Τι είναι το πάγκρεας;

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας, μήκους περίπου 15cm, που βρίσκεται στην κοιλιά. Έχει σχήμα επίπεδου αχλαδιού και περιβάλλεται από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το συκώτι, τον σπλήνα και τη χοληδόχο κύστη. Το ευρύ άκρο του παγκρέατος στη δεξιά πλευρά του σώματος ονομάζεται κεφαλή. Τα μεσαία τμήματα είναι ο αυχένας και το σώμα. Το λεπτό άκρο του παγκρέατος στην αριστερή πλευρά του σώματος ονομάζεται ουρά. Η αγκιστροειδής απόφυση είναι το τμήμα του αδένα που κάμπτεται προς τα πίσω και κάτω από την κεφαλή του παγκρέατος. Δύο πολύ σημαντικά αιμοφόρα αγγεία, η άνω μεσεντέριος αρτηρία και η άνω μεσεντέριος φλέβα, διασταυρώνονται πίσω από τον αυχένα του παγκρέατος. Το πάγκρεας είναι ένας εξωκρινής και ενδοκρινής αδένας και έχει δύο κύριες λειτουργίες – πέψη και ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Το πάγκρεας και η πέψη

Τα εξωκρινή κύτταρα του παγκρέατος παράγουν ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο στομάχι, τα εξωκρινή κύτταρα απελευθερώνουν τα παγκρεατικά ένζυμα σε ένα σύστημα μικρών αγωγών που οδηγούν στον κύριο παγκρεατικό πόρο. Ο παγκρεατικός πόρος τρέχει κατά μήκος του παγκρέατος και μεταφέρει τα παγκρεατικά ένζυμα και άλλες εκκρίσεις, που συλλογικά ονομάζονται παγκρεατικός χυμός.
Ο κύριος παγκρεατικός πόρος εκβάλει στο έντερο (12δάκτυλο) μαζί με τον κοινό χοληδόχο πόρο, ο οποίος μεταφέρει τη χολή από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη σε ένα σημείο που ονομάζεται φύμα του Vater. Εδώ, τα χολικά και παγκρεατικά ένζυμα εισέρχονται στο δωδεκαδάκτυλο για να βοηθήσουν στην πέψη των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Τα ενδοκρινικά κύτταρα του παγκρέατος παράγουν ορμόνες. Οι ορμόνες είναι ουσίες που ελέγχουν ή ρυθμίζουν συγκεκριμένες λειτουργίες στο σώμα. Συνήθως παράγονται σε ένα μέρος του σώματος και μεταφέρονται μέσω του αίματος για να αναλάβουν δράση σε ένα άλλο μέρος του σώματος. Οι δύο κύριες παγκρεατικές ορμόνες είναι η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η γλυκαγόνη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μαζί, αυτές οι δύο κύριες ορμόνες λειτουργούν για να διατηρήσουν το σωστό επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Μάθετε για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αρχίζει όταν ανώμαλα κύτταρα στο πάγκρεας αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και σχηματίζουν έναν όγκο. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος είναι συχνά ασαφή, παρόμοια με τα συμπτώματα που προκαλούνται από άλλες καταστάσεις και μπορεί να μην είναι παρόντα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Πόσοι άνθρωποι θα νοσήσουν από καρκίνο του παγκρέατος?

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 66.000 Αμερικανοί αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος το 2024. Αυτό σημαίνει ότι 180 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε μέρα στις ΗΠΑ.

Τύποι καρκίνου του παγκρέατος

Οι όγκοι του παγκρέατος είναι είτε εξωκρινείς είτε νευροενδοκρινικοί (ενδοκρινικοί) όγκοι. Αυτό βασίζεται στον τύπο του κυττάρου από το οποίο ξεκινούν. Η γνώση του τύπου του όγκου είναι σημαντική επειδή κάθε τύπος δρα διαφορετικά και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές θεραπείες.
Περισσότερο από το 90% των καρκίνων του παγκρέατος είναι εξωκρινείς όγκοι. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του παγκρέατος είναι το αδενοκαρκίνωμα.
Λιγότερο από το 10% των παγκρεατικών όγκων είναι νευροενδοκρινικοί όγκοι (παγκρεατικά NETs ή PNETs), που ονομάζονται επίσης όγκοι κυττάρων νησιδίων. Συχνά αναπτύσσονται πιο αργά από τους εξωκρινείς όγκους.

Τι προκαλεί καρκίνο του παγκρέατος?

Οι αλλαγές στο DNA σας προκαλούν καρκίνο. Αυτά μπορεί να κληρονομηθούν από τους γονείς σας ή μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλαγές που προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβούν επειδή εκτεθήκατε σε κάτι επιβλαβές. Μπορεί επίσης να συμβούν τυχαία.
Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι καλά κατανοητά. Περίπου το 10% των καρκίνων του παγκρέατος θεωρούνται οικογενείς ή κληρονομικοί. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παγκρέατος συμβαίνουν τυχαία ή προκαλούνται από πράγματα όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η ηλικία.
Εάν είστε συγγενής πρώτου βαθμού κάποιου που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Το μέλος της οικογένειάς σας με καρκίνο του παγκρέατος συνιστάται να υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο για κληρονομικές μεταλλάξεις.
Τα αρνητικά αποτελέσματα συχνά σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να κάνετε γενετικές εξετάσεις.
Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, άγνωστα ή εάν έχετε πολλά στενά μέλη της οικογένειας με καρκίνο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γενετικό σύμβουλο για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να κάνετε γενετικές εξετάσεις για κληρονομικό κίνδυνο καρκίνου και εάν πρέπει να συζητήσετε επιλογές παρακολούθησης.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να πάθει καρκίνο του παγκρέατος εξαιτίας των παρακάτω:

  • Μακροχρόνιος διαβήτης
  • Χρόνια και κληρονομική παγκρεατίτιδα
  • Κάπνισμα
  • Φυλή (εθνικότητα): Μαύρος Αμερικανός ή Ασκενάζι Εβραίος
  • Ηλικία: άνω των 60 ετών
  • Φύλο: οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο πιθανό
  • Δίαιτες πλούσιες σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα
  • Παχυσαρκία

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει μόνο ασαφή, ανεξήγητα συμπτώματα, όπως:\

  • Πόνος, συνήθως στην κοιλιά ή στην πλάτη
  • Απώλεια βάρους
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος, των ματιών ή και των δύο) με ή χωρίς κνησμό
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Αλλαγές στα κόπρανα
  • Παγκρεατίτιδα (πρήξιμο του παγκρέατος)
  • Διαβήτης πρόσφατης έναρξης

Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, σας παροτρύνουμε να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας και να αναφέρετε τον καρκίνο του παγκρέατος.
Η κόπωση, η αδυναμία και η κατάθλιψη είναι επίσης συμπτώματα. Ένα άτομο με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος μπορεί επίσης να έχει υγρό στην κοιλιά και θρόμβους αίματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος;

Ένας όγκος του παγκρέατος μπορεί να παρατηρηθεί μόνο σε μια μελέτη απεικόνισης, όπως μια αξονική τομογραφία (CT), απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS). Στη συνέχεια, ο γιατρός παίρνει ένα δείγμα του ιστού του όγκου για να καταλάβει την ακριβή διάγνωση.

Γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί καρκίνος του παγκρέατος;

Το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά, έτσι οι γιατροί συνήθως δεν μπορούν να δουν ή να αισθανθούν τον όγκο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Επίσης, τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι πάντα εμφανή και συνήθως αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.
Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες εξετάσεις για να κάνουν μια διάγνωση. Αλλά, δεν υπάρχει καμία τυπική δοκιμή για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Αυτό καθιστά τη διάγνωση ακόμη πιο περίπλοκη.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τον καρκίνο του παγκρέατος?

Η θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και τη γενική υγεία του ασθενούς. Οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τυποποιημένες (εγκεκριμένες) θεραπείες ή να λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές.

Τυπικές θεραπείες είναι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Κλινικές δοκιμές μελετούν νέες θεραπείες.

Γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του παγκρέατος;

Η χειρουργική επέμβαση προσφέρει την καλύτερη και μοναδική πιθανότητα ίασης ή/και ελέγχου του καρκίνου του παγκρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια και δεν είναι επιλέξιμοι για χειρουργική επέμβαση. Απαιτούνται επειγόντως εξετάσεις για την εύρεση του καρκίνου του παγκρέατος στα αρχικά στάδια.
Καθώς η μελέτη έγκαιρης ανίχνευσης συνεχίζεται και καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα σημειώσουμε πρόοδο προς την εύρεση της νόσου νωρίτερα.
Ο έλεγχος βιοδεικτών του ιστού του όγκου και ο γενετικός έλεγχος για κληρονομικές μεταλλάξεις σας λένε για τη μοναδική βιολογία σας. Τα αποτελέσματα μπορεί να ευθυγραμμιστούν με στοχευμένες θεραπείες που λειτουργούν καλά σε άλλους τύπους καρκίνου. Καθώς γίνονται περισσότερες μελέτες, θα αναπτυχθούν και θα εγκριθούν πιο στοχευμένες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος που έχουν συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Καλέστε μας για οποιαδήποτε απορία, αμφιβολία για τη διάγνωσή σας και για να εξερευνήσουμε τις θεραπευτικές σας επιλογές.

Σχετικά Άρθρα