Η ιογενής ηπατίτιδα επηρεάζει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οδηγεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο. Παρά τα αποτελεσματικά εμβόλια, τις στρατηγικές πρόληψης και τα φάρμακα, οι θάνατοι από ηπατίτιδα αυξάνονται παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ηπατίτιδα αναγνωρίζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου, τα γενέθλια του Δρ Baruch Blumberg, ο οποίος ανακάλυψε τον ιό της ηπατίτιδας Β το 1967. Δύο χρόνια αργότερα, ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ηπατίτιδας Β. Ο Δρ Blumberg κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1976.

Ηπατίτιδα Α

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  1. Η ηπατίτιδα Α είναι μια ασθένεια του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV).
  2. Η λοίμωξη HAV προκαλεί συνήθως μια ήπια, βραχυπρόθεσμη ασθένεια.
  3. Ο HAV είναι μεταδοτικός και εξαπλώνεται μέσω στενής διαπροσωπικής επαφής και κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ποτών.
  4. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της μόλυνσης.

Σχετικά με την ηπατίτιδα Α

Ο ιός της ηπατίτιδας Α είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Οι άνθρωποι που κολλούν ηπατίτιδα Α μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι για μερικές εβδομάδες ή αρκετούς μήνες, αλλά συνήθως αναρρώνουν πλήρως και δεν έχουν μόνιμη ηπατική βλάβη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ηπατίτιδα Α μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Αυτό είναι πιο συχνό σε ηλικιωμένους και σε άτομα με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια ηπατική νόσος.

Σημεία και συμπτώματα

Δεν έχουν όλοι με ηπατίτιδα Α συμπτώματα. Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα από τα παιδιά. Εάν αναπτυχθούν συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως 2-7 εβδομάδες μετά την έκθεση. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από 2 μήνες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι για διάστημα μέχρι και6 μηνών.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Σκούρα ούρα ή αποχρωματισμένα κόπρανα
  2. Διάρροια
  3. Αίσθημα κόπωσης
  4. Πυρετός
  5. Πόνος στις αρθρώσεις
  6. Απώλεια όρεξης
  7. Ναυτία, πόνος στο στομάχι, έμετος
  8. Κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος)

Παράγοντες κινδύνου

Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή προηγουμένως μολυνθεί μπορεί να κολλήσει ηπατίτιδα Α. Ορισμένες συνθήκες ζωής και συμπεριφορές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πώς εξαπλώνεται

Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται όταν κάποιος καταπιεί τον ιό, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω προσωπικής επαφής ή με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών.

Θεραπεία και ανάρρωση

Για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ηπατίτιδας Α, οι γιατροί συνήθως συνιστούν ανάπαυση, μια καλά ισορροπημένη διατροφή και φροντίζοντας να πάρετε αρκετά υγρά.

Αποσαφήνιση παρανοήσεων

Η ηπατίτιδα Α είναι μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθεί, ειδικά πώς εξαπλώνεται και πώς οι άνθρωποι αναρρώνουν. Ακολουθούν μερικές συχνές παρανοήσεις:

«Αν δεν έχω συμπτώματα, δεν έχω μολυνθεί».

Πολλοί άνθρωποι με ηπατίτιδα Α δεν έχουν συμπτώματα. Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να έχουν ηπατίτιδα Α χωρίς συμπτώματα.

«Αν δεν έχω συμπτώματα, δεν μπορώ να μεταδώσω τον ιό σε άλλους».

Μπορείτε ακόμα να μεταδώσετε το HAV σε άλλους, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα. Είναι πιθανό να εξαπλωθεί η HAV έως και 2 εβδομάδες πριν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα.

“Μπορώ να μολυνθώ με HAV περισσότερες από μία φορές.”

Εάν έχετε μολυνθεί με HAV στο παρελθόν, δεν μπορείτε να μολυνθείτε ξανά. Μόλις αναρρώσετε από την ηπατίτιδα Α, αναπτύσσετε αντισώματα που σας προστατεύουν από την επαναμόλυνση.

Τι να περιμένετε μακροπρόθεσμα

Οι άνθρωποι που περνούν ηπατίτιδα Α μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι για μερικές εβδομάδες ή αρκετούς μήνες, αλλά συνήθως αναρρώνουν πλήρως και δεν έχουν μόνιμη ηπατική βλάβη.

Ηπατίτιδα Β

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  1. Η ηπατίτιδα Β είναι μια ηπατική νόσος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV).
  2. Η λοίμωξη από HBV μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (οξεία) ή μακροχρόνια (χρόνια).
  3. Περίπου 1 στα 2 άτομα με ηπατίτιδα Β δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
  4. Ο HBV είναι μεταδοτικός και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα και σωματικά υγρά.
  5. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της μόλυνσης.

 

Σχετικά με την ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β είναι μια ηπατική λοίμωξη που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο και προκαλείται από τον HBV. Ο HBV μεταδίδεται όταν το αίμα, το σπέρμα ή άλλο σωματικό υγρό από ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό εισέρχεται στο σώμα κάποιου που δεν έχει μολυνθεί.

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια, βραχυπρόθεσμη, οξεία ασθένεια που διαρκεί μερικές εβδομάδες έως μια σοβαρή, μακροχρόνια, χρόνια λοίμωξη.

Τύποι

Ο τύπος της ηπατίτιδας Β που έχετε εξαρτάται από το πόσο καιρό είχατε τον ιό στο σώμα σας, την υγεία του ήπατος σας και άλλους παράγοντες. Μια εξέταση αίματος θα δείξει ποια έχετε.

Οξεία ηπατίτιδα Β

Η οξεία ηπατίτιδα Β είναι μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια που εμφανίζεται εντός των πρώτων 6 μηνών μετά την έκθεση στον HBV. Μερικοί άνθρωποι με οξεία ηπατίτιδα Β δεν έχουν συμπτώματα ή μόνο μια ήπια ασθένεια. Για άλλους, η οξεία ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία.

Χρόνια ηπατίτιδα Β

Η οξεία ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε μια δια βίου λοίμωξη γνωστή ως χρόνια ηπατίτιδα Β. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης, της κίρρωσης, του καρκίνου του ήπατος, ακόμη και του θανάτου.

Χρόνια ηπατίτιδα Β, fast facts:

Στην Ευρώπη η ηπατίτιδα Β επηρεάζει τη ζωή 14 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη και προκαλεί 43.000 θανάτους κάθε χρόνο. Μέχρι το 2021, 50 από τις 53 χώρες της περιοχής αναμενόταν να έχουν πραγματοποιήσει καθολικό παιδικό εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β.

Ιστορικά, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο φορτίο λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ετεροφυλόφιλη επαφή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του HBV στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% των οξέων περιστατικών σε ενήλικες άνδρες και το 50% των οξέων περιστατικών σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το 1982, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόγραμμα πρόληψης της ηπατίτιδας Β που απευθυνόταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση είχε μικρό αντίκτυπο στη συχνότητα εμφάνισης ή τον επιπολασμό της νόσου. Μετά από σύσταση του ΠΟΥ και της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας και μετά από συνεχείς πιέσεις από διάφορους επιστημονικούς και ιατρικούς συλλόγους στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για την ηπατίτιδα Β. Το πρόγραμμα, που ισχύει από τις αρχές του 1998, περιλαμβάνει τον έλεγχο των εγκύων, την καθολική ανοσοποίηση βρεφών και εφήβων και την ανοσοποίηση των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Σημεία και συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια οξείας λοίμωξης, συχνά αρχίζουν 90 ημέρες μετά την έκθεση. Αν και τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης από HBV και της χρόνιας λοίμωξης από HBV μπορεί να είναι παρόμοια, οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνια λοίμωξη δεν έχουν συμπτώματα μέχρι πολύ αργότερα στη ζωή τους, συχνά δεκαετίες μετά την έκθεση.

Σημεία και συμπτώματα:

Μπορείτε να έχετε ηπατίτιδα Β ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β περιλαμβάνουν:

  1. Σκούρα ούρα ή αποχρωματισμένα κόπρανα
  2. Αίσθημα κόπωσης
  3. Πυρετός
  4. Πόνος στις αρθρώσεις
  5. Απώλεια όρεξης
  6. Ναυτία, πόνος στο στομάχι, εμετό
  7. Κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος)

Πώς εξαπλώνεται

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται κυρίως όταν το αίμα, το σπέρμα ή ορισμένα άλλα σωματικά υγρά – ακόμη και σε μικροσκοπικές ποσότητες – από ένα άτομο που έχει μολυνθεί με HBV εισέρχονται στο σώμα κάποιου που δεν έχει μολυνθεί.

Αν και ο καθένας μπορεί να κολλήσει ηπατίτιδα Β, ορισμένες συνθήκες ζωής, θέσεις εργασίας και συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει να ολοκληρώσετε τη σειρά για να είστε πλήρως προστατευμένοι.

Θεραπεία και ανάρρωση

Εάν διαγνωστείτε με οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα Β, βρείτε έναν γιατρό που ειδικεύεται σε μολυσματικές, πεπτικές ή ηπατικές παθήσεις. Θα χρειαστεί να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθούν πώς λειτουργεί το συκώτι σας.

Για άτομα με οξεία ηπατίτιδα Β που αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν συνήθως ανάπαυση, επαρκή διατροφή και υγρά. Δεν υπάρχουν φάρμακα για την οξεία ηπατίτιδα Β. Υπάρχουν πολλά φάρμακα εγκεκριμένα για τη θεραπεία ατόμων που έχουν χρόνια ηπατίτιδα Β και νέα φάρμακα βρίσκονται σε εξέλιξη. Για μερικούς ανθρώπους με ηπατίτιδα Β, αυτά τα φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν σοβαρή ηπατική νόσο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κάθε άτομο με χρόνια ηπατίτιδα Β φαρμακευτική αγωγή και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι άνθρωποι που ξεκινούν θεραπεία για την ηπατίτιδα Β μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους, επειδή αυτά τα φάρμακα δεν οδηγούν σε θεραπεία.

Μύθοι και παρανοήσεις

Η ηπατίτιδα Β είναι μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθεί, ειδικά πώς εξαπλώνεται και πώς οι άνθρωποι αναρρώνουν. Ακολουθούν μερικές παρανοήσεις που ξεκαθαρίστηκαν για εσάς.

«Αν δεν έχω συμπτώματα, δεν έχω μολυνθεί».

Πολλοί άνθρωποι με ηπατίτιδα Β δεν έχουν συμπτώματα.

«Αν δεν έχω συμπτώματα, δεν μπορώ να μεταδώσω τον ιό σε άλλους».

Μπορείτε ακόμα να μεταδώσετε τον HBV σε άλλους ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα.

«Αν έχω μολυνθεί με HBV στο παρελθόν, μπορώ να το πάρω ξανά».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Β που δεν καθαρίζουν τον ιό μέσα σε 6 μήνες διαγιγνώσκονται με χρόνια ηπατίτιδα Β και παραμένουν μολυσμένοι. Δεν μπορούν να μολυνθούν ξανά.

Μερικοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας – μπορούν να μολυνθούν για όλη τους τη ζωή εάν δεν «καθαρίσουν» ποτέ τον ιό από το σώμα τους. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται ότι έχουν χρόνια ηπατίτιδα Β και διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή ηπατική νόσο.

«Η ηπατίτιδα Β μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σάλιου».

Αν και ο HBV μπορεί να βρεθεί στο σάλιο, δεν μεταδίδεται μέσω φιλιού ή κοινής χρήσης σκευών. Επίσης, δεν μεταδίδεται μέσω φτερνίσματος, βήχα, αγκαλιάς, θηλασμού ή τροφής ή νερού.

Τι να περιμένετε μακροπρόθεσμα

Εάν έχετε χρόνια ηπατίτιδα Β, είναι σημαντικό να βρείτε έναν γιατρό που κατανοεί την ασθένεια και μπορεί να παρακολουθεί τακτικά το συκώτι σας. Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε το να έχετε κάποιον στη γωνία σας είναι κρίσιμο.

Εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με ηπατίτιδα Β, φροντίστε να:

  1. Εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Α και εξεταστείτε για ηπατίτιδα C.
  2. Εξετάστε το ενδεχόμενο εξέτασης για ηπατίτιδα D και ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
  3. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  4. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.
  5. Ελέγξτε με έναν γιατρό πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα χάπια, συμπληρώματα διατροφής ή βότανα, ή over-the-counter φάρμακα, καθώς αυτά μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν το συκώτι.

Ηπατίτιδα C

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  1. Η ηπατίτιδα C είναι μια ηπατική νόσος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV).
  2. Πολλοί άνθρωποι με ηπατίτιδα C δεν φαίνονται ή αισθάνονται άρρωστοι, οπότε μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.
  3. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ηπατίτιδα C μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ηπατικά προβλήματα, όπως κίρρωση και καρκίνο.

 

Σχετικά με την ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C είναι μια ηπατική νόσος που προκαλείται από HCV. Η ηπατίτιδα C μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια ασθένεια που διαρκεί μερικές εβδομάδες έως μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια.

Ηπατιτιδα C, fast facts:

  1. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί χρόνια με HCV. Πολλοί είχαν μολυνθεί χρόνια πριν ως αποτέλεσμα μη ασφαλών ιατρικών διαδικασιών και η πλειοψηφία δεν γνωρίζει τη μόλυνσή τους.
  2. Κάθε χρόνο, 64 000 άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατική νόσο που σχετίζεται με την ηπατίτιδα C.
  3. Σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ, τα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ηπατίτιδα C ως αποτέλεσμα της κοινής χρήσης εξοπλισμού ενέσιμης χρήσης.
  4. Από το 2016, και τα 53 κράτη μέλη της περιοχής έχουν δεσμευτεί για τον παγκόσμιο στόχο της εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030.
  5. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 74.000-134.000 ασθενείς που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, αλλά μόνο το 20-30% από αυτούς γνωρίζουν την κατάσταση της νόσου τους.
  6. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η λοίμωξη από HCV στην Ελλάδα φαίνεται να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται. Εκτιμάται ότι μόνο το 20-30% των ασθενών με HCV γνωρίζουν τη νόσο τους και περίπου το 36-58% των διαγνωσμένων ασθενών έχουν λάβει θεραπεία, οι περισσότεροι από αυτούς με σχήματα βασισμένα στην ιντερφερόνη. Επιπλέον, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3700 νέες λοιμώξεις από HCV ετησίως, με την πλειονότητα των νέων λοιμώξεων (7 στις 10 κατά τα έτη 1992-2004) να εμφανίζονται μεταξύ ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.
  7. Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προθυμία τους να εξαλείψουν τον ιό HCV έως το έτος 2030, σύμφωνα με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του HCV. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούλιο του 2017 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ένα εθνικό σχέδιο για τον ιό HCV. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την εξάλειψη του HCV.

 

Ηπατίτιδα D

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  1. Η ηπατίτιδα D είναι μια λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας D (HDV).
  2. Μόνο τα άτομα με ηπατίτιδα Β μπορούν να προσβληθούν από HDV.
  3. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β παρέχει προστασία έναντι της ηπατίτιδας Β και, ως εκ τούτου, έναντι της ηπατίτιδας D.
  4. Τα άτομα με ηπατίτιδα D παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

 

Σχετικά με την ηπατίτιδα D

Η ηπατίτιδα D είναι μια ηπατική λοίμωξη που προκαλείται από HDV. Ο HDV είναι γνωστός ως «δορυφορικός ιός» επειδή μπορεί να μολύνει μόνο άτομα που έχουν επίσης μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Ο HDV μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και ακόμη και θάνατο.

Στην Ελλάδα, η ορολογική εξέταση HDV ελέγχεται επί του παρόντος μόνο στο ένα τρίτο των HBsAg-θετικών ασθενών. Ο επιπολασμός του HDV είναι χαμηλότερος στους γηγενείς Έλληνες σε σύγκριση με τους μετανάστες, οι οποίοι μπορεί να συνεισφέρουν το >50% του φορτίου μόλυνσης από HDV στην Ελλάδα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η λοίμωξη από HDV είναι μια ταχέως εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά η θεραπεία με ιντερφερόνη μπορεί να αλλάξει την πορεία της.

Τύποι:

Τα άτομα με ηπατίτιδα D μπορούν να μολυνθούν τόσο με HBV όσο και με HDV ταυτόχρονα ή να πάρουν ηπατίτιδα D αφού πρώτα μολυνθούν με HBV. Αυτοί οι δύο τύποι μόλυνσης από HDV ορίζονται παρακάτω.

HBV και HDV συλλοίμωξη

Η συλλοίμωξη με HBV και HDV μπορεί να προκαλέσει σοβαρά βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια, αλλά συνήθως δεν οδηγεί σε δια βίου ασθένεια.

Επιμόλυνση από HDV

Η επιμόλυνση συμβαίνει όταν οι άνθρωποι παθαίνουν ηπατίτιδα D αφού πρώτα έχουν μολυνθεί με HBV. Αυτός ο τύπος λοίμωξης είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μακροχρόνια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανάπτυξης ηπατικής ίνωσης, ηπατικής ανεπάρκειας, ακόμη και θανάτου.

Σημεία και συμπτώματα

Τα άτομα με ηπατίτιδα D μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα από εκείνους που έχουν μολυνθεί μόνο με HBV. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-7 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με HDV. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

  1. Σκούρα ούρα ή αποχρωματισμένα κόπρανα
  2. Αίσθημα κόπωσης
  3. Πυρετός
  4. Πόνος στις αρθρώσεις
  5. Απώλεια όρεξης
  6. Ναυτία, πόνος στο στομάχι, εμετό
  7. Κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος)

Συμπτώματα συλλοίμωξης έναντι συμπτωμάτων επιμόλυνσης

Τα συμπτώματα της συλλοίμωξης μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα της επιμόλυνσης. Τα άτομα με συλλοίμωξη μπορεί να έχουν διακριτά σύνολα συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών χρονικών περιόδων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικό χρόνο από εκείνα της ηπατίτιδας D. Τα άτομα με επιμόλυνση εμφανίζουν συνήθως ραγδαία και σοβαρά συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για ηπατίτιδα D και ηπατίτιδα Β είναι παρόμοιοι. Αυξημένος κίνδυνος για ηπατίτιδα D:

  1. Άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί με HBV.
  2. Ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.
  3. Ένας σεξουαλικός σύντροφος κάποιου που έχει μολυνθεί με HBV και HDV.
  4. Συλλοίμωξη με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και HBV.
  5. Χωρίς προφυλάξεις και υψηλού κινδύνου σεξουαλικές επαφές.
  6. Μια οικιακή επαφή κάποιου με λοίμωξη HDV.
  7. Εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή της δημόσιας ασφάλειας που διατρέχει κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης σε αίμα ή σωματικά υγρά μολυσμένα με αίμα.
  8. Ένας ασθενής αιμοκάθαρσης.

Πληθυσμοί υψηλού κινδύνου

Η ηπατίτιδα D είναι πιο συχνή στην Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια Ευρώπη, την περιοχή της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τη λεκάνη του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική.

Πώς εξαπλώνεται

Μπορείτε να κολλήσετε ηπατίτιδα D μόνο αφού έρθετε σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά κάποιου που έχει μολυνθεί με HDV. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω:

  1. Κάνοντας σεξ με ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.
  2. Κοινή χρήση βελόνων, συριγγών ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ή την ένεση ναρκωτικών.
  3. Γέννηση σε άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό (αν και αυτό είναι σπάνιο).
  4. Επαφή με αίμα από τις ανοιχτές πληγές ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.
  5. Βελόνες ή έκθεση σε αιχμηρά εργαλεία.
  6. Κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (για παράδειγμα, ξυραφάκια και οδοντόβουρτσες) που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.

Η ηπατίτιδα D δεν μεταδίδεται μέσω της τροφής ή του νερού, της κοινής χρήσης σκευών φαγητού, του θηλασμού, της αγκαλιάς, του φιλιού, του κρατήματος των χεριών, του βήχα ή του φτερνίσματος.

Πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο ηπατίτιδας D, η λήψη εμβολίου ηπατίτιδας Β σας προστατεύει επίσης από την ηπατίτιδα D.

Θεραπεία και ανάρρωση

Ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που ονομάζεται ιντερφερόνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων ατόμων με ηπατίτιδα D. Οι ερευνητές συνεχίζουν να επιδιώκουν νέες θεραπείες. Τα άτομα με ηπατική νόσο τελικού σταδίου ως αποτέλεσμα της ηπατίτιδας D μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος.

Τι να περιμένετε μακροπρόθεσμα

Τα άτομα με επιμόλυνση είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν ηπατική βλάβη, ακόμη και θάνατο, από τη μόλυνση HDV από εκείνους με συλλοίμωξη.

 

Ηπατίτιδα Ε

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  1. Η ηπατίτιδα Ε είναι μια ηπατική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV).
  2. Η ηπατίτιδα Ε είναι κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου όπου η υγιεινή είναι κακή.
  3. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από την ηπατίτιδα Ε χωρίς επιπλοκές.
  4. Η ηπατίτιδα Ε μπορεί να διαγνωστεί μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Σχετικά με την ηπατίτιδα Ε

Η ηπατίτιδα Ε είναι μια ηπατική λοίμωξη που προκαλείται από τον HEV. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ηπατίτιδα Ε αναρρώνουν πλήρως και δεν έχουν μακροπρόθεσμα ηπατικά προβλήματα από τη μόλυνσή τους.

Η ηπατίτιδα Ε είναι κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι κακές. Δεν είναι συνηθισμένη στο Δυτικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Ε είναι κοινή.

Τύποι

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από την οξεία ηπατίτιδα Ε χωρίς επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα Ε.

Σημεία και συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με ηπατίτιδα Ε, ειδικά μικρά παιδιά, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αφορούν όλες τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως οπουδήποτε από 2 έως 6 εβδομάδες μετά την έκθεση σε HEV.

Πληθυσμοί υψηλού κινδύνου

Οι ταξιδιώτες σε περιοχές του κόσμου με κακές συνθήκες υγιεινής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ηπατίτιδα Ε. Ορισμένοι πληθυσμοί διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρές εκβάσεις λόγω ηπατίτιδας Ε, όπως μακροχρόνια ηπατικά προβλήματα και ηπατική ανεπάρκεια, όπως:

  1. Έγκυοι.
  2. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
  3. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς εξαπλώνεται

Ο HEV βρίσκεται στα κόπρανα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Μεταδίδεται όταν κάποιος καταπίνει εν αγνοία του τον ιό – ακόμη και σε μικροσκοπικές ποσότητες.

Σε χώρες με κακή υγιεινή, οι άνθρωποι κολλούν συχνότερα ηπατίτιδα Ε από πόσιμο νερό μολυσμένο από κόπρανα από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες όπου η ηπατίτιδα Ε δεν είναι κοινή, οι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με ηπατίτιδα Ε μετά την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου χοιρινού κρέατος, ελαφιού, κρέατος αγριόχοιρου ή οστρακοειδών.

Πρόληψη

Κανένα εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο για την προστασία από την ηπατίτιδα Ε. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από HEV πίνοντας μόνο καθαρό νερό όταν επισκέπτεστε χώρες όπου η ηπατίτιδα Ε είναι κοινή και αποφεύγοντας ωμό ή μισοψημένο χοιρινό, κρέας ελαφιού και αγριόχοιρου.

Θεραπεία και ανάρρωση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Ε. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την ηπατίτιδα Ε με ανάπαυση και με τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους με τη βοήθεια του γιατρού τους.

Σχετικά Άρθρα