‘’Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού’’

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
περιλαμβάνουν:

  1. Μεγαλύτερη ηλικία.
    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι άνω των 50 ετών. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών που εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη κάποια σαφής αιτία.
  2. Μαύρη φυλή :
    Οι μαύροι στατιστικά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από ό, τι οι άνθρωποι άλλων φυλών.
  3. Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων :
    Έχοντας καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες του παχέος εντέρου, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.
  4. Κληρονομικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου :
    Ορισμένες αλλαγές στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου τρέχουν σε οικογένειες. Τα πιο κοινά κληρονομικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση και το σύνδρομο Lynch.
  5. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου :
    Έχοντας ένα συγγενή εξ’ αίματος που έχει καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχοντας περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας που έχουν
    καρκίνο του παχέος εντέρου ή καρκίνο του ορθού αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερο.
  6. Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου :
    Οι καταστάσεις που προκαλούν χρόνια φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο των εντέρων, που ονομάζονται φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.
  7. Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. :
    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ορθού μπορεί να συνδέονται με μια
    τυπική δυτική διατροφή. Αυτός ο τύπος διατροφής τείνει να είναι χαμηλός σε φυτικές ίνες και υψηλός σε λιπαρά και θερμίδες. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Μερικές μελέτες έχουν βρει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας.
  8. Καθιστικός τρόπος ζωής :
    Οι άνθρωποι που δεν είναι ενεργοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.
  9. Διαβήτης :
    Τα άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  10. Παχυσαρκία :
    Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
  11. Κάπνισμα :
    Οι άνθρωποι που καπνίζουν μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  12. Κατανάλωση αλκοόλ :
    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  13. Ακτινοθεραπεία για καρκίνο :
    Η ακτινοθεραπεία που κατευθύνεται στην κοιλιακή χώρα για τη θεραπεία προηγούμενων καρκίνων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ιατρό σας και συζητήστε κάθε σύμπτωμα ή ανησυχία σας έγκαιρα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να νικηθεί.

Σχετικά Άρθρα