Ο ομφαλός είναι ένα φυσικά αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα στο οποίο μπορεί να σχηματιστεί κήλη. Κατά τη διαδικασία, το περιτόναιο, το επίπλουν, τμήματα του παχέος ή / και λεπτού εντέρου προεξέχουν δια του στομίου της κήλης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των ομφαλοκηλών είναι συγγενείς και έχουν ήδη διαγνωστεί σε πολύ μικρή ηλικία.

Οι επίκτητες ομφαλοκήλες εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών που έχουν περάσει από αρκετές εγκυμοσύνες ή / και έχουν αδύναμο συνδετικό ιστό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία ή οι εγκυμοσύνες που τεντώνουν σημαντικά την ομφαλική περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και η σοβαρή απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τις ομφαλοκήλες. Ο έντονος βήχας, η έντονη σωματική άσκηση, η παρουσία ασκίτη, το άσθμα, η νόσος του προστάτη και το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν ομφαλοκήλη.

Η ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ομφαλικές κήλες μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα λόγω της πίεσης του εμβρύου στην κοιλιά. Εάν σχηματίζεται μόνο μια μικρή ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά υποχωρεί μόνη της μετά την εγκυμοσύνη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Μετά τη γέννηση, είναι σημαντικό να ενδυναμωθούν ξανά οι κοιλιακοί μύες. Εφόσον η ομφαλοκήλη δεν υποχωρήσει τότε προφανώς και θα πρέπει να αποκατασταθεί χειρουργικά.

Συμπτώματα ομφαλοκήλης

  1. Προεξοχή στον ομφαλό, μεγέθους από 1cm. ως και πολύ μεγαλύτερη.
  2. Συνήθως μόνο ήπιος πόνος που εμφανίζεται κατά την άρση βάρους, το πάτημα ή το βήχα.
  3. Εάν περισφιχθεί, κολικοειδής κοιλιακός πόνος και διάχυτη κοιλιακή ευαισθησία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε πυρετό, έμετο, ναυτία και πόνο, μπορεί να είναι μια φυλακισμένη κήλη. Μερικές φορές η κήλη γίνεται γαλαζωπό χρώμα εάν είναι φυλακισμένη. Καλέστε μας αμέσως ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου!

Χειρουργική επέμβαση για ομφαλοκήλη

Μια ομφαλοκήλη που έχει σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Διαφορετικά, οι ομφαλοκήλες στους ενήλικες αναμένεται να διευρυνθούν αργά αλλά σταθερά. Η επέμβαση είναι απαραίτητη για την αποκατάστασή της.

Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά  προσφέροντας όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής όπως ελάχιστος πόνος, άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και πολύ χαμηλότερα (σχεδόν αμελητέα) ποσοστά υποτροπής συγκριτικά με παλαιότερες μεθόδους. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

Σχετικά Άρθρα