Κάθε χρόνο χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (WBDD). Η εκδήλωση χρησιμεύει για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος.

Μια υπηρεσία αμοδοσίας που παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση σε ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος σε επαρκή ποσότητα αποτελεί βασική συνιστώσα ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας.

Η απόλυτη εξειδίκευση και η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών καθιστά τη μετάγγιση συχνά μη απαραίτητη, ειδικά σε προγραμματισμένα ακόμα και μεγάλης βαρύτητας χειρουργεία.

Παρόλα αυτά ας δούμε κάποια γρήγορα και σημαντικά στοιχεία:

  1. Κάθε 2 δευτερόλεπτα κάποιος στις ΗΠΑ χρειάζεται αίμα.
  2. Περισσότερες από 38000 αιμοδοσίες χρειάζονται καθημερινά.
  3. Συνολικά 30 εκατομμύρια συστατικά του αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
  4. Η μέση μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι περίπου 1,5 lt.
  5. Η ομάδα αίματος που ζητείται συχνότερα από το νοσοκομείο είναι ο τύπος 0.
  6. Το αίμα που χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ήδη στο ράφι πριν το συμβάν.
  7. Οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί να χρειαστούν συχνές μεταγγίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
  8. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς θα χρειαστούν αίμα για χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους.
  9. Ένα μόνο θύμα τροχαίου ατυχήματος μπορεί να χρειαστεί έως και 100 μονάδες αίματος.
  10. Το αίμα δεν μπορεί να κατασκευαστεί, μπορεί να προέλθει μόνο από δότες.
  11. Το ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ που δικαιούται να δώσει αίμα είναι μικρότερο από 38% και από αυτούς λιγότερο από 10% είναι αιμοδότες.
  12. Το αίμα τύπου 0-αρνητικό μπορεί να μεταγγιστεί σε ασθενείς όλων των ομάδων αίματος. Είναι πάντα σε ζήτηση.
  13. Η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής διαδικασία.
  14. Η αιμοδοσία είναι μια απλή διαδικασία 4 βημάτων: εγγραφή, ιατρικό ιστορικό και μίνι φυσική εξέταση, αιμοδοσία και αναψυκτικά.
  15. Η πραγματική αιμοδοσία διαρκεί συνήθως λιγότερο από 10-12 λεπτά.
  16. Ο μέσος ενήλικας δωρίζει περίπου 500ml. κάθε φορά.
  17. Ένας υγιής δότης μπορεί να δωρίσει ερυθρά αιμοσφαίρια κάθε 56 ημέρες και αιμοπετάλια ανά 7 ημέρες για συνολικά 24 φορές το χρόνο.
  18. Όλο το αίμα που δωρίζεται ελέγχεται για HIV, ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη και άλλες μολυσματικές ασθένειες πριν κυκλοφορήσει στα νοσοκομεία.
  19. 4 τύποι μεταγγιζόμενων προϊόντων μπορούν να προέρχονται από αίμα: ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, πλάσμα και Cryo που είναι το μέρος του πλάσματος το οποίο περιέχει έναν αριθμό πρωτεϊνών πήξης (παραγόντων) που βοηθούν στον έλεγχο της αιμορραγίας. Παρασκευάζεται με απόψυξη φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος (FFP) μεταξύ 1 και 6 ° C και στη συνέχεια συλλογή των αδιάλυτων στο κρύο πρωτεϊνών (ίζημα). Οι δότες μπορούν να δώσουν είτε ολικό αίμα είτε συγκεκριμένα συστατικά αίματος.
  20. Τα περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια που δωρίζονται πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός 42 ημερών από τη συλλογή, τα αιμοπετάλια εντός 5 ημερών από τη συλλογή, το πλάσμα και η κρυοπηξία αποθηκεύονται σε κατεψυγμένη κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 1 έτος μετά τη συλλογή.
  21. Ο υγιής μυελός των οστών θα αναπληρώσει τα στοιχεία που δίνονται σε μερικά μέσα σε λίγες ώρες και άλλα σε λίγες εβδομάδες.
  22. Δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρονται από ανθρώπους που δεν δίνουν αίμα είναι: «Ποτέ δεν το σκέφτηκα» και «Δεν μου αρέσουν οι βελόνες».
  23. Μια δωρεά μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ζωή έως και 3 ατόμων.

Σχετικά Άρθρα