Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένα ογκίδιο στον θυρεοειδή αδένα σας.
Ο θυρεοειδής αδένας σας είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό σας, κάτω από το μήλο του Αδάμ σας. Παράγει τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες παίζουν ρόλο σε ορισμένες σωματικές λειτουργίες, όπως:

  • Μεταβολισμός.
  • Θερμοκρασία σώματος.
  • Διάθεση και διέγερση.
  • Παλμός και καρδιακός ρυθμός.
  • Πέψη.

Οι όζοι του θυρεοειδούς ταξινομούνται ως:

  • Μονήρεις (ένα μόνο οζίδιο).
  • Πολλαπλοί (περισσότεροι από ένας όζοι).
  • Κυστικοί (γεμάτοι υγρό).
  • Συμπαγείς.

Περισσότερο από το 90% των ανιχνευόμενων όζων στους ενήλικες είναι μη καρκινικοί (καλοήθεις), αλλά μπορεί να αντιπροσωπεύουν καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπου 4-6,5% των περιπτώσεων. Παρόλο που οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς δεν είναι καρκίνος, μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σημάδι ή / και να προκαλέσουν ασθένεια του θυρεοειδούς.

Ποιους επηρεάζουν οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει όζο θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενηλίκων. Ωστόσο, είναι περίπου τέσσερις φορές πιο συχνοί στις γυναίκες.
Εμφανίζονται επίσης συχνότερα σε άτομα που ζουν σε χώρες στις οποίες τα τρόφιμα δεν είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο (το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα σας)
Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όζων του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

  1. Ιστορικό ακτινοβολίας θυρεοειδούς.
  2. Οικογενειακό ιστορικό όζων θυρεοειδούς ή καρκίνου του θυρεοειδούς.
  3. Αύξηση της ηλικίας.
  4. Σιδηροπενική αναιμία.
  5. Κάπνισμα.
  6. Παχυσαρκία.
  7. Μεταβολικό σύνδρομο.
  8. Κατανάλωση αλκοόλ.
  9. Αυξημένα επίπεδα ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (ορμόνη).
  10. Ινομυώματα.

Πόσο συχνοί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί. 5-7% των ενηλίκων έχουν όζους αρκετά μεγάλους ώστε να γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Η υπερηχογραφική απεικόνιση αποκαλύπτει ότι το 20% έως 76% των ενηλίκων έχουν όζους θυρεοειδούς.
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι λιγότερο συχνοί στα παιδιά.

Πότε πρέπει να ανησυχώ για τους όζους του θυρεοειδούς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όζοι του θυρεοειδούς δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αλλά παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, ορισμένοι όζοι του θυρεοειδούς περιέχουν καρκίνο του θυρεοειδούς.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δείτε τον ιατρό σας, ώστε να αξιολογήσει τον όζο. Όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, όσο νωρίτερα μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, τόσο το καλύτερο.

Ποια συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, εάν έχετε πολλά οζίδια ή μεγάλα οζίδια, ίσως μπορείτε να τα δείτε.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα οζίδια μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Πρόβλημα με την κατάποση ή την αναπνοή.
  2. Βραχνάδα ή αλλαγές φωνής.
  3. Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας.
  4. Διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα σας (βρογχοκήλη).

Η υπερλειτουργία των όζων του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, επίσης γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορος καρδιακός παλμός (αίσθημα παλμών).
  • Τρέμουλο και/ή νευρικότητα.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αυξημένη όρεξη.
  • Διάρροια και συχνότερες κινήσεις του εντέρου.
  • Δυσκολία στον ύπνο.
  • Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη).
  • Ελαφριές ή χαμένες εμμηνορροϊκές περίοδοι.

Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός). Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Κούραση.
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια σας.
  • Αύξηση βάρους.
  • Ξηρό, τραχύ δέρμα και μαλλιά.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Κατάθλιψη.
  • Συχνές, βαριές εμμηνορροϊκές περίοδοι.

Τι προκαλεί τους όζους του θυρεοειδούς;

Τα οζίδια μπορούν να σχηματιστούν για διάφορους λόγους και υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως:

  • Κολλοειδείς όζοι: Πρόκειται για μία ή περισσότερες υπεραναπτύξεις φυσιολογικού θυρεοειδικού ιστού. Αυτές οι αναπτύξεις δεν είναι καρκίνος (καλοήθεις). Μπορεί να μεγαλώσουν, αλλά δεν εξαπλώνονται πέρα από τον θυρεοειδή αδένα σας. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι όζων του θυρεοειδούς.
    Κύστεις θυρεοειδούς: Αυτές είναι αναπτύξεις που είναι γεμάτες με υγρό ή είναι εν μέρει στερεές και εν μέρει γεμάτες με υγρό. Οι κυστικοί όζοι ενέχουν χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο (κακοήθεια) και είτε παρακολουθούνται είτε υποβάλλονται σε βιοψία εάν είναι μεγαλύτεροι από 2 εκατοστά.
  • Φλεγμονώδη οζίδια: Αυτά τα οζίδια αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας (χρόνιας) διόγκωσης (φλεγμονής) του θυρεοειδούς αδένα σας. Αυτές οι αναπτύξεις μπορεί ή όχι να προκαλέσουν πόνο.
  • Πολυοζώδης βρογχοκήλη: Μερικές φορές ένας διευρυμένος θυρεοειδής (βρογχοκήλη) αποτελείται από πολλά οζίδια (τα οποία είναι συνήθως καλοήθη).
  • Υπερλειτουργικοί όζοι του θυρεοειδούς: Αυτοί οι όζοι παράγουν επιπλέον θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη υπερθυρεοειδισμού. Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί θεραπεία.
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη ανησυχία όταν σχηματίζονται όζοι του θυρεοειδούς. Ευτυχώς, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ σπάνιος – βρίσκεται σε λιγότερο από το 6,5% όλων των όζων του θυρεοειδούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς;

Μερικές φορές μπορείτε να αισθανθείτε ή να δείτε έναν όζο του θυρεοειδούς μόνοι σας ή ο γιατρός σας μπορεί να το ανακαλύψει κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ανακαλύψει έναν όζο με μια εξέταση απεικόνισης που έγινε για άλλο λόγο.
Παρόλο που οι όζοι του θυρεοειδούς είναι σχεδόν πάντα μη καρκινικοί (καλοήθεις), η μικρή πιθανότητα ότι θα μπορούσε να είναι καρκίνος σημαίνει ότι οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς χρειάζονται κάποιο είδος αξιολόγησης.

Ποιες εξετάσεις θα γίνουν για τη διάγνωση και την αξιολόγηση των όζων του θυρεοειδούς;

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εξετάσεις για να βοηθήσει στη διάγνωση και την αξιολόγηση ενός όζου του θυρεοειδούς:

  • Εξέταση αίματος θυρεοειδούς: Αυτή η εξέταση ελέγχει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας. Τα επίπεδα ορμονών είναι συνήθως φυσιολογικά ακόμη και αν έχετε οζίδια, αλλά μπορεί να είναι ανώμαλα σε ορισμένες περιπτώσεις και να δείχνουν ασθένεια του θυρεοειδούς.
  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς: Μπορεί να καθορίσει εάν ένας όζος είναι στερεός ή μια κύστη γεμάτη υγρό. (Ο κίνδυνος καρκίνου είναι υψηλότερος στα συμπαγή οζίδια.) Αυτή η δοκιμή ελέγχει επίσης την ανάπτυξη των οζιδίων και βοηθά στην εύρεση μικρότερων όζων που δεν είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν κλινικά. Επιπλέον, ο υπέρηχος χρησιμεύει στην καθοδήγηση της τοποθέτησης της βελόνας κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας με λεπτή βελόνα (FNA).
  • Βιοψία με λεπτή βελόνα: Με αυτή τη δοκιμή, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια πολύ λεπτή βελόνα για να πάρει ένα δείγμα κυττάρων από έναν ή περισσότερους όζους του θυρεοειδούς. Στη συνέχεια στέλνουν τα δείγματα σε εργαστήριο για αξιολόγηση. Τα περισσότερα οζίδια είναι μη καρκινικά. Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ασαφή, ο πάροχός σας μπορεί να επαναλάβει αυτήν τη δοκιμή. Μπορεί επίσης να σας προταθεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε τα οζίδια για να κάνετε ακριβή διάγνωση.
  • Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς: Σε αυτή τη δοκιμή, παίρνετε μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου από το στόμα. Ο γιατρός σας θα ελέγξει πόσο ραδιενεργό ιώδιο απορροφούν οι όζοι του θυρεοειδούς και πόσο απορροφάται από τον φυσιολογικό ιστό του θυρεοειδούς. Αυτό θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όζους του θυρεοειδούς, βοηθώντας τον παροχέα σας να καθορίσει την πιθανότητα καρκίνου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι όζοι του θυρεοειδούς;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του όζου του θυρεοειδούς. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Καμία θεραπεία / παρακολούθηση και αναμονή: Εάν οι όζοι δεν είναι καρκινικοί, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε ότι δεν χρειάζεται να υποβληθείτε σε θεραπεία αυτή τη στιγμή. Θα ελέγχεστε τακτικά για τυχόν αλλαγές στους όζους.
  • Ραδιενεργό ιώδιο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία υπερλειτουργικών όζων του θυρεοειδούς και βρογχοκήλης με αρκετούς όζους. Ο θυρεοειδής αδένας σας απορροφά το ραδιενεργό ιώδιο, προκαλώντας καταστροφή του ιστού.
  • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όζων είναι η καλύτερη θεραπεία για όζους που είναι καρκινικοί, όταν αυτοί προκαλούν αποφρακτικά συμπτώματα όπως προβλήματα αναπνοής ή κατάποσης και όταν είναι ύποπτοι (δεν μπορούν να διαγνωστούν χωρίς χειρουργική αφαίρεση και εξέταση).

Μπορούν να προληφθούν οι όζοι του θυρεοειδούς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορείτε να προλάβετε την ανάπτυξη όζων του θυρεοειδούς.
Μπορείτε, ωστόσο, να προσπαθήσετε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής τους με τη διαχείριση ορισμένων παραγόντων κινδύνου. Για παράδειγμα, εάν έχετε παχυσαρκία, μπείτε σε διαδικασία για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους για εσάς. Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ιώδιο στη διατροφή σας (εάν χρησιμοποιείτε ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, πιθανότατα καταναλώνετε αρκετά).

Ποια είναι η πρόγνωση για τους όζους του θυρεοειδούς;

Η πρόγνωση για τους μη καρκινικούς (καλοήθεις) όζους του θυρεοειδούς είναι άριστη. Συχνά δεν χρειάζονται θεραπεία και μόνο περίπου το 1% των καλοήθων όζων του θυρεοειδούς προκαλούν ασθένεια του θυρεοειδούς, η οποία είναι θεραπεύσιμη.
Η πρόγνωση για καρκινικούς (κακοήθεις) όζους του θυρεοειδούς ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. Ο τύπος του καρκίνου.
  2. Η ηλικία σας κατά τη διάγνωση.
  3. Το μέγεθος του όζου/όγκου.
  4. Εάν έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς, όπως λεμφαδένες.
  5. Εάν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα μέρη του σώματός σας (μεταστάσεις).
  6. Εάν έχετε καρκίνο του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει μια πιο ακριβή πρόγνωση.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου σχετικά με έναν όζο του θυρεοειδούς;

Εάν παρατηρήσετε μία διόγκωση στο θυρεοειδή σας, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας. Παρόλο που η πλειοψηφία των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο όζος στη μικρή πιθανότητα ότι είναι καρκίνος.
Εάν έχετε διαγνωστεί με όζο θυρεοειδούς και ακολουθείτε την προσέγγιση “περιμένω και παρακολουθώ”, θα πρέπει να βλέπετε τακτικά το γιατρό σας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τον όζο για τυχόν αλλαγές.

Σχετικά Άρθρα