδοπάθειας, με τη διόρθωση των προβλημάτων της αφόδευσης (δυσκοιλιότητα, παρατεταμένη προσπάθεια αφόδευσης). Απαιτείται προσαρμογή της δίαιτας και του τρόπου ζωής:
• Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών
• Αύξηση πρόσληψης νερού
• Μείωση πρόσληψης ερεθιστικών τροφών (αλκοόλ, καυτερά κ.α.)
• Η τοπική χρήση αλοιφών βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων προσωρινά, αλλά δεν έχει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα
• Η χρήση φλεβοτονωτικών φαρμάκων ΔΕΝ έχει επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος

Η χειρουργική θεραπεία

έχει ένδειξη σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου, 3ου και 4ου βαθμού. Επεμβάσεις λιγότερο ριζικές, που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια εξωτερικού ιατρείου, όπως απολίνωση των αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους, σκληροθεραπεία και φωτοπηξία έχουν πλέον περιορισμένη εφαρμογή λόγω των επιπλοκών τους και της πολύ υψηλής πιθανότητας επανεμφάνισης των αιμορροΐδων.

Πως γίνεται η επέμβαση για τις αιμορροϊδες;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και η επιλογή μίας εξ’αυτών εξαρτάται από το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας, τις γνώσεις, την εμπειρία και τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε χειρουργού.

Η κλασική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή

κατά Milligan-Morgan ή Ferguson δίνει καλά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητική αιμορραγία και στένωση του πρωκτού, προβλήματα τα οποία πιθανώς θα απαιτήσουν επανεπέμβαση. Κυριότερο πρόβλημα της μεθόδου παραμένει ο σοβαρός μετεγχειρητικός πόνος. Ενδείκνυται κυρίως σε αιμορροΐδες 3ου-4ου βαθμού.

Η αιμορροϊδοπηξία με συρραπτικό (κατά Longo)

είναι μία μάλλον ανώδυνη τεχνική που προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα δεδομένα από την προσωπική μας εμπειρία είναι αρκετά καλά, αλλά γενικώς τείνουμε να την αποφεύγουμε επειδή μία ενδεχόμενη αστοχία του υλικού (αυτόματο συρραπτικό εργαλείο) περιπλέκει κατά πολύ την επέμβαση.

Η αιμορροϊδοπηξία με τη χρήση laser

είναι μία από τις πιο συγχρονες μεθόδους θεραπείας των αιμορροϊδων. Πλεονέκτημά της είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και μειονέκτημα ότι είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική σε χαμηλού βαθμού και μικρές αιμορροϊδες ενώ δεν ενδείκνυται σε εκσεσημασμένη αιμορροϊδοπάθεια.

αιμορροϊδες THD ή HALΗ πλέον σύγχρονη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος χειρουργικής θεραπείας είναι η αιμορροϊδική απαγγείωση THD ή HAL.

Η επέμβαση THD (Διαπρωκτική Αιμορροϊδική Απαγγείωση)

βασίζεται σε μελέτες χειρουργών που ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα (1995). Έκτοτε, και αφού η τεχνική αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική, ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός εξελίχθηκε και σήμερα αποτελεί ίσως τη βέλτιστη λύση για την αιμορροϊδοπάθεια.

Η ιδέα βασίζεται στην διακοπή της ροής του αίματος προς τις αιμορροΐδες και την επακόλουθη συρρίκνωσή τους, χωρίς να χρειάζεται η αφαίρεσή τους. Η ακριβής θέση των αγγείων εντοπίζεται με συσκευή υπερήχων. Η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με την πτύχωση του προπίπτοντος από τον πρωκτό ιστού επιτυγχάνοντας άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

  • αιμορροϊδες μετά

    αιμορροϊδες μετά

    αιμορροϊδες πριν

    αιμορροϊδες πριν

    Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά και σημαντικότατα:

  • Αποδεδειγμένα σε βάθος χρόνου εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • Ελάχιστα επεμβατική. Δεν γίνονται τομές. Δεν υπάρχει αιμορραγία. 100% ανώδυνη συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους αιμορροϊδεκτομής.
  • Εξιτήριο από την κλινική ακόμα και την ίδια ημέρα της επέμβασης.
  • Ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα εξαιτίας της ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής δυσφορίας του ασθενούς.
  • Πρακτικά ανύπαρκτα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών. Η μέθοδος δε διαταράσσει καμία φυσιολογική παράμετρο της λειτουργίας του πρωκτικού σωλήνα και ως εκ τούτου αποκλείονται σοβαρά προβλήματα όπως στένωση του πρωκτικού σωλήνα ή ακράτεια.
  • Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πραγματικά ελάχιστα επεμβατική, υπό συνθήκες μπορεί να εφαρμοσθεί και σε ιδιαίτερες κατηγορίες ασθενών που παρουσιάζουν και άλλες χρόνιες παθήσεις της περιοχής, όπως ασθενείς με νόσο Crohn, ακτινική πρωκτίτιδα κ.α.
  • Αποδεκτό κόστος του εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού. Συχνά η THD τεχνική είναι οικονομικότερη από άλλες (πχ. Laser ή τεχνική Longo με αυτόματα συρραπτικά εργαλεία).

Σήμερα, μετά από μία μεγάλη σειρά επιτυχημένων επεμβάσεων, γνωρίζοντας άριστα την ανατομία και τη φυσιολογία της περιοχής καθώς και όλες τις εναλλακτικές χειρουργικές τεχνικές είμαστε σε θέση να προτείνουμε εξατομικευμένα και να υλοποιήσουμε την κατάλληλη τεχνική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα του δακτυλίου

είναι ένα μικρό, εξαιρετικά επώδυνο έλκος στο δέρμα και το μεταβατικό επιθήλιο του πρωκτικού σωλήνα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τραύμα – ένα ¨σκίσιμο¨ – του επιθηλίου της περιοχής.
Η ραγάδα συνήθως εντοπίζεται στην οπίσθια (κοκκυγική) θέση του πρωκτού και μπορεί να επιπλακεί με αιμορροΐδες (αιμορροΐδα ¨φρουρος¨ ακριβώς κάτω από τη ραγάδα), δερματικά ράκη (περίσσεια δέρματος στην πρωκτική σχισμή), ακόμη και επιφανειακό συρίγγιο (συλλογή πύου).

Πως δημιουργείται η ραγάδα του δακτυλίου;

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας, όπως και ο οποιοσδήποτε τραυματισμός της περιοχής (τοκετός, άλλοι χειρισμοί στην περιοχή).
Όποια και αν είναι η αιτία, με τη δημιουργία της ραγάδας ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος ο οποίος αποτρέπει την αυτόματη επούλωσή της:
πόνος→ σπασμός του σφιγκτήρα μυ→ επιδείνωση της δυσκολίας αφόδευσης→ κακή αιμάτωση της περιοχής→ καθυστερημένη επούλωση και άρα χρονιότητα του προβλήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας;

Κυρίαρχο σύμπτωμα της ραγάδας είναι ο πόνος, ο οποίος είναι οξύς, ξεκινάει κατά την προσπάθεια αφόδευσης και τη δίοδο των κοπράνων και παραμένει για ώρες μετά την κένωση.
Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια ζωηρού ερυθρού αίματος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, φαγούρα, οίδημα της περιοχής και την εκροή υγρού ή πύου.

Πως γίνεται η διάγνωση της ραγάδας;

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από χειρουργό. Συνήθως η επισκόπηση (οπτική εξέταση της περιοχής) αρκεί. Περισσότεροι χειρισμοί στην περιοχή αποφεύγονται γιατί είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από τον ασθενή. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε διαγνωστική αμφιβολία, η περιοχή εξετάζεται λεπτομερέστερα υπό μέθη (ήπια αναισθησία).

Πως θεραπεύεται η ραγάδα του δακτυλίου;

Αρχικά η αντιμετώπιση των ραγάδων είναι συντηρητική. Περιλαμβάνει:

• Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών με τη διατροφή
• Αποφυγή ερεθιστικών τροφών
• Λήψη μαλακτικών των κοπράνων
• Συχνά υδατόλουτρα και τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής της περιοχής
• Τοπική εφαρμογή αναλγητικών αλοιφών
• Στην περίπτωση χρονίων ραγάδων χρησιμοποιούνται τοπικά ειδικές κρέμες νιτρογλυκερίνης ή νιφεδιπίνης, που διακόπτουν το φαύλο κύκλο της χρόνιας ραγάδας προκαλώντας χαλάρωση του σφιγκτήρα μυ.
Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να παραταθεί για διάστημα 6 εβδομάδων και αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστά περίπου 50%.

Η χειρουργική θεραπεία

εφαρμόζεται σε ανθεκτικές περιπτώσεις. Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες επεμβάσεις:

• Η τοπική ένεση BOTOX υποτίθεται ότι μπορεί να μειώσει τον τόνο του σφιγκτήρα μυ βοηθώντας στην επούλωση της χρόνιας ραγάδας. Βέβαια ο μηχανισμός δράσης δεν είναι ακριβώς γνωστός και η επιθυμητή χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη σύγχρονη ιατρική φυσιολογία. Αποφεύγουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο γιατί δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη στην παγκόσμια βιβλιογραφία, γιατί τα αποτελέσματά της είναι αμφιλεγόμενα και κυρίως επειδή μπορεί να προκαλέσει παράλυση του έξω σφιγκτήρα και άρα ακράτεια διάρκειας εώς και 3 μηνών.
• Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ευρέως η διαστολή του πρωκτού είτε στο χειρουργείο υπό μέθη ή στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή με τη χρήση ειδικών διαστολέων (!). Αυτή η τεχνική δεν έχει καμία απολύτως θέση στη σύγχρονη χειρουργική πρακτική, διότι μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες και μη προβλέψιμες ρήξεις των σφιγκτήρων μυών με αποτέλεσμα την ακράτεια.
• Η καλύτερα τεκμηριωμένη, δοκιμασμένη και αποτελεσματική τεχνική είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Πρόκειται για μία ελεγχόμενη, μερική, χειρουργική διατομή του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού. Δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και εφόσον διενεργείται από έμπειρους χειρουργούς σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς δεν προκαλεί ακράτεια κοπράνων. Γίνεται ταχύτατα, υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια ημέρα, με το πέρας λίγων ωρών.

Το παραεδρικό απόστημα και συρίγγιο

(παρά την έδρα ή αλλιώς πρωκτό) είναι συχνές παθήσεις. Αναγνωρίστηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων και η πρώτη περιγραφή τους αποτυπώθηκε σε Αιγυπτιακό πάπυρο του 1550 π.Χ. ενώ μία μέθοδος θεραπείας που ανακαλύφθηκε από τον Ιπποκράτη (460-377 π.Χ.) χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Αποτελούν εκδηλώσεις μίας ευρύτερης κατηγορίας παθήσεων της περιοχής που ορίζεται ως ορθοπρωκτική σήψη. Πρόκειται για μικροβιακές λοιμώξεις της περιοχής και στα πλαίσια μιας απλουστευμένης ερμηνείας, το απόστημα θεωρείται ως η οξεία μορφή της λοίμωξης ενώ το συρίγγιο αποτελεί τη χρόνια κατάσταση της ίδιας νόσου. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί απόστημα και συρίγγιο να μη σχετίζονται μεταξύ τους και να εμφανίζονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Ειδική κατηγορία περαεδρικών αποστημάτων και συριγγίων αποτελούν αυτά που οφείλονται σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (συνηθέστερα στη νόσο του Crohn). Αυτά μπορεί να είναι πολλαπλά και ιδιαίτερα δύσκολα στη θεραπεία τους.

ΠΑΡΑΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Πρόκειται για συλλογή πύου στην περιοχή μετά από τη μόλυνση με μικροοργανισμούς.

Πως δημιουργείται το παραεδρικό απόστημα;

Η αιτία της λοίμωξης αναγνωρίζεται στους πρωκτικούς αδένες. Εφόσον μολυνθεί κάποιος από τους πρωκτικούς αδένες, οι οποίοι εκβάλουν στο εσωτερικό του πρωκτού, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Άλλες αιτίες για τη δημιουργία παραεδρικών αποστημάτων είναι η ανοσοκαταστολή, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, το τραύμα, ακτινοβολία της περιοχής, ραγάδα κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωση του παραεδρικού αποστήματος;

Τα συμπτώματα ενός παραεδρικού αποστήματος περιλαμβάνουν:

  • Περιπρωκτικός πόνος βραχείας διάρκειας, ανεξάρτητος με την αφόδευση
  • Τοπικά σημεία φλεγμονής όπως σκληρία, ερυθρότητα, πρήξιμο, θερμότητα που μπορεί να επεκταθούν σε όσχεο, γλουτούς, μηρό
  • Πυρετός
  • Συχνή αυτόματη παροχέτευση πύου από το υπερκείμενο δέρμα

Η διάγνωση είναι εύκολη. Η απλή επισκόπηση της περιοχής αρκεί και επιπλέον χειρισμοί δεν χρειάζονται και δεν γίνονται γιατί προκαλούν αφόρητο πόνο στον ασθενή.

Ποια είναι η θεραπεία του παραεδρικού αποστήματος;

Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, επιμελής καθαρισμός της περιοχής και το τραύμα αφήνεται ανοικτό ώστε να παροχετεύει απρόσκοπτα το περιεχόμενό του μέχρι να κλείσει κατά δεύτερο σκοπό.

Η επέμβαση διενεργείται κάτω από γενική αναισθησία του ασθενούς, διότι η περιοχή είναι εξαιρετικά επώδυνη και η τοπική αναισθησία δεν είναι αποτελεσματική λόγω της έντονης φλεγμονής. Με την αναισθησία μπορεί να γίνει επίσης πληρέστερη εξέταση της περιοχής, που μπορεί να αποκαλύψει άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα (συρίγγια κ.α.).

Μετά την επέμβαση χορηγείται αντιβιωτική θεραπεία και συστείνεται επιμελής υγιεινή της περιοχής και τακτικές αλλαγές του τραύματος μέχρι την πλήρη επούλωσή του.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπειας του παραεδρικού αποστήματος;

Τα άμεσα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Επέρχεται άμεση ύφεση όλων των τοπικών και συστηματικών (πυρετός, κακουχία) σημείων της λοίμωξης και της φλεγμονής και ο ασθενής εμφανίζει ταχεία βελτίωση. Το εξιτήριο από την κλινική γίνεται συνήθως εντός 24ώρου, μετά την πρώτη αλλαγή του τραύματος.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εξαρτώνται από το αρχικό αίτιο της λοίμωξης και από την ανατομική θέση του αρχικού αποστήματος και τη σχέση αυτού με τους σφιγκτήρες μύες (περιεδρικό, ευθυϊσχιακό, διαμεσοσφιγκτηριακό, μεταπρωκτικό, υποβλεννογόνιο ή άνωθεν του ανελκτήρα απόστημα).

Σε γενικές γραμμές, το 10% των αποστημάτων υποτροπιάζουν, ενώ το 40% περίπου των αποστημάτων καταλήγουν στη δημιουργία συριγγίου εφόσον δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως και αποτελεσματικά.

ΠΑΡΑΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

παραεδρικό συρίγγιοΣυρίγγιο σημαίνει η δημιουργία ενός μη φυσιολογικου πόρου επικοινωνίας με δύο ανοίγματα ένα στο έντερο και ένα στο δέρμα. Τα παραεδρικά συρίγγια προέρχονται συνήθως από μία εντοπισμένη λοίμωξη των αδένων του πρωκτού και εμφανίζονται κλινικά μετά από παροχέτευση παραεδρικού αποστήματος. Το ένα ή το άλλο ανοιγμα στις άκρες του συριγγώδους πόρου μπορεί να κλείσει οποιαδήποτε στιγμή. Εάν κλείσουν ταυτόχρονα και τα δύο ανοίγματα, τότε δημιουργείται εκ νέου παραεδρικό απόστημα. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αποστηματοποίησης και επανασηραγγοποίησης προκαλούν επιπρόσθετα και πιο σύνθετα συρίγγια.

Τα παραεδρικά συρίγγια ταξινομούνται με βάση την πορεία του σηραγγώδους πόρου σε σχέση με το μυϊκό σύστημα της περιοχής (δηλαδή το σφιγκτηριακό μηχανισμό) και μπορεί να είναι μεσοσφιγκτηριακά, διασφιγκτηριακά, υπερσφιγκτηριακά ή εξωσφιγκτηριακά.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του παραεδρικού συριγγίου;

Η πορεία της νόσου συχνά είναι ασαφής και μπορεί ένα παραεδρικό συρίγγιο να παραμείνει ασυμπτωματικό εφ’ όρου ζωής.

Τα συμπτωματικά συρίγγια μπορεί να προκαλέσουν μικρή διαφυγή κοπράνων, εκροή πύώδους υλικού από το δέρμα, κνησμό (φαγούρα), χρόνιο αίσθημα ενόχλησης και ποικίλου βαθμού φλεγμονή γύρω από τον εξωτερικό πόρο του συριγγίου. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν πολλαπλά επεισόδια αποστηματοποίησης και επέκτασης των συριγγίων.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία των παραεδρικών συριγγίων;

Η αντιβίωση δεν μπορεί να διαπεράσει τους ιστούς της περιοχής και άρα δεν προσφέρει ούτε κατα το ελάχιστο στη θεραπεία.

Η αυτόματη, χωρίς θεραπεία, επούλωση ενός συριγγίου είναι δυνατή μεν, απίθανη δε. Αυτό γιατί στην περίπτωση χρονιότητας, τα τοιχώματα του σηραγγώδους πόρου επικαλύπτονται από φλεγμονώδη – κοκκιωματώδη ιστό, ο οποίος δεν επιτρέπει την επούλωση.

Η μόνη θεραπεία είναι χειρουργική και εξαιρετικά αποτελεσματική, εφόσον τηρηθούν αυστηρά ορισμένες αρχές:

  • Αποτροπή της περιεδρικής σήψης (επέμβασης μόνο εφόσον δεν υπάρχει τοπική ενεργός λοίμωξη)
  • Σαφής καθορισμός της ανατομίας της περιοχής και χαρτογράφηση των συριγγώδων πόρων ώστε να αποφευχθεί βλάβη των σφιγκτήρων και επακόλουθη ακράτεια (μπορεί να απαιτείται μαγνητική τομογραφία και προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός)
  • Προεγχειρητικός καθορισμός του κινδύνου ακράτειας βάσει ορισμένων παραγόντων (φύλο, ιστορικό τραύματος ή προηγούμενης επέμβασης, είδος συριγγίου κ.α.).

Πως γίνεται η επέμβαση κατάργησης ενός παραεδρικού συριγγίου;

Η ετερογένεια της νόσου δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση όλων των ασθενών με την ίδια μέθοδο. Μετά από προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό και ανάλογα με την πορεία του συριγγίου μπορεί να επιλεγεί μία από πολλές εγχειρητικές τεχνικές:

  • Συριγγοτομή (καταστροφή του συριγγίου με laser ή ηλεκτροδιαθερμία και συρραφή του τραύματος)
  • Ιπποκράτεια μέθοδος ή αλλιώς τεχνική seton (προοδευτική διατομή και καταστροφή του συριγγίου με τη χρήση ειδικού ράμματος)
  • Δημιουργία προωθητικού κρημνού (χειρουργική επικάλυψη του έσω στομίου του συριγγίου με τη μετάθεση υγιούς ιστού)
  • Καταστροφή του συριγγίου με τη χρήση Laser (μέθοδος FiLaC)
  • Έγχυση κόλλας ινικής (σύγκλειση-¨γέμισμα¨ του συριγγίου με ειδική κόλλα)
  • Τοποθέτηση ειδικού βύσματος ¨plug¨ (τοποθέτηση ειδικού βιολογικού υλικού κατά μήκος του συριγγίου με σκοπό τη σύγκλειση και τη σταδιακή επούλωση αυτού).

Ποια τα αποτελέσματα και οι επιπλοκές της χειρουργικής θεραπείας των συριγγίων;

Σημαντικότερες επιπλοκές της χειρουργικής θεραπείας των περαεδρικών συριγγίων είναι η υποτροπή και η διάφορης βαρύτητας μετεγχειρητική ακράτεια.

Από την ανάλυση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας προκύπτει πως οι ριζικότερες επεμβάσεις εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ίασης αλλά και εξίσου υψηλή πιθανότητα ακράτειας. Αντίθετα, οι πιο συντηρητικές επεμβάσεις έχουν κατώτερα ποσοστά ίασης αλλά και μετεγχειρητικής ακράτειας.

Από την πολύ μεγάλη εμπειρία μας στις παθήσεις της περιοχής, η αυστηρή επιλογή των ασθενών, ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η άρτια γνώση όλων των διαφορετικών χειρουργικών τεχνικών μας έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και σε ιδιαίτερα πολύπλοκες περιπτώσεις.

ορθοκολπικό συρίγγιο

Το ορθοκολπικό συρίγγιο

αφορά τις γυναίκες και είναι μία επικοινωνία ανάμεσα στο ορθό (κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου) και τον κόλπο. Αν και δεν είναι πάθηση απειλητική για τη ζωή, προκαλεί συμπτώματα τα οποία είναι ενοχλητικά και επηρεάζουν δυσμενώς την προσωπική και κοινωνική ζωή της ασθενούς, καθώς και τον ψυχισμό της.

Πως προκαλείται ένα ορθοκολπικό συρίγγιο;

Στην πλειονότητά τους τα ορθοκολπικά συρίγγια οφείλονται σε μαιευτικό τραύμα (5% των κολπικών τοκετών σχετίζονται με τραυματισμό της περιοχής). Δεύτερη σημαντικότερη αιτία είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn).

ΑΙΤΙΑ ΟΡΘΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΣΥΡΙΓΓΙΟΥ:

  • Τραυματικά: Μαιευτικός τραυματισμός, ξένα σώματα (διάφραγμα), σεξουαλικά τυχαία ή εσκεμμένα (κακοποίηση)
  • Μετεγχειρητικά: Επεμβάσεις που αφορούν την περιοχή
  • Λοιμώδη: Παραεδρικό απόστημα, εκκολπωματίτιδα παχέος εντέρου, φυματίωση
  • Φλεγμονώδη: Νόσος Crohn
  • Καρκινικά: Καρκίνος πρωκτού, καρκίνος ορθού ή κόλπου, λευχαιμία
  • Ακτινοβολία: Εξωτερική ή εσωτερική (βραχυθεραπεία) στα πλαίσια θεραπείας

Ποια είναι τα συμπτώματα του ορθοκολπικού συριγγίου;

Τα συμπτώματα είναι τέτοιας φύσης, που δεν επιτρέπουν στην ασθενή να τα αγνοήσει:

  • Αποβολή αερίων ή/και κοπράνων από τον κόλπο
  • Αποβολή δύσοσμων υγρών από τον κόλπο

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν και με άλλα, όπως η ακράτεια κοπράνων, η οποία δε σχετίζεται άμεσα με το ορθοκολπικό συρίγγιο αλλά με τον γενικότερο τραυματισμό της περιοχής.

Η διάγνωση είναι μάλλον απλή και η ύπαρξη του συριγγίου επιβεβαιώνεται με κολποσκόπηση και ορθοσκόπηση, ώστε να εντοπιστούν και τα δύο άκρα του.

Πως θεραπεύεται το ορθοκολπικό συρίγγιο;

Μόνο χειρουργικά. Το χειρουργείο πρέπει να γίνεται σε έδαφος χωρίς φλεγμονή ή λοίμωξη και γι’αυτό το λόγο μπορεί να απαιτηθεί αντιβιωτική αγωγή ή ακόμη και χειρουργική παροχέτευση αποστημάτων της περιοχής πρίν από την οριστική επέμβαση και θεραπεία.

Εφόσον η πάθηση οφείλεται σε μαιευτικό τραύμα, η επέμβαση αποκατάστασης πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη του μηχανισμού των σφιγκτήρων μυών (ώστε αν χρειάζεται αποκατάστασή τους να γίνει ταυτόχρονα) και καλύτερα 3 μήνες τουλάχιστον μετά το τραύμα (μικρότερα ποσοστά υποτροπής).

Πως γίνεται η επέμβασηγια τα ορθοκολπικά συρίγγια;

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία των ορθοκολπικών συριγγίων. Η επιλογή μίας εξ’αυτών εξαρτάται από το είδος,το ύψος και την αιτία του συριγγίου. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να απαιτήσει μόνο διορθική ή συνδυασμένη διορθική και διακολπική επέμβαση. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως η νόσος του Crohn και τα συρίγγια ακτινικής αιτιολογίας ενδεχομένως να χρειαστεί και διακοιλιακή επέμβαση λαπαροσκοπική ή ανοικτή.

Όπως και στα παραεδρικά συρίγγια, μπορεί να επιλεγεί η εκτομή του συριγγίου με Laser ή ηλεκτροδιαθερμία. Μία διαφορετική προσέγγιση είναι η προσπάθεια σύγκλεισης του συριγγίου με λιγότερο επιθετικές τεχνικές όπως η χρήση κόλλας ινικής ή βιοπροσθετικού βύσματος. Κατά την προσωπική μας εμπειρία είχαμε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και λίγες υποτροπές με την τελευταία αυτή μέθοδο.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές και ποια είναι τα αποτελέσματα της επάμβασης κατάργησης ορθοκολπικού συριγγίου;

Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται η υποτροπή, η λοίμωξη του τραύματος και η ακράτεια.

Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80%. Χαμηλότερα είναι σαφώς στις περιπτώσεις νόσου του Crohn, προηγηθείσας ακτινοβολίας και προηγηθείσας μίας ή πολλαπλών επεμβάσεων για τον ίδιο λόγο.

Η καλή γνώση όλων των διαφορετικών τεχνικών, μας επιτρέπει να εξατομικεύουμε την επέμβαση με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και όχι το αντίθετο. Δεν προσφέρουμε την ίδια λύση σε προβλήματα που μοιάζουν παρόμοια, αλλά διαφέρουν σημαντικά στις λεπτομέρειες. Τηρώντας πάντα αυτή τη βασική αρχή μας, επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο καρκίνος του πρωκτού

είναι μία πάθηση εντελώς διαφορετική από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι διαφορές αυτές αφορούν την πρόγνωση, την εξάπλωση αλλά και τη θεραπεία της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση του πρωκτικού καρκίνου;

Τα σημεία και τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την παρουσία ψηλαφητής μάζας, αιμορραγία, αποβολή βλέννης με τα κόπρανα, ακράτεια ή στένωση του πρωκτού, αίσθημα ατελούς κένωσης, πρωκτικό κνησμό.

Η υποψία τίθεται από την κλινική εξέταση από χειρουργό και η τελική διάγνωση του τύπου του όγκου γίνεται μετά από ιστολογική εξέταση. Το πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης θα καθορίσει και τη μετέπειτα θεραπεία.

Επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, ενδοορθικός υπέρηχος) θα αποκαλύψουν την επέκταση του όγκου σε γειτονικές δομές, συνεισφέροντας σημαντικά στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Πως ταξινομούνται οι όγκοι της περιοχής του πρωκτού;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη θέση του όγκου, αλλά και από το στάδιο της νόσου (ο καρκίνος που αναγνωρίζεται σε πρώιμο στάδιο θεραπεύεται αποτελεσματικότερα και ευκολότερα).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Αναπτύσσεται στα τελευταία cm του πρωκτικού σωλήνα, άνωθεν της πρωκτικής σχισμής.

Η συχνότερη κακοήθεια του πρωκτικού σωλήνα, που αφορά το 80% των ασθενών, είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου υπό προϋποθέσεις μπορεί να θεραπευθεί και μόνο με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Άλλοι, λιγότερο συχνοί, τύποι καρκίνου του πρωκτικού σωλήνα είναι το αδενοκαρκίνωμα των πρωκτικών αδένων, μελάνωμα, λέμφωμα, στρωματικοί όγκοι, μικροκυτταρικοί όγκοι.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ

Αναπτύσσεται εντός διαμέτρου 5 cm στο δέρμα γύρω από την πρωκτική σχισμή.

Μπορεί να είναι κερατινοποιημένος, ακροχορδονώδης, βασικοκυτταρικός καρκίνος. Σε ειδικές κατηγορίες ασθενών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιοι και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi.

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού;

Μετά τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση της νόσου, η κάθε περίπτωση αναλύεται εξατομικευμένα και διεξοδικά. Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός τόσο της επέμβασης όσο και της συνολικής θεραπείας του κάθε ασθενούς είναι σημαντικότατος και διενεργείται πάντα.

Εφόσον αποφασισθεί η χειρουργική επέμβαση, αυτή γίνεται πάντα με βάση αυστηρότατα ογκολογικά κριτήρια, ώστε να επιτευχθεί η ριζικότερη δυνατή εκτομή του όγκου, των λεμφαδένων, των άλλων διηθημένων οργάνων και ενδεχομένως των μεταστάσεων.

Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και την έκταση του όγκου. Μπορεί η επέμβαση να είναι μικρή και να μην επιφέρει δραματικές αλλαγές στην ανατομία και τη φυσιολογία του ασθενούς. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις επιβάλονται μεγαλύτερες και πιο ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να τηρούμε τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές διορθικής μικροχειρουργικής, λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής

κονδυλώματακονδυλώματα

Τα κονδυλώματα

είναι μορφώματα βελούδινης υφής και χρώματος ροδαλού εώς και σκούρου γκρίζου ή μελανού. Η μορφή τους είναι ανθοκραμβοειδής (δηλαδή μοίαζουν με μικροσκοπικό κουνουπίδι). Συνήθως είναι μικρά και πολλαπλά, αλλά μπορούν να λάβουν και μεγαλύτερες διαστάσεις. Εντοπίζονται στην ουρογεννητική περιοχή, στον πρωκτό και το περιπρωκτικό δέρμα.

Αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής και η επίπτωσή τους αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πως δημιουργούνται τα κονδυλώματα;

Προκαλούνται από τον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων HPV. Ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Προσβάλει τα κύτταρα που βρίσκονται στις κατώτερες στοιβάδες τις επιδερμίδας και με το χρόνο τα μολυσμένα αυτά κύτταρα μεταναστεύουν στις επιφανειακότερες στοιβάδες δίνοντας τη χαρακτηριστική εικόνα των κονδυλωμάτων.

Έχω κάνει το εμβόλιο κατά του HPV και άρα δε θα κολλήσω ποτέ κονδυλώματα, σωστά;

Ο HPV έχει πολλούς υποτύπους. Το εμβόλιο προσφέρει προστασία απέναντι σε ορισμένους μόνο, αυτούς που συνδέονται συχνότερα με την εξέλιξη σε καρκίνο. Το εμβόλιο λοιπόν είναι πολύ χρήσιμο αλλά προστατεύει μερικώς μόνο από τον HPV και η εμφάνιση κονδυλωμάτων σε εμβολιασμένους ασθενείς είναι πιθανή.

κονδυλώματα διάγνωση

Πως θα καταλάβω αν έχω κονδυλώματα;

Η αναγνώριση της πάθησης είναι μάλλον απλή και γίνεται με την επισκόπηση της περιοχής (οπτικά).

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός (φαγούρα) και ίσως μικρή αιμορραγία από εξωτερικά κονδυλώματα τα οποία ¨τρίβονται¨ σε ρούχα και εσώρουχα ή τραυματίζονται κατά την αποτρίχωση της περιοχής. Συνήθως όμως τα κονδυλώματα παραμένουν ασυμπτωματικά αλλά πολλαπλασιάζονται σταδιακά.

Μπορεί να προκληθεί καρκίνος από τα κονδυλώματα;

Η μόλυνση με ορισμένες υποκατηγορίες του HPV ιού είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε καρκίνο από άλλες. Ανεξαρήτως τύπου του ιού πάντως, η πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής είναι πάντα υπαρκτή.

Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Πρώτο βημα είναι η κολποσκόπηση και η ορθοσκόπηση στις γυναίκες ή ορθοσκόπηση στους άντρες (εαν τα κονδυλώματα αφορούν τον πρωκτό). Αυτό γιατί υπάρχει πιθανότητα παρουσίας της νόσου και στο εσωτερικό του κόλπου ή του ορθού (κατώτερο τμήμα παχέος εντέρου), η οποία θα πρέπει να θεραπευθεί στον ίδιο χρόνο με τα εξωτερικά κονδυλώματα.

Στις γυναίκες συστήνεται πάντοτε πλήρης γυναικολογική εξέταση και διενέργεια PAP Test.

Σε όλους τους ασθενείς πρέπει να διενεργείται πλήρης έλεγχος και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό είναι λογικό γιατί σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, η πιθανότητα να έχει έρθει κάποιος σε επαφή με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αγγίζει το 90% με τη συνεύρεση με 5-10 ερωτικούς συντρόφους. Επίσης η πιθανότητα συνύπαρξης των κονδυλωμάτων με κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι υψηλή και μπορεί να ξεπεράσει το 20-25%.

Έχουν προταθεί και δοκιμαστεί πολλές διαφορετικές θεραπευτικές στρατηγικές, καμία όμως δεν έχει αποδειχθεί 100% αποτελεσματική στην πρόληψη των υποτροπών (της επανεμφάνισης δηλαδή των κονδυλωμάτων). Το σκεπτικό της θεραπείας είναι η εξάλειψη των ορατών βλαβών και η παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού σε γειτονικές περιοχές του σώματος και φυσικά σε άλλους ερωτικούς συντρόφους.

Από τη δική μας εμπειρία, καλύτερα αποτελέσματα έχουμε με την αφαίρεση ή/και καταστροφή της βλάβης (ηλεκτροδιαθερμία, Laser κ.α.) σε συνδυασμό με την τοπική εφαρμογή ειδικών αλοιφών (ποδοφυλλοτοξίνη, διχλωροοξικό οξύ, imiquimod κ.α.) που γίνεται ευχερώς από τον ίδιο τον ασθενή στην οικία του. Με αυτό τον τρόπο, τα κονδυλώματα εξαφανίζονται πλήρως.

Μετά την αρχική θεραπεία απαιτείται στενή παρακολούθηση του ασθενούς ανά 1 μήνα για τους 3 πρώτους μήνες και εν συνεχεία ανά 2 μήνες για 1 έτος.

Υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων μετά τη θεραπεία;

Η πιθανότητα επανεμφάνισης κονδυλωμάτων μετά από τη θεραπεία κυμαίνεται παγοσμίως στο 10-75%. Η θεραπεί εξαφανίζει τις βλάβες και προληπτικά μία φαινομενικά υγιή περιοχή γύρω από αυτές, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και με καμία μέθοδο να διασφαλίσει την πλήρη και ολοκληρωτική εξάλειψη του ιού HPV.

Η θεραπεία δε διαταράσσει την καθημερινότητα του ασθενούς (εργασία, άσκηση, κοινωνική ζωη). Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική σεξουαλική του ζωή.

ξένο σώμα πρωκτού και ορθού

Τα ξένα σώματα πρωκτού και ορθού

είναι καταγεγραμμένα ιστορικά ως μέρος του ορθοπρωκτικού τραύματος. Η πρώτη περιγραφείσα έκθεση σχετικά με τη διαχείριση των πρωκτικών ξένων σωμάτων χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και οι πρώτες αναφορές περιπτώσεων της σύγχρονης εποχής δημοσιεύθηκαν το 1919. Από αυτές τις αναφορές και έπειτα υπήρξε ένας σταθερός όγκος αναφορών περιπτώσεων και μικρών σειρών σχετικά με το θέμα, καθώς και δύο μεγάλες σειρές (∼100 περιπτώσεις η καθεμία από τη Ρωσία και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας). Η διαχείριση αυτού του ενδιαφέροντος προβλήματος έχει εξελιχθεί με την προσθήκη λαπαροσκοπικών, ενδοσκοπικών και ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επιλογών.

Η μέση ηλικία κατά την παρουσίαση είναι τα 44 έτη, αλλά κυμαίνεται από 20 έως πάνω από 90 με σαφώς υψηλότερο ποσοστό ανδρών ασθενών (17–37:1). Σε ένα μεγάλο, αστικό δημόσιο νοσοκομείο, υπήρχε κατά μέσο όρο ένα ξένο σώμα στο ορθό ανά μήνα που παρατηρήθηκε από την υπηρεσία τραύματος, ωστόσο, η αναφερόμενη ξένο σώμα πρωκτού και ορθούεμπειρία της κοινότητας είναι πολύ μικρότερη. Η πραγματική επίπτωση δεν είναι γνωστή, καθώς πολλοί ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια ή η διαχείριση δεν αναφέρεται επαρκώς για προφανείς λόγους.

Οι τύποι ξένων σωμάτων ποικίλλουν ευρέως, όπως και οι λόγοι εισαγωγής.

Τα αντικείμενα που συναντώνται είναι συνήθως οικιακά αντικείμενα. Οι λόγοι για την εισαγωγή σε φθίνουσα σειρά συχνότητας είναι ο αυτοερωτισμός, η απόκρυψη, η συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής, η «τυχαία», η επίθεση και η ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζονται αμέσως μετά την αναγνώριση της αδυναμίας αφαίρεσης του αντικειμένου, ενώ άλλοι μπορεί να περιμένουν έως και 2 εβδομάδες μετά την εισαγωγή για να παρουσιαστούν για αξιολόγηση.

Οι ασθενείς με ξένα σώματα από το ορθό συχνά ντρέπονται για την κατάστασή τους και μπορεί να επιδιώξουν να αποκρύψουν την πραγματική φύση της επίσκεψής τους στον ιατρό. Απαιτείται υψηλός δείκτης υποψίας για την ακριβή διάγνωση της κατάστασής τους. Ταυτόχρονα, ο επαγγελματίας πρέπει να διατηρήσει τον μέγιστο βαθμό επαγγελματισμού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα αντικείμενα μπορούν να εισαχθούν υπό πίεση, ως μέσο επίθεσης ή ως εκδήλωση ψυχιατρικής διαταραχής. Είναι σημαντικό να είμαστε μη απειλητικοί και μη επικριτικοί, παρά το γεγονός ότι η αρχική αναφερόμενη περιγραφή της κατάστασης από τον αθενή μπορεί να είναι κατασκευασμένη.

ξένο σώμα πρωκτού και ορθούΤα κοινά παράπονα περιλαμβάνουν πρωκτικό ή κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα ή τέλειο ειλεό και αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων, έντονο κόκκινο αίμα από το ορθό ή ακράτεια. Σε ποσοστό έως και 20% των περιπτώσεων, οι ασθενείς ή κάποιος που τους συνοδεύει δεν θα αναφέρει αρχικά την ανησυχία ενός εισαχθέντος ξένου σώματος ως κύριο παράπονο.

Πως γίνεται η αφαίρεση ενός ξένου σώματος από τον πρωκτό;

Η εξαγωγή γίνεται πάντα με τη χορήγηση αναισθησίας, ώστε να επέλθει πλήρης χαλάρωση των μυών και να διευκολυνθεί η διαπρωκτική αφαίρεση του ξένου σώματος αλλά και για ευνόητους δεοντολογικούς λόγους. Αν η πρόσβαση στο ξένο σώμα διαπρωκτικά είναι αδύνατη, μπορεί να απαιτηθεί ενδοσκοπική αφαίρεση. Τελικά εάν και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, ή έχουν προκύψει επιπλοκές όπως ρήξη ή νέκρωση του εντέρου και περιτονίτιδα μπορεί να απαιτηθεί διακοιλιακή χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική εκτίμηση πρέπει να είναι άμεση προς αποφυγή επιπλοκών από την παραμονή του ξένου σώματος στο ορθό και η χρήση υπακτικών φαρμάκων, υποθέτων, κλυσμάτων κ.α. πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση.

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η λύση να είναι διακριτική, άμεση και ελάχιστα επεμβατική ωστε ο ασθενής να επιστρέψει άμεσα (αυθημερόν) στην καθημερινότητά του.