Καρκίνος του Οισοφάγου

καρκίνος οισοφάγουΗ επίπτωση του καρκίνου του οισοφάγου παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Δυστυχώς η νόσος διαγιγνώσκεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο και συνεπώς έχει χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Από ιστολογικής απόψεως, ο καρκίνος του οισοφάγου διακρίνεται σε:

  • Καρκίνωμα εκ πλακωδων κυττάρων με κυριότερους αιτιολογικούς παράγοντες το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αδενοκαρκίνωμα που οφείλεται στον οισοφάγο Barrett και τη μακροχρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου;

Δυσφαγία, απώλεια αίματος (αναιμία ή αιματέμεση), θωρακικό άλγος.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου;

Με ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού. Για τη σταδιοποίηση της νόσου, την εκτίμηση της εξαιρεσιμότητας και τον περαιτέρω καθορισμό της εγχειρητικής στρατηγικής επιβάλλεται ο έλεγχος με αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου;

οισοφαγεκτομήΕφόσον ο όγκος είναι εξαιρέσιμος, η χειρουργική οισοφαγεκτομή με πλήρη εξαίρεση του όγκου και των εμπλεκόμενων λεμφαδένων με στόχο να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα ίασης και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τοπικής υποτροπής είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Αναλόγως του σταδίου και σε άλλοτε δίαφορους συνδυασμούς μπορει να απαιτηθεί επίσης ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή παρηγορική θεραπεία με τοποθέτηση ενδοναρθήκων οισοφάγου (stent).

Η απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του οισοφάγου

εξαρτάται από την ακριβή θέση του όγκου και το στάδιο αυτού. Μετά την οισοφαγεκτομή η συνέχεια του πεπτικού σωλήνα αποκαθίσταται με τη χρήση τμήματος ή ολόκληρου του στομάχου, μετάθεση παχέος ή λεπτού εντέρου. Πρόκειται για εξαιρετικά απαιτητικές επεμβάσεις οι οποίες όμως σήμερα μπορούν με ασφάλεια να διενεργηθούν λαπαροσκοπικά και ρομποτικά με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή.

Σχετικές παθήσεις οισοφάγου