Τι είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD);

Η νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα. Στη νόσο του Crohn, η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο γαστρεντερικό σωλήνα από το στόμα έως τον πρωκτό, ενώ στην ελκώδη κολίτιδα, η φλεγμονή περιορίζεται στο παχύ έντερο.

Ενώ πολλά συμπτώματα IBD σχετίζονται με το έντερο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και του επείγοντος, οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν εξωεντερικές εκδηλώσεις (EIMs) ή συμπτώματα IBD έξω από το έντερο. Τα πιο συνηθισμένα EIMs είναι πόνος στις αρθρώσεις, αναιμία και προβλήματα με την υγεία του δέρματος, των οστών, των ματιών, του ήπατος και των νεφρών.

Οι περισσότεροι ασθενείς με IBD διαγιγνώσκονται όταν είναι μεταξύ 15 και 35 ετών, αν και ο καθένας μπορεί να διαγνωστεί με IBD σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εκτελέσουν εξετάσεις αίματος ή κοπράνων ως μέρος της αρχικής αξιολόγησης πριν από την εκτέλεση ενδοσκόπησης ή κολονοσκόπησης για να εξετάσουν το γαστρεντερικό σωλήνα και να καθορίσουν εάν ένας ασθενής έχει IBD.

 

Πώς ξέρετε εάν έχετε νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα;

Τα πρώιμα σημάδια της IBD συχνά μιμούνται άλλες γαστρεντερικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των οξέων λοιμώξεων όπως η τροφική δηλητηρίαση ή ο νοροϊός, πιο γνωστός ως μικρόβιο στομάχου. Δεδομένου ότι έχουν παρόμοια ονόματα και πολλαπλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, η IBD συχνά συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί στους ασθενείς πόνο και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου τους, αλλά σε αντίθεση με την IBD, το IBS δεν προκαλεί φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Ενώ είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε προβλήματα του εντέρου από καιρό σε καιρό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες, έχουν περιοδικό χαρακτήρα ή υποτροπιάζουν συχνά.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας;

H κύρια διαφορά μεταξύ της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας είναι ότι η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο παχύ έντερο, ενώ η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή οπουδήποτε στο γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή σε συνεχείς περιοχές του παχέος εντέρου, ενώ οι ασθενείς με νόσο του Crohn θα έχουν “μπαλώματα” φλεγμονωδών περιοχών αναμεμειγμένα στενά μαζί με υγιή ιστό.

Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες διαθέσιμες για IBD, αλλά επί του παρόντος η πλήρης ίαση από τη νόσο του Crohn δεν είναι εφικτή ενώ η ελκώδης κολίτιδα θεραπέυεται μόνο με τη χειρουργική εκτομή ολόκληρου του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Αυτή η επέμβαση συνήθως διενεργείται όταν η ελκώδης κολίτιδα έχει προκαλέσει καρκίνο, όταν έχει επιπλοκές που θέτουν τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο ή αν τα συμπτώματα είναι τέτοια που κάνουν την καθημερινότητα του ασθενούς ανυπόφορη.

Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους μάλλον θα χρειαστούν κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

 

Μπορεί κάποιος να έχει τόσο νόσο του Crohn όσο και ελκώδη κολίτιδα μαζί;

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε στον ίδιο ασθενή νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Αυτό που προκαλεί κάποια σύγχυση είναι ότι ένας ασθενής μπορεί αρχικά να διαγνωστεί με ελκώδη κολίτιδα και να αλλάξει η διάγνωσή του σε νόσο του Crohn, ή αντίστροφα, λίγα χρόνια αργότερα. Επιπλέον, υπάρχει μια μορφή της νόσου του Crohn, γνωστή ως κολίτιδα του Crohn, που προκαλεί φλεγμονή μόνο στο παχύ έντερο.

 

Μπορούν οι Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου να προκαλέσουν καρκίνο;

Σαφέστατα ΝΑΙ. Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε ασθενή με ελκώδη κολίτιδα είναι γνωστό ότι είναι αυξημένος και εκτιμάται ότι είναι 2% μετά από 10 χρόνια, 8% μετά από 20 χρόνια και 18% μετά από 30 χρόνια ασθένειας. Για τους ασθενείς με Νόσο του Crohn, αυτός ο κίνδυνος εκτιμάται σε 3-8% μετά από 10 χρόνια ασθένειας. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο περιλαμβάνουν την έκταση και τη διάρκεια της ελκώδους κολίτιδας, την πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, το οικογενειακό ιστορικό σποραδικού καρκίνου του παχέος εντέρου, τη σοβαρότητα της ιστολογικής φλεγμονής του εντέρου και, σε ορισμένες μελέτες, τη νεαρή ηλικία κατά την έναρξη της κολίτιδας.

 

Η καθημερινή ζωή με IBD:

Η διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας είναι μόνο ένα μέρος της ζωής με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD).Υπάρχουν πολλές προκλήσεις με αυτές τις χρόνιες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή σας ζωή όπως το αντιληπτό στίγμα της IBD, η καθημερινότητα στη δουλειά και στο σχολείο, η διαχείριση σχέσεων, η πλοήγηση σε κοινωνικές καταστάσεις, η εικόνα του σώματος κ.α.

Η φροντίδα της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων σας. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να παλεύετε με την κατάθλιψη ή το άγχος, αναζητήστε θεραπεία από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά.

Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (IBD) vs Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου(IBS):

Ενώ έχουν κάποια παρόμοια συμπτώματα, IBS και IBD δεν είναι η ίδια κατάσταση και απαιτούν πολύ διαφορετικές θεραπείες. Είναι σημαντικό να πάρετε μια ακριβή διάγνωση, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά την κατάστασή σας.

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS);

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ταξινομείται ως λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής σας. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ενοχλητικά έως άτομα με αναπηρία, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εικόνα του εαυτού ενός ατόμου, την κοινωνική του ζωή και την ικανότητα εργασίας ή ταξιδιού. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες λειτουργικές διαταραχές όπως ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, χρόνια πυελική ή κροταφογναθική διαταραχή της άρθρωσης, επίσης γνωστή ως TMJ.

 

Ποιος έχει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS);

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει τουλάχιστον το 10-15% των ενηλίκων στις ΗΠΑ με τις γυναίκες να επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες. Είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσμένες καταστάσεις. Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν στα τέλη της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή, σε περιόδους συναισθηματικού στρες.

 

Συγκρίνοντας IBD και IBS:

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ταξινομείται ως σύνδρομο και σε αντίθεση με τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, ορίζεται ως ομάδα συμπτωμάτων και όχι ως ασθένεια, δεν προκαλεί καταστροφική φλεγμονή και μόνιμες βλάβες στο έντερο ενώ σπάνια απαιτεί νοσηλεία ή χειρουργική επέμβαση, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ασθένειας ή ανωμαλίας στις εξετάσεις του ασθενή και δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου ή για την εμφάνιση IBD.

Ποια είναι τα συμπτώματα του IBS;

Τα συμπτώματα και η έντασή τους μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ή όταν είστε υπό πίεση και συχνά ανακουφίζονται προσωρινά από την κίνηση του εντέρου. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει: Χρόνιο και επίμονο κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια, βλέννα στα κόπρανα, κοιλιακό φούσκωμα ή αίσθημα κορεσμού, κοιλιακή διάταση ή πρήξιμο,  έπειξη προς αφόδευση χωρίς αυτή να είναι εφικτή, ναυτία.

 

Η αναιμία, η αιμορραγία, η απώλεια βάρους και ο πυρετός είναι συμπτώματα IBD, όχι IBS. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη.

Σχετικά Άρθρα