Όγκοι του Λεπτού Εντέρου
Οι όγκοι του λεπτού εντέρου δεν είναι συχνοί και αντιπροσωπεύουν μόνο το 1-1,5% όλων των νεοπλασμάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ενώ υπάρχει και μία μικρή αύξηση της επίπτωσης την τελευταία 30ετία.
Οι περισσότεροι όγκοι του λεπτού εντέρου είναι καλοήθεις με ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Οι κακοήθεις όγκοι είναι πιθανότερο να προκαλέσουν συμπτώματα (αν και καθυστερημένα στην πορεία της νόσου) που θα οδηγήσουν τελικά στη διάγνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το 30% περίπου των ασθενών εμφανίζουν ήδη μεταστάσεις κατά τη διάγνωση.
Η επίπτωση των νεοπλασμάτων του λεπτού εντέρου έχει ως εξής:
- Καλόηθες GIST, 30-40%
- Αδένωμα, 20-30%
- Λίπωμα, 15%
- Αιμαγγείωμα, 10%
- Άλλο, 15%
- Αδενοκαρκίνωμα, 30-50%
- Καρκινοειδές, 20-30%
- Λέμφωμα, 15%
- Κακόηθες GIST, 10-20%
Με τι συμπτώματα εμφανίζονται οι όγκοι του λεπτού εντέρου;
Τα κλινικά σημεία και συμπτώματα των όγκων του λεπτού εντέρου είναι αόριστα και μη ειδικά.
Οι καλοήθεις μάζες είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Όταν προκαλούν συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή εγκολεασμού, απόφραξης, διαλείποντος κοιλιακού άλγους, ναυτίας, εμέτων, διαλείπουσας αιμορραγίας.
Οι κακοήθεις όγκοι προκαλούν συχνότερα απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, απόφραξη, αιμορραγία και ίκτερο.
Πώς γίνεται η διάγνωση των όγκων του λεπτού εντέρου;
Στην περίπτωση των καλοήθων όγκων του λεπτού εντέρου η διάγνωση γίνεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια επέμβασης ή απεικονιστικών εξετάσεων για άλλους λόγους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μεγάλη αξία έχει η αξονική τομογραφία που μπορει να αποκαλύψει τη βλάβη, τη θέση αυτής καθώς και την ενδεχόμενη εξωεντερική εντόπιση της νόσου (μεταστάσεις). Η χρήση ενδοσκοπικής κάψουλας και η γαστρο-δωδεκαδακτυλοσκόπηση (εφόσον η βλάβη εντοπίζεται στο 12δάκτυλο) μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη διάγνωση.
Πώς θεραπεύονται οι όγκοι του λεπτού εντέρου;
Η χειρουργική εκτομή όπου χρειάζεται και είναι δυνατή αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία.