Αναρωτιέστε αν ο πόνος στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα θα μπορούσε να είναι κήλη; Οι κήλες είναι συχνές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά τα συμπτώματα ποικίλλουν. Οι κήλες στη βουβωνική χώρα είναι πολύ λιγότερο συχνές στις γυναίκες. Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν κάποια μορφή δυσφορίας και δεν υποχωρούν από μόνες τους.

 

Η κοιλιά σας καλύπτεται από στρώματα μυών και ισχυρού ινώδους ιστού που σας βοηθούν να κινηθείτε και προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα. Μια κήλη είναι ένα χάσμα σε αυτό το μυϊκό τοίχωμα, που επιτρέπει στο περιεχόμενο της κοιλιάς να προεξέχει προς τα έξω. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης, αλλά οι πιο συχνές κήλες εμφανίζονται στην περιοχή του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος ή της βουβωνικής χώρας.

 

Εάν έχετε κήλη στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να δείτε ή να αισθανθείτε μια διόγκωση κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας της κοιλιάς. Συνήθως, οι ασθενείς με κοιλιοκήλες περιγράφουν ήπιο πόνο, πόνο ή αίσθηση πίεσης στο σημείο της κήλης. Η δυσφορία επιδεινώνεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα ασκεί πίεση στην κοιλιά, όπως η άρση βαρών, το τρέξιμο ή το σκύψιμο, ο βήχας κα. Επίσης υπάρχει συχνά ενόχληση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και της αφόδευσης. Μερικοί ασθενείς έχουν διόγκωση, αλλά δεν έχουν δυσφορία.

 

Σημαντικό: Η διάσταση των ορθών κοιλιακών συμβαίνει όταν οι ορθοί κοιλιακοί μύες διαχωρίζονται, οδηγώντας σε τέντωμα και λέπτυνση της λευκής γραμμής σε πλάτος μεγαλύτερο από 2 εκατοστά.

 

Αυτό προκαλεί μια διόγκωση στη μέση γραμμή, η οποία μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακή στην κλινική εξέταση, αλλά δεν είναι κήλη, καθώς δεν υπάρχει υποκείμενο ελάττωμα της περιτονίας.

 

Είναι συχνά αισθητικά μη ελκυστικό για τους ασθενείς, ειδικά τις γυναίκες που το αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αδυναμία και αστάθεια.

Εντατικά προγράμματα φυσικοθεραπείας και άσκησης είναι θεραπείες πρώτης γραμμής, καθώς μπορούν να φέρουν αποτελεσματικά τους μυς ξανά μαζί εκτός από τη βελτίωση της δύναμης του πυρήνα. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για μεγάλες συμπτωματικές διαστάσεις, εκείνες που σχετίζονται με ομφαλοκήλη ή στα πλαίσια επέμβασης κοιλιοπλαστικής.

 

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κήλη στη βουβωνική χώρα;

Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν βουβωνοκήλες. Είναι κοινή πεποίθηση ότι μόνο οι άνδρες το παθαίνουν, και όντως, για ανατομικούς λόγους έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αλλά και οι γυναίκες μπορούν σίγουρα να έχουν βουβωνοκήλες ή μηροκήλες.

 

Οι γυναίκες είναι πιθανό να υποδιαγνωστούν για αυτή την κατάσταση, επειδή τείνουν να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες. Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν αισθητή διόγκωση. Εάν τα συμπτώματα υποδεικνύουν πιθανή κήλη, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με κλινική εξέταση, μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να παράσχει οριστικά στοιχεία.

 

Συμπτώματα στους άνδρες:

·       Μια διόγκωση που μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε

·       Πόνος στην περιοχή

·       Ένα αίσθημα πίεσης

·       Μια αίσθηση έλξης του οσχέου γύρω από τους όρχεις

·       Πόνος που επιδεινώνεται με δραστηριότητες που προσθέτουν πίεση στην περιοχή, όπως άρση βαρών, σπρώξιμο και τέντωμα

·       Συμπτώματα στις γυναίκες:

·       Πόνος ή οξύς καυστικός πόνος

·       Μια διόγκωση στο σημείο της κήλης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές με μια κήλη βουβωνικής χώρας

·       Δυσφορία που αυξάνεται με τη δραστηριότητα

 

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός χειρουργός θα βάλει τη διάγνωση, θα απαντήσει σε όλες τις απορίες και θα σας αναλύσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές.

 

Τα καλά νέα;

Όλες οι κήλες μπορούν να αποκατασταθούν χειρουργικά με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, γρήγορα, ανώδυνα, αποτελεσματικά και οριστικά.