Με τι μοιάζει ένα πρωκτικό συρίγγιο;
Ένα πρωκτικό συρίγγιο μοιάζει με μια τρύπα στο δέρμα κοντά στον πρωκτό σας. Η τρύπα είναι στην πραγματικότητα το εξωτερικό τμήμα της σήραγγας, το οποίο συνδέεται με το απόστημα μέσα. Μπορεί να στάζει πύον, αίμα ή κόπρανα, ειδικά όταν αγγίζετε το δέρμα γύρω του. Μερικά παλαιότερα συρίγγια μπορεί να κλείσουν στο δέρμα, ενώ το υπόλοιπο της σήραγγας παραμένει. Αυτό προκαλεί πόνο και πρήξιμο (εκ νέου απόστημα) μέχρι να ανοίξει ξανά το συρίγγιο και να εκτονωθεί.

Τι προκαλεί ένα πρωκτικό συρίγγιο?
Η πιο συνηθισμένη αιτία ενός πρωκτικού συριγγίου είναι ένα περιπρωκτικό απόστημα, το οποίο συνήθως σχηματίζεται πάνω από έναν μολυσμένο πρωκτικό αδένα. Ένα απόστημα είναι ένας θύλακας πύου που αναπτύσσεται στο σημείο μιας λοίμωξης. Το πύον πρέπει να αποστραγγιστεί και μπορεί να δημιουργήσει το δικό του κανάλι αποστράγγισης προς τα έξω. Μερικές φορές, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δημιουργεί ένα κανάλι αποστράγγισης για τη θεραπεία του αποστήματος. Αλλά συχνά, η πληγή δεν επουλώνεται εντελώς, αφήνοντας ένα συρίγγιο.

Λιγότερο συχνές αιτίες των πρωκτικών συριγγίων περιλαμβάνουν:
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Φυματίωση με πρωκτική εντόπιση.
Τραυματισμός ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στον πρωκτό σας.
Ακτινοθεραπεία για καρκίνο στην περιοχή της πυέλου σας.
Ακτινομύκωση, μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί αποστήματα, μερικές φορές στην περιπρωκτική περιοχή σας.
Πυώδης ιδρωταδενίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που παράγει αποστήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες σας, περιστασιακά στην περιπρωκτική περιοχή σας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνουγια την ανάπτυξη ενός πρωκτικού συριγγίου
Aνδρικό φύλο.
Έχετε ή είχατε περιπρωκτικό απόστημα στο παρελθόν.
Έχετε μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) όπως νόσο του Crohn.
Έχετε ιστορικό χειρουργικής επέμβασης ή ακτινοθεραπείας στην περιπρωκτική περιοχή σας.
Είστε ανοσοκατεσταλμένοι ή επιρρεπείς σε συχνότερες λοιμώξεις.
Έχετε ένα χρόνιο ΣΜΝ.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ενός πρωκτικού συριγγίου?
Ένα συρίγγιο χωρίς θεραπεία γενικά δεν θα επουλωθεί από μόνο του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως:
Επίμονη λοίμωξη. Ένα συρίγγιο που προέρχεται από απόστημα μπορεί να κρατήσει τη λοίμωξη ενεργή. Η λοίμωξη μπορεί να φαίνεται να υποχωρεί στην αρχική θέση, αλλά στη συνέχεια να επιστρέφει, σχηματίζοντας ένα νέο απόστημα και προκαλώντας ανανεωμένο πόνο. Μερικές φορές, το συρίγγιο μπορεί να φαίνεται να θεραπεύεται και μπορεί να κλείσει στο άνοιγμα, αλλά η επαναλαμβανόμενη μόλυνση και η αποστράγγιση αργότερα το οδηγούν σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο.
Επέκταση συριγγίου. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αποστηματοποίησης και επανασηραγγοποίησης προκαλούν επιπρόσθετα και πιο σύνθετα συρίγγια. Αυτά τα πολύπλοκα συρίγγια απαιτούν πιο περίπλοκες και ισως πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την οριστική θεραπεία τους.
Καρκίνος. Ο καρκίνος του πρωκτού έχει βρεθεί περιστασιακά σε μακροχρόνια πρωκτικά συρίγγια που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Η χρόνια φλεγμονή και διάβρωση είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός πρωκτικού συριγγίου?
Ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί πολύ απλά να βρει τα περισσότερα πρωκτικά συρίγγια κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης, αλλά μερικές φορές το άνοιγμα προς τα έξω είναι κλειστό. Ο γιατρός σας θα θέλει επίσης να βρει το εσωτερικό άνοιγμα του συριγγίου, μέσα στον πρωκτό σας. Αυτό το μέρος μπορεί να απαιτεί αναισθησία στο χειρουργείο και συνήθως με την επεβεβαίωση της διάγνωσης θα προχωρήσει και στην κατάλληλη χειρουργική θεραπεία στον ίδιο χρόνο.

Θα κάνω άλλες ιατρικές εξετάσεις;
Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις για να δει τη διαδρομή του συριγγίου σας, ειδικά αν υποπτεύεται ένα επιπλεγμένο και περίπλοκο συρίγγιο. Αυτό συνηθέστερα απαιτεί MRI (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού). Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μη επεμβατική εξέταση απεικόνισης που παρέχει μεγάλη λεπτομέρεια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το χειρουργό να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του συριγγίου και επίσης να δει πώς αλληλεπιδρά με τους μυς και άλλα όργανά σας. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να απαιτηθούν είναι το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και η συριγγογραφία.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι πρωκτικών συριγγίων;
Χειρουργικά τα πρωκτικά συρίγγια ταξινομούνται ανάλογα με το πού βρίσκονται σε σχέση με τους μύες του πρωκτικού σφιγκτήρα. Αυτοί είναι οι μύες που ελέγχουν τις κινήσεις του εντέρου σας, οπότε είναι σημαντικό να προστατευθούν. Ο γιατρός σας μπορεί να αναφέρεται στο πρωκτικό συρίγγιο σας με ένα συγκεκριμένο όνομα με βάση τη θέση του, όπως:
Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο: Διαπερνά τον έσω σφιγκτήρα και στη συνέχεια περνά ανάμεσα σε έσω και έξω σφιγκτήρα πριν βγει στο δέρμα.
Διασφιγκτηριακό συρίγγιο: Διαπερνά τόσο τον έσω όσο και τον έξω σφιγκτήρα.
Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο: Περνά μέσα από τον εσωτερικό σφιγκτήρα σας και στη συνέχεια πηγαίνει γύρω από τον εξωτερικό σφιγκτήρα σας.
Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο: Πηγαίνει γύρω από τους δύο μύες του σφιγκτήρα. Αυτός ο λιγότερο κοινός τύπος προέρχεται συνήθως από το ορθό σας και όχι από τον πρωκτό σας, οπότε δεν προέρχεται από πρωκτικό αδένα.
Επιφανειακό ή υποβλεννογόνιο συρίγγιο: Ταξιδεύει από το κάτω μέρος του πρωκτικού σας καναλιού, κάτω από τους πρωκτικούς αδένες σας, μέσω του δέρματος κοντά, χωρίς να επηρεάζει τους σφιγκτήρες σας.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε ή να θυμάστε τι είδους πρωκτικό συρίγγιο έχετε, αλλά ο τύπος θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο γιατρός σας το αντιμετωπίζει. Εάν περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των μυών του σφιγκτήρα σας, η θεραπεία μπορεί να είναι πιο περίπλοκη.

Ποια είναι η θεραπεία του παραεδρικού συριγγίου;
Τα περισσότερα πρωκτικά συρίγγια θα απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν. Η αυθόρμητη επούλωση είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, εάν το συρίγγιο σας προκαλείται από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και δεν έχει μολυνθεί, θα επουλωθεί περιστασιακά με ιατρική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση του πρωκτικού συριγγίου μπορεί να είναι απλή ή περίπλοκη, ανάλογα με το είδος του συριγγίου. Τα πιο συνηθισμένα πρωκτικά συρίγγια είναι απλά, διασφιγκτηριακά συρίγγια, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο μια μικρή ποσότητα μυών. Αυτά είναι ασφαλή για θεραπεία σε ένα χρόνο. Πιο σύνθετα συρίγγια μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση που διενεργείται σε στάδια.
Συριγγοτομή: Ο χειρουργός κόβει την οροφή του συριγγίου, επιτρέποντάς του να επουλωθεί από κάτω προς τα πάνω. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει μολυσμένο ιστό. Το κόψιμο της οροφής μπορεί να σημαίνει διατομή μιας μικρής ποσότητας μυικών ινών, αλλά χωρίς να παραβλάψει τον έλεγχο των κενώσεών σας.
Σύνθετα συρίγγια
Το συρίγγιο σας θεωρείται πολύπλοκο εάν περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα μυών, εάν έχει κλάδους ή εάν έχετε προϋπάρχουσες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από χειρουργική επέμβαση. Τα σύνθετα συρίγγια μπορεί να απαιτούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για να διορθωθούν. Ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από αυτές τις τεχνικές:
Τεχνική Seton. Ένα seton είναι ένας τύπος χειρουργικού νήματος που δεν απορροφάται με την πάροδο του χρόνου. Ο χειρουργός περνά το seton μέσα από το συρίγγιο σας για να το κρατήσει ανοιχτό αρκετό καιρό ώστε να αποστραγγίσει όλες τις εκκρίσεις. Ένα seton μπορεί επίσης να κόψει αργά την οδό του συριγγίου, επιτρέποντας στον ιστό να επουλωθεί καθώς κόβει τον μυ και διασφαλίζοντας εν πολλοίς την εγκράτεια. Εάν το συρίγγιο σας προκαλείται από μια χρόνια πάθηση, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο χειρουργός σας μπορεί να αφήσει την παροχέτευση seton στη θέση της επ ‘αόριστον.
Ενδοορθικός προωθητικός κρημνός. Αυτή η διαδικασία αποφεύγει την κοπή στην οροφή του συριγγίου, έτσι ώστε οι μύες του σφιγκτήρα σας να παραμείνουν άθικτοι. Αντ ‘αυτού, ο χειρουργός σας κόβει τον μολυσμένο ιστό γύρω από το εσωτερικό άνοιγμα του πρωκτικού συριγγίου σας. Στη συνέχεια, καλύπτουν αυτό το άνοιγμα τραβώντας προς τα κάτω ένα πτερύγιο υγιούς ιστού από το εσωτερικό του ορθού σας πάνω από αυτό. Το συρίγγιο θα πρέπει να συνεχίσει να αποστραγγίζεται από το εξωτερικό άνοιγμα και στη συνέχεια να αρχίσει να θεραπεύεται από μέσα προς τα έξω. Αυτή η διαδικασία θεωρείται περίπου 70% αποτελεσματική, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη και το συρίγγιο υποτροπιάζουν. Υπάρχει επίσης κάποιος κίνδυνος (περίπου 30%) τραυματισμού του σφιγκτήρα μυός κατά την κοπή του κρημνού.
Τεχνική LIFT. Το LIFT σημαίνει “απολίνωση της οδού του μεσοσφιγκτηριακού συριγγίου”. Αυτό σημαίνει κλείσιμο (απολίνωση) του τμήματος του συριγγίου που περνά ανάμεσα στους δύο μύες του σφιγκτήρα (μεσοσφιγκτηριακή), συνήθως με ράμματα. Ο χειρουργός σας μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει ολόκληρο το συρίγγιο από αυτό το χώρο ή να ξύσει τον μολυσμένο ιστό. Αυτή η διαδικασία ακολουθεί συνήθως μια διαδικασία αποστράγγισης seton. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τη συριγγοτομή (75%), αλλά δεν κινδυνεύει να βλάψει τους μύες του σφιγκτήρα σας.
Τεχνική FiLaC (Fistula Laser Closure), η οποία είναι η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη. Ο πόρος του συριγγίου καταστρέφεται δια καυτηριασμού με LASER. Η τεχνική βασίζεται στην ελεγχόμενη καταστροφή του τοιχώματος του συριγγίου και στη δημιουργίας ουλώδους ιστού. Η επέμβαση είναι η πλέον ανώδυνη αλλά συνδυάζεται με αρκετά υψηλά ποσοστά υποτροπής παγκοσμίως, λόγος για τον οποίο πολλές φορές διενεργείται συνδυαστικά και με κάποια άλλη από τις διαθέσιμες τεχνικές.
Έγχυση κόλλας ινικής (σύγκλειση-¨γέμισμα¨ του συριγγίου με ειδική κόλλα)
Τοποθέτηση ειδικού βύσματος ¨plug¨ (τοποθέτηση ειδικού βιολογικού υλικού κατά μήκος του συριγγίου με σκοπό τη σύγκλειση και τη σταδιακή επούλωση αυτού).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης;
Επαναλαμβανόμενη μόλυνση.
Υποτροπιάζον συρίγγιο. Ένα πρωκτικό συρίγγιο μπορεί να επανέλθει μετά από χειρουργική επέμβαση, εάν δεν επουλωθεί πλήρως. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες χρόνιες παθήσεις ή λόγω της χειρουργικής τεχνικής.
Ακράτεια κοπράνων. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ελαφρώς μειωμένη εγκράτεια κοπράνων μετά από χειρουργική επέμβαση πρωκτικού συριγγίου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν πρόβλημα συγκράτησης αερίων ή να έχουν κάποια διαρροή κοπράνων. Αυτές οι επιπλοκές είναι σαφώς λιγότερο συχνές με πιο έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Πώς είναι η ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση πρωκτικού συριγγίου;
Οι επεμβάσεις που αφορούν παραεδρικά συρίγγια είναι γενικά διαδικασίες εξωτερικών ασθενών, οπότε μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Αν το συρίγγιο είναι επιλεγμένο και ιδιαίτερα περίπλοκο μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερη νοσηλεία ή και επιπλέον χειρουργικές πράξεις σε δεύτερο χρόνο. Θα έχετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για να πάρετε μαζί σας στο σπίτι, μαζί με μερικές απλές οδηγίες για αυτο-φροντίδα και καθαριότητα της περιοχής. Η καθημερινότητά σας δεν θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό.

Πρόγνωση- Τι πρέπει να περιμένω εάν έχω πρωκτικό συρίγγιο;
Οι προοπτικές σας θα εξαρτηθούν από το πόσο απλό ή περίπλοκο είναι το πρωκτικό συρίγγιο σας. Αυτό καθορίζει πόσο εκτεταμένη θα είναι η διαδικασία θεραπείας και αποκατάστασης. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας από την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου σχετικά με ένα πρωκτικό συρίγγιο;
Πάντα και άμεσα να βλέπετε ένα χειρουργό σχετικά με τον πρωκτικό πόνο. Οι ορθοπρωκτικές παθήσεις που προκαλούν σημαντικό πόνο μπορεί να είναι σοβαρές. Μην υποθέτετε ότι είναι κάτι που θα φύγει από μόνο του.
Οι αιμορροϊδες μπορεί να είναι πιο συχνές και οικείες, αλλά αφενός και αυτές χρήζουν χειρουργικής εκτίμησης και θεραπείας, αφετέρου υπάρχει μία μεγάλη γκάμα παθήσεων της περιοχής με παρόμοια συμπτώματα η παραμέληση των οποίων μπορεί να έχει ολέθρια

Σχετικά Άρθρα