Μάρτιος, μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί, να θεραπευτεί, να νικηθεί. 

Ο ορθοκολικός καρκίνος, που μερικές φορές ονομάζεται γενικεύοντας «καρκίνος του παχέος εντέρου», ξεκινά όταν τα κύτταρα που καλύπτουν εσωτερικά το παχύ έντερο ή το ορθό σας μεγαλώνουν εκτός ελέγχου. Είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Περίπου το 72% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινούν στο παχύ έντερο και το 28% στο ορθό.

Το παχύ έντερο ή κόλον είναι μέρος του πεπτικού σας συστήματος. Απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά από την τροφή, αφού αυτή περάσει από το στομάχι και το λεπτό εντέρο. Τα στερεά απόβλητα (κακά ή κόπρανα) αποθηκεύονται στο παχύ έντερο πριν μετακινηθούν στο ορθό. Το ορθό είναι το τελικό τμήμα του πεπτικού συστήματος, ένας σωλήνας 15-20cm. που κρατά τα κόπρανα μέχρι να αποβληθούν από το σώμα σας μέσω του πρωκτού.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι «σιωπηλοί». Αναπτύσσονται αργά και μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα μέχρι να είναι μεγάλοι και προχωρημένοι όγκοι. Μπορείτε όμως να λάβετε κάποια μέτρα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορείτε να θεραπευθείτε πλήρως εάν η διάγνωση τεθεί εγκαίρως. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για να εντοπίσετε τον καρκίνο ή τις προκαρκινικές περιοχές, ειδικά εάν ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Τύποι καρκίνου του παχέος εντέρου:

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση το πού ξεκινά.

Αδενοκαρκίνωμα: Το πιο κοινό είδος, που αποτελεί το 96% των περιπτώσεων. Ξεκινά σε κύτταρα που παράγουν βλέννη για το παχύ έντερο και το ορθό σας.

Καρκινοειδής όγκος: Αρχίζει στα κύτταρα που παράγουν ορμόνες.

Γαστρεντερικός στρωματικός όγκος: Σχηματίζεται σε κύτταρα στο τοίχωμα του παχέος εντέρου σας, που λένε στους γαστρεντερικούς μυς σας να μετακινήσουν τρόφιμα ή υγρά.

Λέμφωμα: Καρκίνος των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Σάρκωμα: Ξεκινά σε συνδετικούς ιστούς όπως τα αιμοφόρα αγγεία ή τα μυϊκά στρώματα.

Σχετικά Άρθρα