Στη διάσταση των ορθών κοιλιακών, οι ορθοί κοιλιακοί μύες διαχωρίζονται όλο και περισσότερο. Η λευκή γραμμή (ενδιάμεση γραμμή του συνδετικού ιστού) διευρύνεται, γίνεται λεπτότερη και πιο ασταθής. Κανονικά 1 έως 2 εκατοστά πλάτος, η λευκή γραμμή διευρύνεται έως και 30 cm σε περίπτωση διάστασης.

Η διάσταση δεν είναι πραγματική κήλη γιατί δεν υπάρχει «τρύπα» στο κοιλιακό τοίχωμα, αλλά αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

Η διάσταση εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το μέγεθος του εμβρύου αναγκάζει τους κοιλιακούς μύες να τεντωθούν υπερβολικά και να διαχωριστούν. Επιπλέον, συγκεκριμένες ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστούν τους κοιλιακούς μύες πιο ελαστικούς. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα για τη διάσταση του ορθού.

Η διάσταση εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του ομφαλού και πάνω από αυτόν δεν αποκλείεται όμως να επεκταθούν από το πλευρικό τόξο μέχρι το ηβικό οστό.

 

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, τον εργώδη τοκετό και τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Η ηλικία της εγκύου (άνω των 35 ετών), το υψηλό βάρος του νεογέννητου, οι πολύδυμες ή πολλαπλές κυήσεις και η υπερβολική καταπόνηση των κοιλιακών μυών κατά το πρώτο τρίμηνο μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης διάστασης των ορθών κοιλιακών.

Συμπτώματα της διάστασης των ορθών κοιλιακών

Η διάσταση δεν προκαλεί απαραίτητα δυσφορία. Ωστόσο, όσο πιο έντονη είναι, τόσο πιο συχνά ο ασθενής παρουσιάζει ενοχλήσεις. Κυρίως αποτελεί ένα οπτικό-αισθητικό πρόβλημα. Όταν είναι σοβαρή, η μυϊκή ισχύς του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία απαιτείται για τη σταθεροποίηση του κορμού, μειώνεται. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους μύες της πλάτης. Οι ασθενείς με διάσταση των ορθών κοιλιακών συχνά παραπονιούνται για πόνο στην πλάτη εξαιτίας αυτού. Η ανισορροπία μεταξύ των μυών της πλάτης και της κοιλιάς φαίνεται επίσης στη στάση του σώματος σε μια προεξοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που αυξάνει τη γνωστή κοιλιακή προεξοχή.

Η διάγνωση είναι σχετικά απλή. Άλλα σημεια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Προεξοχή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα (βολβώδης κοιλιά, ειδικά μετά το φαγητό).
  2. Ψηλαφητό κενό στο κέντρο της κοιλιάς
  3. Όταν εφαρμόζεται πίεση στην κοιλιά, η κοιλιά μπορεί να διογκωθεί προς τα έξω ή να βυθιστεί.
  4. Πόνος κατά τη διάρκεια κοιλιακών ασκήσεων.
  5. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γλουτούς ή στους γοφούς (αυξάνεται με σωματική άσκηση).
  6. Αίσθημα ασταθούς ή μαλακού κέντρου σώματος.
  7. Αδύναμη αποτελεσματικής ενεργοποίησης και σύσφιξης του κοιλιακού τοιχώματος.
  8. Οσφυαλγία.
  9. Πυελική αστάθεια. Αδυναμία πυελικού εδάφους / δυσκολία στις κινήσεις του εντέρου.

 

Ταξινόμηση της διάστασης των ορθών κοιλιακών

Η ταξινόμηση γίνεται με βάση το πλάτος της λευκής γραμμής, μετρούμενη περίπου 2-3cm. πάνω από τον ομφαλό.

 

  1. Μικρότερο από 3 cm. χωρίς stretching (υπερέκταση) του δέρματος – Συνιστάται συντηρητική αντιμετώπιση, μπορεί να υποχωρήσει.
  2. 3 -5 cm. με μικρό stretching του δέρματος – Μειωμένη πιθανότητα να υποχωρήσει με συντηρητική αντιμετώπιση, εξετάζεται η χειρουργική επέμβαση.
  3. Πάνω από 5 cm. και σημαντικό stretching του δέρματος – Σύσταση για χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.

 

Θεραπεία για διάσταση ορθών κοιλιακών

Μικρές διαστάσεις που δεν προκαλούν δυσφορία δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις των κοιλιακών μυών, καθώς και των μυών του κορμού και της πυέλου. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μόνο υπό την καθοδήγηση ειδικού. Εάν γίνουν λάθος ασκήσεις, η διάσταση του ορθού μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη και να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στο πυελικό έδαφος.

Η υποχώρηση της διάστασης μετά την εγκυμοσύνη απαιτεί χρόνο. 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση, το 60% των γυναικών εξακολουθούν να έχουν διάσταση ορθού. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση, το 32% των γυναικών εξακολουθούν να έχουν διάσταση ορθού.

Χειρουργική επέμβαση για διάσταση ορθών κοιλιακών

Σε περίπτωση κήλης κοιλιακού τοιχώματος, επιπλοκών, παγιδευμένων τμημάτων οργάνων και σοβαρής δυσφορίας, θα πρέπει να χειρουργηθεί μια διάσταση. Επίσης, εάν η διάσταση του ορθού ταξινομηθεί ως 3ου βαθμού, η βελτίωση είναι αδύνατη μόνο μέσω φυσιοθεραπείας και ασκήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής θεραπείας.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί εσωτερικά ράμματα για να σταθεροποιήσει τους ορθούς κοιλιακούς μύες πίσω στην αρχική τους θέση. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και σταθεροποιητικά πλέγματα.

Πολλοί ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία διάστασης έχουν επίσης σοβαρή υπερέκταση του κοιλιακού δέρματος. Εάν ο ασθενής το επιθυμεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα κοιλιοπλαστική.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής λαμβάνει υποστηρικτική κοιλιακή ζώνη για περίπου 2 εβδομάδες και στη συνέχεια φοράει ειδικό εσώρουχο συμπίεσης για περίπου 6 εβδομάδες. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα απλά μέτρα έχουν θετική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Μετά από συνεννόηση, μπορείτε να αρχίσετε να ασκείστε ξανά ήδη από την 4η-5η εβδομάδα.

Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας τις χειρουργικές επιλογές και να σας συμβουλέψουμε για την απόφασή σας.

Σχετικά Άρθρα