GIST στομάχου

Οι στρωματικοί όγκοι

Είναι αρκετά ασυνήθη νεοπλάσματα του πεπτικού σωλήνα. Δεν υυπάρχουν διαφορές στην κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι GIST αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες (κυρίως όμως περί την 7η δεκαετία της ζωής). Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού με το στόμαχο να αποτελεί τη συχνότερη θέση εμφάνισης (45-65%) ακολουθούμενος από το λεπτό έντερο (15-25%).

Υπάρχει κληρονομικότητα των όγκων GIST;

Είναι κατα κύριο λόγο σποραδικοί όγκοι, αλλά σχετίζονται με τη νευρινωμάτωση καιμε οικογενείς μεταλλάξεις του γονιδίου ΚΙΤ.

Είναι κακοήθεις όγκοι;

Όλοι οι στρωματικοί όγκοι είναι δυνητικά κακοήθεις. Αντίθετα με άλλα κακοήθη νεοπλάσματα του πεπτικού, ακόμα και η ιστολογική εξέταση δεν μπορεί πάντα με ευχέρεια να αποτιμήσει τη βιολογική τους συμπεριφορά. Οι σημαντικότερες παράμετροι είναι το μέγεθος του όγκου, ο μιτωτικός δείκτης και φυσικά η διήθηση παρακείμενων οργάνων ή/και η παρουσία μεταστάσεων.

Τι συμπτώματα δίνουν οι στρωματικοί όγκοι;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η αιμορραγία πεπτικού, η δυσφορία (μετεωρισμός, πρόωρο αίσθημα κορεσμου κατά τα γεύματα) και η παρουσία ψηλαφητής ενδοκοιλιακής μάζας.

Πώς γίνεται η διάγνωση των στρωματικών όγκων;

Οι GIST ανιχνεύονται κυρίως τυχαία κατά τη διερεύνηση άλλων παθολογικών καταστάσεων ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης που διενεργείται για άλλη αιτία. Αναλόγως της εντόπισής τους μπορεί να ανευρεθούν κατά την ενδοσκόπηση ανώτερου ή κατώτερου πεπτικού και με τις συνήθεις απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία των στρωματικών όγκων του στομάχου;

Η θεραπεία είναι χειρουργική και το είδος της επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και την επέκταση του όγκου.

Άλλες σχετικές παθήσεις