Τι είναι η εκτομή του ήπατος;

Η εκτομή του ήπατος είναι η αφαίρεση μέρους του ήπατος κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει την απομάκρυνση έως και των δύο τρίτων του ήπατος, γιατί το ήπαρ έχει αναγεννητική ικανότητα. Μέσα σε 3 μήνες από την επέμβασή, το υπόλοιπο του ήπατος θα έχει επανέλθει σε σχεδόν φυσιολογικό μέγεθος.

Η επέμβαση ονομάζεται ανάλογα με το ποιο τμήμα του ήπατος αφαιρείται. Για παράδειγμα, η αφαίρεση της δεξιάς πλευράς του ήπατος ονομάζεται δεξιά ηπατεκτομή. Δεδομένου ότι η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ήπατος, συχνά συναφαιρείται κατά την επέμβαση

Οι επεμβάσεις ήπατος μπορούν μερικές φορές να πραγματοποιηθούν ελάχιστα επεμβατικά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, ακόμα όμως όχι τόσο συχνά γιατί πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκες και βαρείες εγχειρήσεις. Συζητήστε λεπτομερέστερα με το χειρουργό σας, για το ποιο είδος επέμβασης είναι καταλληλότερο για εσάς.

Εκτός από τις τυπικές ηπατεκτομές, διενεργούνται συχνά και άτυπες πιο συντηρητικές επεμβάσεις με διάσωση του ηπατικού παρεγχύματος.

Πότε συνιστάται η εκτομή του ήπατος;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη διεξαγωγή μιας ηπατεκτομής είναι η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ από έναν άλλο πρωτογενή καρκίνο (συνήθως από το παχύ έντερο).

Ηπατεκτομή διενεργείται επίσης για τη θεραπεία καρκίνων που ξεκινούν στο ήπαρ, τον χοληδόχο πόρο ή τη χοληδόχο κύστη. Μπορεί περιστασιακά να χρειαστεί και για καλοήθη (μη καρκινικά) ηπατικά προβλήματα.

Σπανιότερα όταν δεν είναι δυνατόν να τεθεί με απόλυτη σαφήνεια προεγχειρητική διάγνωση, μπορεί να σας προταθεί από την ιατρική ομάδα να κάνετε την επέμβαση για να αφαιρέσετε μια ανωμαλία, καθώς αυτή η επέμβαση μπορεί να είναι διαγνωστική και ταυτόχρονα θεραπευτική.

 

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες;

  • Χημειοθεραπεία

Εάν έχετε καρκίνο, η χημειοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσει τον όγκο ή να καθυστερήσει την ανάπτυξή του, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει την οριστική θεραπεία.

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες με ενέσιμα φάρμακα ή / και δισκία ενός ή περισσότερων φαρμάκων για μια περίοδο 3-6 μηνών. Ο ογκολόγος σας είναι ειδικός για να σας καθοδηγήσει σχετικά.

  • Microwave ablation (καταστροφή του όγκου με μικροκύματα)

Η κατάλυση μικροκυμάτων είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί θερμότητα από την ενέργεια μικροκυμάτων για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί (μεταστάσεις) στο ήπαρ από άλλα μέρη του σώματος, συνήθως από το παχύ έντερο ή το ορθό. Μόνο όγκοι ορισμένου μεγέθους και σε συγκεκριμένη θέση θεωρούνται κατάλληλοι για θεραπεία κατάλυσης με μικροκύματα.

Αυτή η διαδικασία εκτελείται από επεμβατικό ακτινολόγο ή μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει δείγμα για να εξεταστεί ιστολογικά μετά την κατάλυση (σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση), ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν ορισμένα καρκινικά κύτταρα μετά την κατάλυση με μικροκύματα.

 

  • Selective internal radiation therapy (SIRT)

Η επιλεκτική εσωτερική ακτινοθεραπεία (SIRT) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων του ήπατος. Χρησιμοποιείται γενικά σε καρκίνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση μικροσφαιριδίων (μικροσκοπικά σφαιρίδια) ραδιενεργού υλικού στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον όγκο και μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα απελευθερώνοντας ακτινοβολία απευθείας στον όγκο.

  • Stereotactic body radiotherapy (SBRT)

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT) είναι μια νέα διαδικασία για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος. Χρησιμοποιεί υψηλές δόσεις ακτινοβολίας που παραδίδονται σε έναν ακριβή στόχο μέσα στο ήπαρ. Αυτό βοηθά στην αποφυγή βλάβης υγιούς ιστού κοντά.

Η θεραπεία χορηγείται είτε σε μία μόνο συνεδρία θεραπείας είτε σε περίπου πέντε συνεδρίες θεραπείας (κάθε συνεδρία ονομάζεται «κλάσμα»).

  • Portal vein embolization (PVE)

Ο εμβολισμός της πυλαίας φλέβας (PVE) είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται στο ακτινολογικό τμήμα. Βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος. Πραγματοποιείται όταν ο καρκίνος του ήπατος είναι κατάλληλος για χειρουργική αφαίρεση, αλλά το υπόλοιπο ήπαρ θα ήταν ανεπαρκές για να λειτουργήσει μετά. Μπορεί να γίνει 4 έως 5 εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Η PVE δρα αναστέλλοντας τη ροή του αίματος στο προσβεβλημένο τμήμα του ήπατος από το έντερο (πυλαία φλεβική ροή). Η ροή του αίματος από το έντερο στο ήπαρ στη συνέχεια ανακατευθύνεται στο υγιές μέρος του ήπατος, το οποίο αναμένεται να παραμείνει μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να συρρικνωθεί το τμήμα του ήπατος που επηρεάζεται από καρκίνο, επιτρέποντας παράλληλα στο υπόλοιπο υγιές ήπαρ να μεγαλώσει.

Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης;

Η επέμβαση στοχεύει στην πλήρη απομάκρυνση του καρκίνου και σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες θεραπείας. Οι άλλες μη χειρουργικές θεραπείες βοηθούν στην καθυστέρηση της προόδου του καρκίνου, αλλά είναι απίθανο να τον θεραπεύσουν.

 

Η χειρουργική επέμβαση θα βελτιώσει την πιθανότητα επιβίωσής μου;

Χωρίς χειρουργική επέμβαση, πολύ λίγοι άνθρωποι με καρκίνο που περιλαμβάνει το ήπαρ επιβιώνουν για περισσότερο από 5 χρόνια. Μια επιτυχημένη επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιβίωσης κατά 25%-45%.

Παρά την επιτυχή επέμβαση, υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης του ηπατικού όγκου. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών. Η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου εξαρτάται από τον τύπο του όγκου.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές;

Οι επεμβάσεις ήπατος είναι απαιτητικές και περίπλοκες με συναφείς κινδύνους και επιπλοκές. Ωστόσο, έχουν γίνει πολύ ασφαλέστερες με την πάροδο των ετών. Στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών HPB η θνητότητα περιεγχειρητικά περιορίζεται πλέον στο 2% περίπου. Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας τους συγκεκριμένους κινδύνους.

Επισκεφθείτε και ρωτήστε τον εξειδικευμένο χειρουργό για τις βέλτιστες επιλογές που σήμερα προσφέρει η σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία.

Σχετικά Άρθρα