Ορθοκολπικό συρίγγιο
Το ορθοκολπικό συρίγγιο
αφορά τις γυναίκες και είναι μία επικοινωνία ανάμεσα στο ορθό (κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου) και τον κόλπο. Αν και δεν είναι πάθηση απειλητική για τη ζωή, προκαλεί συμπτώματα τα οποία είναι ενοχλητικά και επηρεάζουν δυσμενώς την προσωπική και κοινωνική ζωή της ασθενούς, καθώς και τον ψυχισμό της.
Πως προκαλείται ένα ορθοκολπικό συρίγγιο;
Στην πλειονότητά τους τα ορθοκολπικά συρίγγια οφείλονται σε μαιευτικό τραύμα (5% των κολπικών τοκετών σχετίζονται με τραυματισμό της περιοχής). Δεύτερη σημαντικότερη αιτία είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn).
ΑΙΤΙΑ ΟΡΘΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΣΥΡΙΓΓΙΟΥ:
- Τραυματικά: Μαιευτικός τραυματισμός, ξένα σώματα (διάφραγμα), σεξουαλικά τυχαία ή εσκεμμένα (κακοποίηση)
- Μετεγχειρητικά: Επεμβάσεις που αφορούν την περιοχή
- Λοιμώδη: Παραεδρικό απόστημα, εκκολπωματίτιδα παχέος εντέρου, φυματίωση
- Φλεγμονώδη: Νόσος Crohn
- Καρκινικά: Καρκίνος πρωκτού, καρκίνος ορθού ή κόλπου, λευχαιμία
- Ακτινοβολία: Εξωτερική ή εσωτερική (βραχυθεραπεία) στα πλαίσια θεραπείας
Ποια είναι τα συμπτώματα του ορθοκολπικού συριγγίου;
Τα συμπτώματα είναι τέτοιας φύσης, που δεν επιτρέπουν στην ασθενή να τα αγνοήσει:
- Αποβολή αερίων ή/και κοπράνων από τον κόλπο
- Αποβολή δύσοσμων υγρών από τον κόλπο
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν και με άλλα, όπως η ακράτεια κοπράνων, η οποία δε σχετίζεται άμεσα με το ορθοκολπικό συρίγγιο αλλά με τον γενικότερο τραυματισμό της περιοχής.
Η διάγνωση είναι μάλλον απλή και η ύπαρξη του συριγγίου επιβεβαιώνεται με κολποσκόπηση και ορθοσκόπηση, ώστε να εντοπιστούν και τα δύο άκρα του.
Πως θεραπεύεται το ορθοκολπικό συρίγγιο;
Μόνο χειρουργικά. Το χειρουργείο πρέπει να γίνεται σε έδαφος χωρίς φλεγμονή ή λοίμωξη και γι’αυτό το λόγο μπορεί να απαιτηθεί αντιβιωτική αγωγή ή ακόμη και χειρουργική παροχέτευση αποστημάτων της περιοχής πρίν από την οριστική επέμβαση και θεραπεία.
Εφόσον η πάθηση οφείλεται σε μαιευτικό τραύμα, η επέμβαση αποκατάστασης πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη του μηχανισμού των σφιγκτήρων μυών (ώστε αν χρειάζεται αποκατάστασή τους να γίνει ταυτόχρονα) και καλύτερα 3 μήνες τουλάχιστον μετά το τραύμα (μικρότερα ποσοστά υποτροπής).
Πως γίνεται η επέμβασηγια τα ορθοκολπικά συρίγγια;
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία των ορθοκολπικών συριγγίων. Η επιλογή μίας εξ’αυτών εξαρτάται από το είδος,το ύψος και την αιτία του συριγγίου. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να απαιτήσει μόνο διορθική ή συνδυασμένη διορθική και διακολπική επέμβαση. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως η νόσος του Crohn και τα συρίγγια ακτινικής αιτιολογίας ενδεχομένως να χρειαστεί και διακοιλιακή επέμβαση λαπαροσκοπική ή ανοικτή.
Όπως και στα παραεδρικά συρίγγια, μπορεί να επιλεγεί η εκτομή του συριγγίου με Laser ή ηλεκτροδιαθερμία. Μία διαφορετική προσέγγιση είναι η προσπάθεια σύγκλεισης του συριγγίου με λιγότερο επιθετικές τεχνικές όπως η χρήση κόλλας ινικής ή βιοπροσθετικού βύσματος. Κατά την προσωπική μας εμπειρία είχαμε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και λίγες υποτροπές με την τελευταία αυτή μέθοδο.
Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές και ποια είναι τα αποτελέσματα της επάμβασης κατάργησης ορθοκολπικού συριγγίου;
Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται η υποτροπή, η λοίμωξη του τραύματος και η ακράτεια.
Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80%. Χαμηλότερα είναι σαφώς στις περιπτώσεις νόσου του Crohn, προηγηθείσας ακτινοβολίας και προηγηθείσας μίας ή πολλαπλών επεμβάσεων για τον ίδιο λόγο.
Η καλή γνώση όλων των διαφορετικών τεχνικών, μας επιτρέπει να εξατομικεύουμε την επέμβαση με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και όχι το αντίθετο. Δεν προσφέρουμε την ίδια λύση σε προβλήματα που μοιάζουν παρόμοια, αλλά διαφέρουν σημαντικά στις λεπτομέρειες. Τηρώντας πάντα αυτή τη βασική αρχή μας, επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.