Είναι συχνές οι πρωκτικές ραγάδες;
Είναι πολύ συχνές, ειδικά σε βρέφη και εγκύους. Περίπου οι μισοί άνθρωποι με ραγάδες τις εμφανίζουν πριν γίνουν 40.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας?
Οξύς διαξιφιστικός ή/και καυστικός πόνος κατά την αφόδευση και για κάποιες ώρες μετά από αυτήν.
Κάψιμο ή φαγούρα με την αφόδευση.
Φρέσκο, κόκκινο αίμα στα κόπρανά σας.
Σπασμό των πρωκτικών μυών.
Ένα ορατό τραύμα στο πρωκτόδερμα με σχήμα σαν δάκρυ.
Πώς αισθάνεται ο ασθενής με ραγάδα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι – αλλά όχι όλοι – αισθάνονται πόνο. Το αισθάνονται περισσότερο κατά την αφόδευση, αλλά μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως αρκετές ώρες μετά. Το περιγράφουν ως αιχμηρό, σχίσιμο, κόψιμο ή κάψιμο. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο πόνος ακτινοβολεί στους γλουτούς, τους άνω μηρούς ή το κάτω μέρος της πλάτης.
Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω αιμορροΐδα ή ραγάδα;
Οι αιμορροϊδες και η ραγάδα έχουν παρόμοια συμπτώματα και αιτίες και είναι εύκολο να μπερδέψετε το ένα με το άλλο. Και τα δύο μπορούν να συμβούν με τη δυσκοιλιότητα, και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία από το ορθό, πρωκτικό πόνο και κνησμό.
Ενώ οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνές, η ραγάδα είναι πιο συχνά η αιτία του πρωκτικού πόνου. Οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν πάντα πόνο, αλλά το 90% των ραγάδων το κάνουν. Ωστόσο, ο πόνος από μια ραγάδα εμφανίζεται συνήθως σε επεισόδια, ενώ ο πόνος των αιμορροΐδων μπορεί να είναι σταθερός.
Ποια είναι η κύρια αιτία δημιουργίας ραγάδας του πρωκτού;
Το τραύμα – όπως το τέντωμα από υπερπροσπάθεια κατά την αφόδευση – προκαλεί το σχίσιμο της επένδυσης του πρωκτού. Αλλά οι προϋπάρχουσες συνθήκες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Αυτό έχει να κάνει με την ανατομία του πρωκτού, ο οποίος είναι πραγματικά τα τελευταία εκατοστά του μακριού, μυϊκού σωλήνα που είναι γνωστός ως παχύ έντερο.
Προς το τέλος του πρωκτού, το δέρμα μοιάζει περισσότερο με το δέρμα στο εξωτερικό του σώματός σας. Αλλά στο ανώτερο τμήμα, όπου συνήθως εμφανίζονται οι ραγάδες, ο πρωκτός είναι επενδεδυμένος εσωτερικά με τον ίδιο μαλακό βλεννογόνο με το υπόλοιπο παχύ έντερο.
Αυτή η βλεννογόνιος επένδυση είναι λεπτότερη και πιο ευαίσθητη από το κανονικό δέρμα, καθιστώντας ευκολότερο τον τραυματισμό και το σχίσιμο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μωρά, τα οποία συχνά εμφανίζουν πρωκτικές ραγάδες. Μπορεί επίσης η φλεγμονή από εξωτερικό τραυματισμό ή ασθένεια να αποδυναμώσει τους ιστούς.
Ο πρωκτός σας περιβάλλεται από δύο κυκλικούς μύες που βοηθούν στον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου σας (οι πρωκτικοί σφιγκτήρες σας). Εάν ο έσω σφιγκτήρας είναι πολύ σφιχτός, μπορεί να προσθέσουν τάση στην περιοχή, καθιστώντας ευκολότερο να σχιστεί και ακόμη και μειώνοντας τη ροή του αίματος στους ιστούς.
Οι κύριες αιτίες των πρωκτικών ρωγμών περιλαμβάνουν:
- Χρόνια δυσκοιλιότητα και υπερπροσπάθεια αφόδευσης.
- Βρεφική δυσχεσία.
- Χρόνια διάρροια.
- Εργώδης τοκετός.
- Διείσδυση.
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
- Καρκίνος του πρωκτού.
- Φυματίωση του πρωκτού.
- Εξάνθημα από πάνα.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ραγάδας του δακτυλίου;
Πολλές ραγάδες επουλώνονται από μόνες τους σε λίγες εβδομάδες, αλλά επιπλοκές μπορεί να αναπτυχθούν όταν αυτό δε συμβαίνει. Αυτές ονομάζονται χρόνιες ραγάδες. Αντί να θεραπεύονται, συνεχίζουν να ενισχύονται σε έναν φαύλο κύκλο, αφήνοντας μια πληγή που αδυνατεί πλέον να επουλωθεί.
Ο έντονος πόνος μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη και σπασμό των πρωκτικών μυών σας. Η ένταση των μυών και οι πρωκτικοί σπασμοί τραβούν τη ραγάδα και μειώνουν τη ροή του αίματος στους ιστούς. Αυτό καθιστά πιο απίθανη την αυτόματη επούλωση αλλά και εξαιρετικά πιο επώδυνη την όλη κατάσταση.
Η παρουσία ραγάδας για πολύ καιρό χωρίς επούλωση, μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές, όπως:
- Ενσφήνωση κοπράνων.
- Στένωση του πρωκτού (μία εξαιρετικά δύσκολη στη διαχείρηση πάθηση).
- Παραεδρικό συρίγγιο.
Πώς διαγιγνώσκονται οι ραγάδες;
Ο χειρουργός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και, στη συνέχεια, κατά την κλινική εξέταση θα προσπαθήσει να δει τη ραγάδα. Συνήθως αυτό είναι εφικτό, αλλά εάν η εξέταση είναι πολύ οδυνηρή, δεν χρειάζεται να προχωρήσει περαιτέρω. Μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι έχετε πρωκτική ραγάδα και σε αυτή την περίπτωση η οριστική διάγνωση θα τεθεί με αναισθησία στο χειρουργείο, όπου στον ίδιο χρόνο θα διενεργηθεί και η κατάλληλη θεραπευτική χειρουργική παρέμβαση.
Εξαφανίζεται από μόνη της η ραγάδα του δακτυλίου;
Οι περισσότερες ναι. Αυτές είναι οξείες (προσωρινές) ραγάδες. Μπορεί να μην χρειάζονται καθόλου θεραπεία, πέρα από την αυτοφροντίδα. Ή μπορεί να χρειαστείτε μόνο μια συνταγογραφούμενη κρέμα για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Αλλά αν η ραγάδα σας δεν έχει επουλωθεί μετά από λίγες εβδομάδες, χρειάζεται θεραπεία.
Πόσο διαρκούν συνήθως οι πρωκτικές ραγάδες;
Οι περισσότερες ραγάδες επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες. Μια χρόνια ραγάδα διαρκεί περισσότερο από 6-8 εβδομάδες.
Ποια είναι η φαρμακευτική θεραπεία;
Η φαρμακευτική θεραπεία επικεντρώνεται στη χαλάρωση των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα που περιβάλλουν το πρωκτικό κανάλι σας. Αυτό θα επιτρέψει στη σχισμή να αρχίσει να κλείνει και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ροής του αίματος στους ιστούς.
Φάρμακα
Τα φάρμακα για τις πρωκτικές σχισμές περιλαμβάνουν:
- Κρέμα νιτρογλυκερίνης. Η νιτρογλυκερίνη είναι αγγειοδιασταλτικό φάρμακο. Εφαρμόζεται ως κρέμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος και μπορεί να βοηθήσει τον πρωκτικό σφιγκτήρα σας να χαλαρώσει. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους, και μερικοί άνθρωποι πρέπει να το διακόψουν για το λόγο αυτό.
- Αποκλειστές διαύλων ασβεστίου όπως η διλτιαζέμη ή η νιφεδιπίνη, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων και των πρωκτικών μυών σας.
- Μπότοξ. Ως έσχατη λύση, μια ένεση Botox στον πρωκτικό σφιγκτήρα μυ σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Το Botox είναι μυοχαλαρωτικό. Τα αποτελέσματά του διαρκούν περίπου τρεις μήνες, δίνοντας χρόνο στη σχισμή σας να επουλωθεί.
- Καθαρτικά. Δεν χρειάζεται όλοι με δυσκοιλιότητα να παίρνουν φάρμακα γι’ αυτό, αλλά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν εάν έχετε πολύ σκληρά κόπρανα.
Χειρουργική επέμβαση
Εάν η ραγάδα του δακτυλίου σας δεν επουλωθεί με φαρμακευτική αγωγή ή επανέλθει μετά την επούλωση, μπορεί να χρειαστείτε μια μικρή χειρουργική διαδικασία για να τερματίσετε τον κύκλο. Τα φάρμακα έχουν μικτά αποτελέσματα για χρόνιες πρωκτικές ραγάδες, αλλά η χειρουργική επέμβαση έχει ποσοστό επιτυχίας >90%.
Η διαδικασία ονομάζεται πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Στο χειρουργείο και υπό καταστολή, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή με Laser στον έσω σφιγκτήρα μυ για να απελευθερώσει μόνιμα την ένταση. Μπορεί επίσης να γίνει νεαροποίηση των παθολογικών ιστών με τη χρήση Laser για να επιτραπεί η απρόσκοπτη επούλωση της περιοχής. Αφού ξυπνήσετε, μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα, χωρίς πόνο. Δεν αναμένεται να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητά σας.
Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη της δημιουργίας ραγάδας;
Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον πρωκτό σας, είτε πρόκειται για ασθένεια, πρόβλημα με δυσκοιλιότητα ή ανεξήγητο πόνο, επισκευθείτε έναν χειρουργό γι ‘αυτό. Η θεραπεία αυτών των καταστάσεων νωρίτερα μπορεί να αποτρέψει επιπλοκές όπως η ραγάδα από την ανάπτυξη ή την υποτροπή.
Πώς θεραπεύεται μια ραγάδα στο σπίτι;
Οι περισσότερες ραγάδες θα επουλωθούν από μόνες τους, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε τη διαδικασία με λίγη αυτο-φροντίδα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:
Για να κάνετε τα κακά πιο άνετα, σκεφτείτε ένα μαλακτικό κοπράνων (ήπιο καθαρτικό). Χρησιμοποιήστε ένα σκαμνί για να στηρίξετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε στην τουαλέτα, το οποίο βοηθά στην τοποθέτηση των γοφών σας σε καλύτερη θέση.
Σκουπίστε προσεκτικά τον πρωκτό σας με μαλακό χαρτί ή υγρά μαντηλάκια χωρίς οινόπνευμα ή και καθόλου. Πλυθείτε στο ντους.
Εφαρμόστε μια τοπική αλοιφή ή κρέμα στη ραγάδα σας. Η βαζελίνη μπορεί να προωθήσει την επούλωση σφραγίζοντας την υγρασία και ενεργώντας ως αντιβιοτικό. Οι φαρμακευτικές κρέμες μπορούν να θεραπεύσουν τη φλεγμονή και τον πόνο.
- Πρέπει να προσαρμόσω τη διατροφή μου όταν έχω ραγάδα;
- Πίνετε περισσότερο νερό.
- Τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
- Αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα και τους ξηρούς καρπούς ενώ έχετε συμπτώματα.
Οι ραγάδες του δακτυλίου είναι κοινές και συνήθως δεν είναι επικίνδυνες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και σε βάθος χρόνου επιπλοκές που επηρεάζουν δυσμενώς την καθημερινότητά σας. Οι περισσότερες ραγάδες επουλώνονται σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες με λίγη αυτο-φροντίδα. Αλλά μερικές είναι πιο περίπλοκες και μπορεί να αντισταθούν στην επούλωση. Εάν έχετε μια χρόνια ραγάδα, μην διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα συνεργαστεί μαζί σας, θα σας καθησυχάσει και θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στην κατάλληλη θεραπεία.
Σχετικά Άρθρα
Ειλεός – Εντερική απόφραξη : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Απόφραξη του εντέρου είναι η μερική ή πλήρης απόφραξη του λεπτού ή του παχέος εντέρου [...]
Κήλες Q&A : Απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις
Τι είναι η κήλη; Κήλη είναι η πρόπτωση ενός κοίλου σπλάχνου ή άλλου ανατομικού στοιχείου [...]
Καρκίνος του Παγκρέατος : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Τι είναι το πάγκρεας; Το πάγκρεας είναι ένας αδένας, μήκους περίπου 15cm, που βρίσκεται στην [...]