Τι είναι ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας κάτω από το δέρμα. Είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και ελέγχει πολλές από τις σημαντικές λειτουργίες του σώματός παράγοντας και απελευθερώνοντας (εκκρίνοντας) ορισμένες ορμόνες. Η κύρια δουλειά του θυρεοειδούς σας είναι να ελέγχει την ταχύτητα του μεταβολισμού σας (μεταβολικός ρυθμός), η οποία είναι η διαδικασία του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνετε σε ενέργεια. Όλα τα κύτταρα στο σώμα σας χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας.

Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα;

Το ενδοκρινικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο πολλών αδένων που δημιουργούν και εκκρίνουν (απελευθερώνουν) ορμόνες.

Ένας αδένας είναι ένα όργανο που παράγει μία ή περισσότερες ουσίες, όπως ορμόνες, πεπτικά υγρά, ιδρώτα ή δάκρυα. Οι ενδοκρινείς αδένες απελευθερώνουν ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που συντονίζουν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα σας, μεταφέροντας μηνύματα μέσω του αίματός σας στα όργανα, το δέρμα, τους μυς και άλλους ιστούς. Αυτά τα σήματα λένε στο σώμα σας τι να κάνει και πότε να το κάνει.

Τα ακόλουθα όργανα και αδένες αποτελούν το ενδοκρινικό σας σύστημα:

 

Υποθάλαμος.

Υπόφυση.

Θυροειδής.

Παραθυρεοειδείς αδένες.

Επινεφρίδια.

Επίφυση.

Πάγκρεας.

Ωοθήκες.

Όρχεις.

 

Τι κάνει ο θυρεοειδής μου;

Ως ενδοκρινής αδένας, ο θυρεοειδής σας παράγει και απελευθερώνει τις ακόλουθες ορμόνες:

 

Θυροξίνη (Τ4): Αυτή είναι η κύρια ορμόνη που παράγει και απελευθερώνει ο θυρεοειδής. Αν και ο θυρεοειδής σας αξιοποιεί στο έπακρο αυτή την ορμόνη, δεν έχει μεγάλη επίδραση στο μεταβολισμό σας. Μόλις ο θυρεοειδής σας απελευθερώσει Τ4 στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να μετατραπεί σε Τ3 μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αποϊωδίωση.

Τριιωδοθυρονίνη (Τ3): Ο θυρεοειδής σας παράγει μικρότερες ποσότητες Τ3 από την Τ4, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο μεταβολισμό σας από την Τ4.

Αντίστροφη τριιωδοθυρονίνη (RT3): Ο θυρεοειδής σας παράγει πολύ μικρές ποσότητες RT3, η οποία αντιστρέφει τις επιδράσεις της Τ3.

Καλσιτονίνη: Αυτή η ορμόνη βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου στο αίμα σας.

Για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, ο θυρεοειδής αδένας σας χρειάζεται ιώδιο, ένα στοιχείο που βρίσκεται στα τρόφιμα (συνηθέστερα, ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι) και νερό. Ο θυρεοειδής αδένας σας παγιδεύει το ιώδιο και το μετατρέπει σε θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν έχετε πολύ λίγο ή πάρα πολύ ιώδιο στο σώμα σας, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο των ορμονών που παράγει και απελευθερώνει ο θυρεοειδής σας.

 

Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τις ακόλουθες σωματικές λειτουργίες:

 

Μεταβολισμός (Πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια).

Καρδιακός ρυθμός.

Αναπνοή.

Πέψη.

Θερμοκρασία σώματος.

Ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ψυχισμός.

Συντήρηση δέρματος και οστών.

Γονιμότητα.

Ποια άλλα όργανα και αδένες αλληλεπιδρούν με τον θυρεοειδή;

Το ενδοκρινικό σας σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο αδένων και ορμονών. Πολλοί αδένες και ορμόνες βασίζονται σε άλλους αδένες και ορμόνες για να τους στείλουν σήματα για να αρχίσουν να λειτουργούν. Επιπλέον, ορισμένες ορμόνες μπορούν να καταστείλουν άλλες ορμόνες.

Το σώμα σας έχει ένα πολύπλοκο σύστημα για τον έλεγχο του επιπέδου των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Πρώτον, ο υποθάλαμος σας (ένα μέρος του εγκεφάλου σας που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του) εκκρίνει ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοειδούς (TRH), η οποία διεγείρει ένα μέρος της υπόφυσης σας να εκκρίνει θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH). Στη συνέχεια, η TSH διεγείρει τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς σας να απελευθερώσουν θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3) εάν υπάρχουν επαρκή επίπεδα ιωδίου στο σώμα σας.

 

Ο θυρεοειδής αδένας και οι ορμόνες του επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων:

 

Το καρδιαγγειακό σύστημα: Ο θυρεοειδής βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας αίματος που αντλεί η καρδιά σας μέσω του κυκλοφορικού σας συστήματος (καρδιακή παροχή), του καρδιακού ρυθμού και της δύναμης και της σφριγηλότητας της συστολής της καρδιάς σας (συσταλτικότητα της καρδιάς).

Το νευρικό σύστημα: Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επηρεάζουν το νευρικό σας σύστημα, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο ή αίσθηση καψίματος στα επηρεαζόμενα μέρη του σώματός σας. Επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Το πεπτικό σύστημα: Ο θυρεοειδής εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα κινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος (γαστρεντερική κινητικότητα).

Το αναπαραγωγικό σύστημα: Εάν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και προβλήματα γονιμότητας.

Μπορεί ένα άτομο να ζήσει χωρίς θυρεοειδή;

Ναι, μπορείτε να ζήσετε χωρίς τον θυρεοειδή σας. Ωστόσο, θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης για το υπόλοιπο της ζωής σας, προκειμένου να παραμείνετε υγιείς και να αποτρέψετε ορισμένες παρενέργειες και συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς, γνωστή ως θυρεοειδεκτομή, είναι μια κοινή χειρουργική επέμβαση που μπορεί να θεραπεύσει ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς.

 

Πού βρίσκεται ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής αδένας σας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, διασχίζοντας την τραχεία σας. Έχει σχήμα πεταλούδας – μικρότερο στη μέση με δύο φαρδιά «φτερά» που εκτείνονται γύρω από την πλευρά του λαιμού σας. Ένας υγιής θυρεοειδής αδένας δεν είναι συνήθως ορατός από έξω (δεν υπάρχει εμφάνιση ενός κομματιού στο λαιμό σας) και δεν μπορείτε να το αισθανθείτε όταν πιέζετε το δάχτυλό σας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας.

 

Ποια είναι τα μέρη του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν δύο κύρια μέρη του θυρεοειδούς σας: τα δύο μισά (λοβοί) και το μέσο του θυρεοειδούς που συνδέει τους δύο λοβούς (ισθμός του θυρεοειδούς).

 

Ο θυρεοειδής αποτελείται από θυλακικά κύτταρα του θυρεοειδούς (θυρεοκύτταρα), τα οποία δημιουργούν και αποθηκεύουν θυρεοειδικές ορμόνες (κυρίως Τ3 και Τ4) και C-κύτταρα, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη καλσιτονίνη.

 

Πόσο μεγάλος είναι ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής σας έχει μήκος περίπου 5cm. Ένας υγιής θυρεοειδής συνήθως δεν προεξέχει από το λαιμό σας και δεν μπορείτε να το δείτε κοιτάζοντας το λαιμό σας.

 

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διεύρυνση του θυρεοειδούς σας. Αυτό είναι γνωστό ως βρογχοκήλη. Εάν έχετε βρογχοκήλη, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 

Πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ.

Ένα αίσθημα σφιξίματος στην περιοχή του λαιμού σας.

Μια αλλαγή στη φωνή σας, όπως βραχνάδα (τραχιά φωνή).

 

Ποιες καταστάσεις και διαταραχές επηρεάζουν τον θυρεοειδή;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασθένειας του θυρεοειδούς. Η νόσος του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνή, με περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν κάποιο είδος διαταραχής του θυρεοειδούς. Οι γυναίκες είναι περίπου πέντε έως οκτώ φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με πάθηση του θυρεοειδούς από τους άνδρες.

 

Οι ασθένειες του θυρεοειδούς χωρίζονται σε δύο τύπους: πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

 

Στην πρωτοπαθή νόσο του θυρεοειδούς, η ασθένεια προέρχεται από τον θυρεοειδή αδένα σας. Στη δευτεροπαθή νόσο του θυρεοειδούς, η ασθένεια προέρχεται από την υπόφυση σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα οζίδιο στον θυρεοειδή σας που απελευθερώνει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, θα ονομάζεται πρωτοπαθής υπερθυρεοειδισμός. Εάν ένας όγκος στην υπόφυσή σας απελευθερώνει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), η οποία στη συνέχεια διεγείρει τον θυρεοειδή σας να παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, θα πρέπει να ονομάζεται δευτεροπαθής υπερθυρεοειδισμός.

 

Οι τέσσερις κύριες καταστάσεις που επηρεάζουν τον θυρεοειδή σας περιλαμβάνουν:

 

Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς).

Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς).

Βρογχοκήλη (διογκωμένος θυρεοειδής).

Καρκίνος του θυρεοειδούς.

 

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει και απελευθερώνει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση που επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι θεραπεύσιμος.

Αιτίες του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

Νόσος του Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια.

Θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή του θυρεοειδούς).

Ανεπάρκεια ιωδίου.

Ένας μη λειτουργικός θυρεοειδής αδένας (όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά από τη γέννηση).

Υπερβολική θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα.

 

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής) συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής σας παράγει και απελευθερώνει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας. Αυτό προκαλεί την επιτάχυνση του μεταβολισμού σας. Περίπου 1 στα 100 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν υπερθυρεοειδισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι θεραπεύσιμος.

Αιτίες του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

Νόσος του Graves, μια αυτοάνοση κατάσταση.

Όζοι θυρεοειδούς.

Θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή του θυρεοειδούς).

Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (φλεγμονή του θυρεοειδούς που συμβαίνει μετά τον τοκετό).

Περίσσεια ιωδίου στο αίμα σας από δίαιτα ή / και φαρμακευτική αγωγή.

Υπερβολική θεραπεία του υποθυρεοειδισμού μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος στην υπόφυση σας.

 

Βρογχοκήλη

Βρογχοκήλη είναι μια διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα σας. Βρογχοκήλη είναι σχετικά συχνή και επηρεάζει περίπου το 5% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι βρογχοκήλες έχουν διαφορετικές αιτίες, ανάλογα με τον τύπο τους.

Απλή βρογχοκήλη: Αυτές οι βρογχοκήλες αναπτύσσονται όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας. Ο θυρεοειδής αδένας σας προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη μεγαλώνοντας.

Ενδημική βρογχοκήλη: Αυτές οι βρογχοκήλες εμφανίζονται σε άτομα που δεν παίρνουν αρκετό ιώδιο στη διατροφή τους (το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών). Το ιώδιο προστίθεται στο επιτραπέζιο αλάτι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες, έτσι ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις χώρες συνήθως δεν παίρνουν ενδημική βρογχοκήλη.

Σποραδική βρογχοκήλη: Αυτές οι βρογχοκήλες δεν έχουν γνωστή αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα φάρμακα, όπως το λίθιο, μπορεί να προκαλέσουν σποραδική βρογχοκήλη.

Καρκίνος θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αρχίζει στους ιστούς του θυρεοειδούς σας. Περίπου 53.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς κάθε χρόνο. Οι θεραπείες για τους περισσότερους καρκίνους του θυρεοειδούς είναι πολύ επιτυχημένες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ταξινομείται με βάση τον τύπο των κυττάρων από τα οποία αναπτύσσεται ο καρκίνος. Οι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

 

Θηλώδης: Έως και το 80% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς είναι θηλώδεις.

Θυλακιώδής: Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει έως και το 15% των διαγνώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μυελοειδής: Περίπου το 2% των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Συχνά προκαλείται από μια γονιδιακή μετάλλαξη.

Αναπλαστικός: Περίπου το 2% των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς είναι αναπλαστικοί, μία εξαιρετικά επιθετική και με κακή πρόγνωση μορφή.

 

Ποια είναι τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς;

Διαφορετικές παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο θυρεοειδής σας έχει μεγάλο ρόλο σε ορισμένα συστήματα και διαδικασίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο μεταβολισμός και ο έλεγχος της θερμοκρασίας, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε που θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι μιας κατάστασης του θυρεοειδούς, όπως:

 

Αργός ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους.

Δυσκολία ανοχής στο κρύο ή τη ζέστη.

Κατάθλιψη ή άγχος.

Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περίοδοι.

Τριχόπτωση.

 

Ποιες είναι οι κοινές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας του θυρεοειδούς;

Η εξέταση πρώτης γραμμής για τον έλεγχο της υγείας του θυρεοειδούς σας είναι μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). Είναι μια εξέταση διαλογής τόσο για τον υποθυρεοειδισμό όσο και για τον υπερθυρεοειδισμό.

Γενικά, το φυσιολογικό εύρος για μια εξέταση αίματος TSH είναι 0,5 έως 5,0 mIU / L (milli-διεθνείς μονάδες ανά λίτρο). Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει από εργαστήριο σε εργαστήριο και ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη και η ηλικία σας.

 

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει τα επίπεδα των Τ4 και Τ3 (θυρεοειδικές ορμόνες) στο αίμα σας.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας επανέλθουν μη φυσιολογικά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να κάνετε μια εξέταση απεικόνισης, όπως μια σάρωση θυρεοειδούς, η οποία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ενός ασφαλούς, ραδιενεργού υλικού για να δημιουργήσει εικόνες του θυρεοειδούς σας ή ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για παθήσεις του θυρεοειδούς ανάλογα με το ποιες είναι οι συνθήκες και πόσο σοβαρές είναι. Οι τρεις κύριες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 

Φαρμακευτική αγωγή.

Χειρουργική επέμβαση. Ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης που σχετίζεται με παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η θυρεοειδεκτομή. Η θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα σας. Η θυρεοειδεκτομή είναι μία από τις επιλογές θεραπείας για τη νόσο του θυρεοειδούς και είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Μια άλλη επιλογή χειρουργικής επέμβασης είναι η λοβεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση μόνο ενός μέρους του θυρεοειδούς σας.

Ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας πάθησης του θυρεοειδούς?

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι κοινές και μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πάθησης του θυρεοειδούς, όπως:

Οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς.

Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος.

Λήψη φαρμάκων με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Έκθεση σε ακτινοβολία.

Ηλικία άνω των 60 ετών, ειδικά στις γυναίκες.

 

Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό μου για το θυρεοειδή μου;

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ασθένειας του θυρεοειδούς, όπως αλλαγές στο βάρος σας, τον καρδιακό ρυθμό και την ευαισθησία στη θερμοκρασία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς, εάν η καλοήθης πάθηση του θυρεοειδούς σας δεν ανταποκρίνεται όπως αναμενόταν στη φαρμακευτική θεραπεία, εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία βάσει των (απεικονιστικών κυρίως) εξετάσεών σας, εάν ο θυρεοειδής σας έχει αρχίσει να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στον τράχηλο επικοινωνήστε άμεσα με χειρουργό.

Σχετικά Άρθρα