‘’Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού’’

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

  1. Κολονοσκόπηση
    Χρησιμοποιεί ένα μακρύ, εύκαμπτο και λεπτό σωλήνα που συνδέεται με μια βιντεοκάμερα και οθόνη για να εξεταστεί ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό. Ο γιατρός μπορεί να περάσει χειρουργικά εργαλεία μέσω του σωλήνα για να λάβει
    δείγματα ιστών και να αφαιρέσει πολύποδες.
  2. Βιοψία
    Είναι μια διαδικασία για την αφαίρεση ενός δείγματος ιστού για ιστολογική εξέταση σε εργαστήριο. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το δείγμα ιστού συλλέγεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να ληφθεί το δείγμα ιστού. Στο εργαστήριο, οι δοκιμές μπορούν να δείξουν εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται. Άλλες δοκιμές μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καρκινικά κύτταρα. Η ιατρική ομάδα βάσει των αποτελεσμάτων μπορεί να κατανοήσει την πρόγνωσή σας και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.
  3. Εξετάσεις αίματος
    Δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά μπορούν να δώσουν ενδείξεις για τη γενική υγεία, όπως εάν ο καρκίνος αιμορραγεί σημαντικά και έχει προκαλέσει αναιμία ή πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά και το συκώτι. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου παράγουν μερικές φορές μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CEA. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να παρακολουθήσουν το επίπεδο της CEA με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν εάν ο καρκίνος ανταποκρίνεται στη θεραπεία ή εάν επανέρχεται.

    Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μπορεί να χρειαστούν άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η έκταση του καρκίνου. Αυτό ονομάζεται σταδιοποίηση. Οι εξετάσεις σταδιοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν απεικονιστικές σαρώσεις της κοιλιάς, της λεκάνης και του θώρακα. Οι απεικονιστικές εξετάσεις δείχνουν τη θέση και το μέγεθος του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συχνά, οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το στάδιο του καρκίνου μέχρι μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου κυμαίνονται από 0 έως 4. Οι χαμηλότεροι αριθμοί σημαίνουν ότι ο καρκίνος είναι περιορισμένος μέσα στο έντερο, ενώ στο στάδιο 4 ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται, ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.

  4. Θεραπεία
    Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι συνήθως κα πρωτίστως χειρουργική. Οι επιλογές θεραπείας σας εξαρτώνται από τη θέση του καρκίνου και το στάδιο του.

    1. Χειρουργική επέμβαση
      Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου πρώιμου σταδίου είναι συχνά θεραπευτική και η μόνη που χρειάζεται. Η επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, είναι ριζική, περιλαμβάνει ένα ικανό τμήμα του πάσχοντος εντέρου και όλους τους σχετιζόμενους λεμφαδένες και έχει όλα τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής όπως: το άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, τη βραχύτερη νοσηλεία, τη μείωση του πόνου, την ταχεία και πλήρη επάνοδο στην καθημερινότητα. Μερικές φορές ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο στο ήπαρ ή τον πνεύμονα σε κάποιον που είναι κατά τα άλλα υγιής. Χειρουργική επέμβαση ή άλλες τοπικές θεραπείες μπορούν να αφαιρέσουν τον καρκίνο. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά από αυτό το είδος της διαδικασίας. Αυτή η προσέγγιση παρέχει την ευκαιρία να απαλλαγούμε από τον καρκίνο μακροπρόθεσμα.

      Όταν δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί ο καρκίνος με χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός οφείλει να προσπαθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει ό,τι μπλοκάρει το παχύ έντερο, να διευκολύνει τα συμπτώματα, όπως αιμορραγία ή πόνο και να κάνει ποιοτικότερη την επιβίωση.

    2. Χημειοθεραπεία
      Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση εάν ο καρκίνος είναι μεγάλος ή έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Η χημειοθεραπεία μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου.

      Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί ένας μεγάλος καρκίνος, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση ή που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μαζί με ακτινοθεραπεία.

    3. Ακτινοθεραπεία
      Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές δέσμες ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ενέργεια μπορεί να προέρχεται από ακτίνες Χ, πρωτόνια ή άλλες πηγές. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσει έναν μεγάλο καρκίνο πριν από μια επέμβαση για να διευκολύνει την αφαίρεσή του. Όταν η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος.
    4. Ανοσοθεραπεία
      Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία με φάρμακα που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις ασθένειες επιτιθέμενο σε μικρόβια και άλλα κύτταρα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο σώμα. Τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν κρυπτόμενα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανοσοθεραπεία βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να βρουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
    5. Ανακουφιστική φροντίδα
      Η παρηγορική φροντίδα είναι ένας ειδικός τύπος υγειονομικής περίθαλψης που επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων μιας σοβαρής ασθένειας. Η ανακουφιστική φροντίδα γίνεται από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας. Η ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σοβαρές ασθένειες και των οικογενειών τους.

      Η παρηγορική φροντίδα είναι ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Όταν η παρηγορική φροντίδα χρησιμοποιείται με όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες, τα άτομα με καρκίνο μπορεί να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν περισσότερο.

Η σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία προσφέρουν πολλά «όπλα» στη μάχη εναντίον του καρκίνου και μπορούν να προσφέρουν μακρόχρονη και ποιοτική επιβίωση ή και την οριστική ίαση. Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να
νικηθεί.