Το μαιευτικό συρίγγιο είναι ένας τραυματισμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δύο εκατομμύρια γυναίκες σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων έχουν μαιευτικό συρίγγιο και 100.000 περισσότερες αναπτύσσουν ένα κάθε χρόνο.

Χαρακτηρίζεται από διαρροή ούρων ή/και αερίων και κοπράνων από τον κόλπο και άρα διαβίωση σε απελπιστικές συνθήκες. Μόνο 1 στους 50 λαμβάνει ποτέ θεραπεία.

10 + 1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το μαιευτικό συρίγγιο:

  1. Τι είναι: Το μαιευτικό συρίγγιο είναι ένας καταστροφικός τραυματισμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού και ένα παραμελημένο ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας τραυματισμός που στερεί από μια γυναίκα ή ένα κορίτσι την υγεία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά της. Πρόκειται πρακτικά για μια τρύπα μεταξύ του κόλπου και της ουροδόχου κύστης που προκαλεί ανεξέλεγκτη ακράτεια ούρων ή μια επικοινωνία μεταξύ του κόλπου και του ορθού που προκαλεί διαρροή κοπράνων.
  2. Γιατί συμβαίνει: Εργώδης, παρατεταμένος και επιπλεγμένος τοκετός. Το μαιευτικό συρίγγιο ευθύνεται για το 8% των μητρικών θανάτων και το 90% των περιπτώσεων οδηγούν σε θνησιγένεια.
  3. Ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας και έγκαιρη, ποιοτική επείγουσα μαιευτική φροντίδα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μαιευτικού συριγγίου.
  4. Εκτιμάται ότι 500.000 γυναίκες και κορίτσια σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό, τα αραβικά κράτη, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ζουν με συρίγγιο, με χιλιάδες περισσότερες να προστίθενται κάθε χρόνο.
  5. Σε χώρες με προηγμένο σύστημα υγείας τα νούμερα είναι σαφώς μικρότερα, αλλά τείνουν να αυξηθούν εξαιτίας του αποκλεισμού πολλών κοινωνικών ομάδων ή απαράδεκτων πρακτικών όπως ο τοκετός στο σπίτι με μη εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.
  6. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαιευτικού συριγγίου.

Ενώ ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι μια τρύπα μεταξύ του κόλπου και της ουροδόχου κύστης (που ονομάζεται κυστεοκολπικό συρίγγιο), άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

Ορθοκολπικό συρίγγιο: Τρύπα μεταξύ του κόλπου και του ορθού.

Ουρηθροκολπικό συρίγγιο: Τρύπα μεταξύ του κόλπου και της ουρήθρας (μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα).

Ουρητηροκολπικό συρίγγιο: Τρύπα μεταξύ των ουρητήρων (μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη) και του κόλπου.

Κυστεομητρικό συρίγγιο: Τρύπα μεταξύ ουροδόχου κύστης και μήτρας.

  1. Ορισμένα συρίγγια προκαλούνται κατά τη διάρκεια γυναικολογικών κυρίως επεμβάσεων (π.χ. υστερεκτομή) και καισαρικών τομών λόγω υποβαθμισμένης υγειονομικής περίθαλψης και ανεπαρκούς εκπαίδευσης / ικανότητας ή χαμηλών χειρουργικών δεξιοτήτων. Αυτά ονομάζονται ιατρογενή συρίγγια. Τα τραυματικά συρίγγια προκαλούνται από σεξουαλική βία, ειδικά σε περιοχές συγκρούσεων και αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
  2. Οι σωματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες του συριγγίου είναι καταστροφικές.

Οι ζωές των γυναικών με την πάθηση καθορίζονται από τη δια βίου σωματική και συναισθηματική ταλαιπωρία.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, εξελκώσεις, νεφρική νόσο, επώδυνες πληγές, στειρότητα και θάνατο. Η μυρωδιά από τη συνεχή διαρροή απομονώνει τις γυναίκες που συχνά ντρέπονται και στιγματίζονται, εγκαταλείπονται από τους φίλους και τις οικογένειές τους και εξοστρακίζονται από τις κοινότητές τους. Υποφέρουν από κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Στερούμενοι ευκαιριών βιοπορισμού, οδηγούνται βαθύτερα στη φτώχεια και την ευπάθεια.

  1. Τα νεαρά κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο μαιευτικό συρίγγιο και γενικότερα στις μαιευτικές επιπλοκές, επειδή το σώμα τους μπορεί να μην είναι έτοιμο για τον τοκετό. Επίσης, το κοινωνικό στίγμα, η ντροπή και η άγνοια σε αυτές τις ηλικίες συχνά οδηγούν στον τοκετό εκτός του συστήματος υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παγκοσμίως, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών.

 

  1. Το συρίγγιο έχει τις ρίζες του στη φτώχεια και την ανισότητα των φύλων.

Το μαιευτικό συρίγγιο έχει σχεδόν εξαφανιστεί σε πλούσιες χώρες με ποιοτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν καισαρικές τομές.

Εκτός από την έλλειψη ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η φτώχεια αποτελεί σημαντικό κοινωνικό κίνδυνο, διότι συνδέεται με τον πρόωρο γάμο και τον υποσιτισμό. Η τεκνοποίηση πριν από την πλήρη ανάπτυξη της λεκάνης, καθώς και ο υποσιτισμός, το μικρό ανάστημα και γενικά οι κακές συνθήκες υγείας συμβάλλουν φυσικά στην παρεμπόδιση του τοκετού. Ωστόσο, μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει μωρά διατρέχουν επίσης κίνδυνο.

Επιπλέον, λόγω της ανισότητας των φύλων σε πολλές κοινότητες, οι γυναίκες δεν έχουν την αυτονομία ή την αυτενέργεια να αποφασίσουν πότε θα αρχίσουν να έχουν παιδιά ή πού να γεννήσουν.

  1. Το συρίγγιο είναι θεραπεύσιμο.

Έως και το 95% των συριγγίων μπορεί να κλείσει με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αποκατάσταση βέβαια πολλές φορές είναι ιδιαίτερα απαιτητική και μπορεί να απαιτήσει περισσότερες από μία επεμβάσεις.

Σχετικά Άρθρα