Αχαλασία

Η αχαλασία είναι πρωτοπαθής και επίκτητη διαταραχη της κινητικότητας του οισοφάγου που χαρακτηρίζεται από αδυναμία χάλασης (χαλάρωσης) του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Είναι ασυνήθης νοσολογική οντότητα (επίπτωση περιπου 1/100.000) που συνήθως διαγιγνώσκεται σε ηλικία μεταξύ 20-50 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αχαλασίας;

Η αχαλασία εξελίσσεται βραδέως με συνέπεια οι ασθενείς να προσέρχονται καθυστερημένα στην πορεία της νόσου. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει προοδευτική δυσφαγία στα στερεά και υγρά, αναγωγές άπεπτων τροφών, θωρακικό άλγος και απώλεια βάρους. Επίσης συχνά υπάρχει ιστορικό συμβατό με εισρόφηση, όπως χρόνιος βήχας, υποτροπιάζουσα πνευμονία και λαρυγγίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση της αχαλασίας;

Επιβάλλεται η ενδοσκόπηση προς αποκλεισμό κακοήθειας. Εξαιρετικά χρήσιμα είναι επίσης το βιντεο-οισοφαγογράφημα και η μανομετρία του οισοφάγου (gold stanard).

αχαλασία οισοφάγου, μυοτομή Heller

Πως θεραπεύεται η αχαλασία του οισοφάγου;

Η συντηρητική φαρμακευτική αντιμετώπιση σπανίως είναι αποτελεσματική στην κλινική πράξη. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική διατομή των μυϊκών ινών του κατώτερου οισοφάγου και της κεντρικής μοίρας του στομάχου συνδυασμένη με μία αντιπαλινδρομική επέμβαση. Η επέμβαση ονομάζεται μυοτομή κατά Heller, από τον Ernest Heller που πρώτος την περιέγραψε το 1913.

Σχετικές παθήσεις οισοφάγου