H βουβωνοκήλη είναι ο πιο κοινός τύπος κήλης.

Αισθάνεστε πόνο έλξης στην περιοχή της βουβωνικής χώρας; Υπάρχει ίσως και μια ασυνήθιστη διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας σας; Τότε μπορεί να πάσχετε από κήλη.

Οι βουβωνικές κήλες χωρίζονται σε ευθείες, οι οποίες προεξέχουν μέσω του κοιλιακού τοιχώματος προς το εξωτερικό του σώματος και λοξές, οι οποίες προεξέχουν μέσω του βουβωνικού καναλιού.

Το κοιλιακό τοίχωμα είναι ασθενέστερο σε σημεία όπου μεγαλύτερα αγγεία περνούν μέσα από αυτό. Ένα από αυτά τα αδύναμα σημεία είναι ο βουβωνικός πόρος, ένας σωλήνας μήκους 4 έως 5 cm που διέρχεται από το κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Νεύρα, αγγεία και λεμφαγγεια διέρχονται από το βουβωνικό πόρο. Στους άνδρες, ο βουβωνικός πόρος περιέχει επίσης το σπερματικό πόρο. Στις γυναίκες, περιέχει το στρογγύλο σύνδεσμο της μήτρας, που στερεώνει τη μήτρα στη λεκάνη. Οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα επειδή ο βουβωνικός σωλήνας είναι ευρύτερος από ό, τι στις γυναίκες.

Συχνά, ο ασθενής αισθάνεται πόνο μόνο στη μία πλευρά της βουβωνικής χώρας και ο οικογενειακός γιατρός ή ο παθολόγος τον διαγιγνώσκει με ετερόπλευρη κήλη. Ωστόσο, πολλές φορές πρόκειται για μια αρχόμενη αμφοτερόπλευρη κήλη. Κατά τη διάγνωση ο ασθενής αισθάνεται πόνο μόνο στη μία πλευρά. Εάν αντιμετωπιστεί μόνο αυτή η πλευρά, η πίεση θα «μετατοπιστεί» και λίγες εβδομάδες ή μήνες μετά την επέμβαση, η δεύτερη πλευρά θα γίνει εμφανής και θα προκαλέσει πόνο. Μια τέτοια περίπτωση, καθώς και μια περιττή δεύτερη επέμβαση, μπορεί να αποφευχθεί με εξέταση από ειδικό χειρουργό.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη βουβωνοκήλης είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η αδυναμία του συνδετικού ιστού και η γενική αύξηση της πίεσης στην κοιλιακή κοιλότητα, για παράδειγμα λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας και πίεσης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή ισχυρού χρόνιου βήχα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

  1. Μια προεξοχή στη βουβωνική χώρα που είναι συνήθως ορατή μόνο όταν στέκεστε όρθιος ή κατά την άσκηση.
  2. Πόνος έλξης στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, ο οποίος αυξάνεται όταν βήχετε ή συσπάται το κοιλιακό τοιχώμα.
  3. Πόνος στους όρχεις που προκαλείται από ερεθισμό ενός νεύρου στο βουβωνικό πόρο.
  4. Πόνος στο πάνω μέρος του εσωτερικού του μηρού.
  5. Ο σάκος της κήλης μπορεί να γίνει αισθητός και ορατός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Εάν υπάρχει έντονος λιπώδης ιστός, μια κήλη είναι μερικές φορές δύσκολο να αναγνωριστεί.
  6. Όταν βήχετε ή πιέζετε, η κήλη συνήθως προεξέχει ακόμη περισσότερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε έντονο πόνο, πυρετό, έμετο και ναυτία, θα μπορούσε να είναι μια περισφιγμένη κήλη. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο της κήλης «στραγγαλίζεται», ισχαιμεί και τελικά νεκρώνεται. Πρέπει να χειρουργηθείτε επειγόντως!

Η επέμβαση για βουβωνοκήλη:

Εάν υπάρχει μικρή δυσφορία και χαμηλός κίνδυνος περίσφιξης και επιπλοκών, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει για μερικές εβδομάδες έως μήνες. Ο κίνδυνος επιπλοκών εξαρτάται από το μέγεθος και την ακριβή θέση της κήλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να αποφύγετε την άρση βαρών και την υπερβολική ώθηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Για μια πιο ήπια κίνηση του εντέρου, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πίνετε τουλάχιστον 2 έως 3 λίτρα νερό την ημέρα.

Οι επεμβάσεις βουβωνοκήλης είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις και συνήθως προχωρούν χωρίς επιπλοκές. Σήμερα διενεργούνται λαπαροσκοπικά (εκτός από πολύ ειδικές ή επείγουσες καταστάσεις) με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και πολύ χαμηλότερα (σχεδόν αμελητέα) ποσοστά υποτροπής συγκριτικά με παλαιότερες μεθόδους. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση. Ο πόνος  είναι ελάχιστος και υποχωρεί λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Σχετικά Άρθρα