Xολοκυστίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή (ερυθρότητα και οίδημα) της χοληδόχου κύστης. Συμβαίνει όταν ένας πεπτικός χυμός που ονομάζεται χολή παγιδεύεται στη χοληδόχο κύστη σας που είναι ένα μικρό όργανο κάτω από το συκώτι σας και αποθηκεύει τη χολή που παράγεται στο ήπαρ.

Κανονικά, η χολή αποστραγγίζεται από τη χοληδόχο στο λεπτό έντερο. Εάν εμποδίζεται η ελεύθερη ροή, συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη σας. Αυτό προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Η χολοκυστίτιδα μπορεί να είναι ξαφνική και συχνά απειλητική για την ίδια τη ζωή (οξεία) ή μακροχρόνια (χρόνια).

Τι προκαλεί χολοκυστίτιδα?

Χολοκυστίτιδα προκαλείται όταν η χολή παγιδεύεται στη χοληδόχο κύστη σας λόγω απόφραξης της φυσιολογικής ροής προς το 12δάκτυλο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό συμβαίνει επειδή σβώλοι στερεού υλικού (χολόλιθοι) εμποδίζουν ένα χοληφόρο σωλήνα που αποστραγγίζει τη χολή από τη χοληδόχο κύστη.

Όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν αυτόν τον σωλήνα, η χολή συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη σας. Αυτό προκαλεί ερεθισμό και πίεση στη χοληδόχο κύστη. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα και λοίμωξη.

Άλλες αιτίες χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν:

Χολαγγειΐτιδα: Βακτηριακή λοίμωξη στο σύστημα των χοληφόρων οδών. Το σύστημα των χοληφόρων πόρων είναι το σύστημα αποστράγγισης που μεταφέρει τη χολή από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη σας στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου σας (το δωδεκαδάκτυλο).

Όγκοι του παγκρέατος ή του ήπατος. Ένας όγκος μπορεί να σταματήσει τη χολή από την αποστράγγιση από τη χοληδόχο κύστη σας.

Μειωμένη παροχή αίματος στη χοληδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε διαβήτη.

Λάσπη χοληδόχου κύστης. Αυτό είναι ένα παχύ υλικό που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη χολή στη χοληδόχο κύστη σας. Η λάσπη συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε έγκυες γυναίκες ή σε άτομα που είχαν πολύ γρήγορη απώλεια βάρους.

Μόλυνση: Το AIDS και ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.

Σοβαρή ασθένεια: Πολύ σοβαρή ασθένεια μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει τη ροή του αίματος στη χοληδόχο κύστη, οδηγώντας σε χολοκυστίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας?

Τα συμπτώματα κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έντονος, ξαφνικός πόνος στο πάνω δεξιό μέρος της κοιλίας.

Πόνος (συχνά χειρότερος με βαθιές αναπνοές) που εξαπλώνεται στην πλάτη σας ή κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη.

Ναυτία και εμετός.

Πυρετός.

Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος).

Ανοιχτόχρωμες κινήσεις του εντέρου.

Φούσκωμα της κοιλιάς.

Ταχυκαρδία, πτώση της πίεσης και θόλωση της διάνοιας σε περιπτώσεις περιτονίτιδας και σήψης.

Τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας μπορεί να προσομοιάζουν με άλλα προβλήματα υγείας και ο μόνος κατάλληλος για να θέσει τη διάγνωση είναι ο χειρουργός.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της χολοκυστίτιδας?

Αρχικά βάσει του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης.

Μπορεί να απαιτηθούν κάποιες εξετάσεις αίματος, όπως:

Γενική εξέταση αίματος (CBC). Αυτή η δοκιμή μετρά τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σας. Μπορεί να έχετε υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων εάν έχετε λοίμωξη.

Δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας. Μια ομάδα ειδικών εξετάσεων αίματος που μπορούν να πουν εάν το συκώτι σας λειτουργεί σωστά.

Δείκτες φλεγμονής.

Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:

Υπερηχογράφημα: Η πιο απλή, γρήγορη, ανέξοδη, εύκολη και ειδική εξέταση για την απεικόνιση της χοληδόχου κύστεως.

Αξονική τομογραφία: Εφόσον υπάρχει η οποιαδήποτε διαγνωστική αμφιβολία και για την απεικόνιση ενδεχόμενων άλλων ενδοκοιλιακών παθήσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η χολοκυστίτιδα?

Πιθανότατα θα εισαχθείτε σε νοσοκομείο. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη σας. Η επέμβαση εφόσον είναι δυνατή είναι η αποτελεσματικότερη και η μόνη οριστική λύση. Έχει απόλυτη ένδειξη εντός των πρώτων 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Εάν η επέμβαση αποφασιστεί για λόγους ασφαλείας να πραγματοποιηθεί σε 2ο χρόνο, η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει:

Λήψη φαρμάκων που καταπολεμούν τα βακτήρια (αντιβιοτικά) για την καταπολέμηση της λοίμωξης

Λήψη υγρών και φαρμάκων για τον πόνο με IV (μέσω φλέβας ή ενδοφλεβίως)

Χολοκυστοστομία: Επεμβατική πράξη για τη διαδερμική εκκένωση της χοληδόχου κύστεως, κατά την οποία ένας καθετήρας παροχετεύει τη χοληδόχο κύστη στο δέρμα και παραμένει μέχρι και την οριστική χολοκυστεκτομή.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της χολοκυστίτιδας?

Εξ’ ορισμού η ίδια η χολοκυστίτιδα αποτελεί επιπλοκή της χολολιθίασης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, όπως:

Μεγάλη διάταση της χοληδόχου κύστεως (ύδρωπας).

Λοίμωξη και συσσώρευση πύου στη χοληδόχο κύστη σας (εμπύημα και χολαγγειΐτιδα).

Γάγγραινα του τοιχώματος της χοληδόχου κύστεως και ρήξη αυτής με αποτέλεσμα την περιτονίτιδα.

Τραυματισμός ή/και στένωση του χοληδόχου πόρου που μπορεί να επηρεάσει το συκώτι σας

Λοίμωξη και φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).

Λοίμωξη και φλεγμονή της επένδυσης της κοιλιάς σας (περιτονίτιδα και σήψη).

Πότε πρέπει να καλέσω τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

Πρόληψη:

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο χολοκυστίτιδας ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα για την πρόληψη σχηματισμού χολόλιθων:

Χάστε βάρος αργά. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χολόλιθων.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε χολόλιθους. Για να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, μειώστε τις θερμίδες και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος συνεχίζοντας να τρώτε καλά και να ασκείστε.

Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χολόλιθων. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Όταν όμως η παρουσία χολολιθίασης είναι τεκμηριωμένη, η σοφότερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε είναι να εμπιστευθείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό και εφόσον είστε κατάλληλοι υποψήφιοι να υποβληθείτε σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, λύνοντας το πρόβλημα οριστικά, γρήγορα και με αμελητέο ρίσκο.

Σχετικά Άρθρα